реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

У Чернігівському районі є бюджет

Відбулась 18 сесія Чернігівської районної ради. Депутати розглянули низку важливих питань, що будуть так чи інакше впливати на життя району протягом року.
Так, прийнято бюджет району на 2009 рік. З реакції депутатів зрозуміло, що бюджет не всім до вподоби. Так, виникали питання щодо незабезпеченості коштами на виплату заробітної платні в розмірі місячного фонду працівникам освіти. Також значно скоротились видатки на культуру.
Проте, депутати з розумінням поставилися до пояснень начальника районного фінансового управління Лариси Потапенко, яка роз’яснила ситуацію з формуванням бюджету. Адже бюджет району лише на 13% складається з власних надходжень району. Решта – державні субвенції та дотації вирівнювання. Поки бюджет району не було затверджено – не має змоги затверджувати місцеві бюджети сільських та селищних рад. Це, відповідно, могло загальмувати процес виплати заробітної плати освітянам, лікарям, працівникам культури.
За інформацією начальника управління економіки Тамари Залозної по абсолютній більшості показників в районі виконана Програма соціально-економічного розвитку району на 2008 рік. Представлений депутатам проект Програми на 2009 рік виглядає зваженим та реалістичним варіантом розвитку району в умовах впливу світової фінансової кризи. Депутати підтримали проект Програми.
Районна рада заслухала звіт представника відділу житлово-комунального господарства про виконання районної Програми з енергозбереження. Хоча по більшості показників Програма виконується, робота з цього питання продовжується. Зрозуміло, що за умов невеликого фінансування заходи на виконання Програми носять обмежений і «точковий» характер.
Депутати проголосували за Положення про порядок передачі об’єктів спільної власності територіальних громад сіл та селищ району (простіше кажучи – за механізм, який регулює передачу об’єктів власності від одного суб’єкта до іншого).
Дискусійним виявилось питання порядку денного про прийняття рекомендацій щодо порядку безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами України. Депутати вносили пропозиції, ставили запитання до юриста управління Держкомзему з районі, яка доповідала по цьому питанню. Проте, врешті районна рада прийняла запропоновані рекомендації, які, як виявилось, є лише такою собі збіркою всіх положень земельного законодавства і аж ніяк не тлумачать закони.
Підтримали депутати і ініціативу райдержадміністрації про звернення до Верховної Ради України з питань збільшення повноважень органів місцевого самоврядування (тобто сільських, селищних рад) щодо вчинення окремих нотаріальних дій. Іншими словами, у верховної законодавчої влади просять спростити процедуру, наприклад, посвідчення підписів чи інших документів, за якими тепер доводиться звертатися до нотаріусів.
Врешті депутати проголосували за погодження клопотання стосовна надання надр у користування з метою розробки родовища корисних копалин (мається на увазі будівельний пісок) на території Улянівської сільської ради. Адже власник будівельного підприємства виконав усі вимоги депутатів: підприємство зареєстровано у Чернігівському районі, є домовленість про участь у вирішення проблем громади. Організація ще не розпочала діяльність у районі, а вже допомагає в реконструкції меморіалу загиблим воїнам в селі Ведильці.
Наприкінці сесії депутат Олексій Масюк зачитав заяву фракції Партії Регіонів у районній раді до депутатів, Верховної Ради, Уряду. В заяві висловлена стурбованість політичною та економічною ситуацією в країні. Виступ нікого особливо не здивував, адже риторика заяви цілком збігається з заявами політичних лідерів Партії Регіонів у Верховній Раді.
В цілому, сесія нагадувала звіти різних структурних підрозділів райдержадміністрації про свою роботу (фінансового управління, управління економіки, управління Держкомзему). І якщо заяви столичних чиновників та урядовців, які змагаються у взаємних звинуваченнях, не додають оптимізму, то враження після завершення роботи сесії районної ради більш-менш обнадійливе – ситуація складна, проте органи влади рук не складають, а працюють.

Євгеній Рубало
Чернігівський район

На фото: депутати слухають проект Програми соціально-економічного розвитку району на 2009 рік,






Коментарі (0)
avatar