реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Острів в обмін на газ та нафту

У вівторок 3 лютого, Міжнародний суд ООН в Гаазі (Королівство Нідерланди) виніс рішення, в якому зауважив, що о.Зміїний не може вважатися частиною прибережної лінії України у визначенні серединної лінії при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони. Міжнародний Суд ООН також вирішив не враховувати диспаритет у довжині прибережної лінії України та Румунії у Чорному морі при делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони.
Фактично це рішення на користь Румунії означає для України втрату значної частини чорноморського шельфу а отже прямі економічні збитки.
"Суд схвалив чесне рішення", - сказав Міхай.

Заступник голови Національного агентства з мінеральних ресурсів Румунії Герман Міхай зазначив, що Україна вимагала визнати Зміїний островом, але суд вирішив, що цей острів є досить маленьким для того, щоб його враховувати при визначенні делімітаційної лінії.

Міхай також висловив думку про те, що рішення суду може сприяти покращенню відносин Румунії з Україною, в тому числі в області співпраці в організації видобутку нафти та газу на Чорноморському шельфі.

Представник Румунії не уточнив, який обсяг нафти та газу може знаходитися в тій частині шельфу, що, згідно з рішенням суду, відійшла румунській стороні.
В той же час у команді Президента радіють, рішенню суду. "На стороні України залишилися практично всі розвідані нафтогазові родовища", - заявив заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук, передає прес-служба секретаріату.
На його переконання, встановлення чіткої лінії розмежування створить сприятливі умови для залучення кожною зі сторін іноземних інвестицій з метою розвідки та експлуатації природних ресурсів у цій частині Чорного моря.

Він нагадав, що рішення Суду визначило лінію розмежування континентального шельфу та виключних економічних зон України та Румунії у північно-західній частині Чорного моря, тобто морських просторів поза межами їхніх територіальних вод.
Прем’р-міністр, інші політичні сили ще няк не визначилися з рішенням суду. Певно їм по барабану.

«Політичні експерти» вже оцінили рішення суду як компромісне. З одного боку Зміїний визнано островом, як того хотіла Україна, з іншого цей острів при розподілі шельфу вирішено не враховувати. Отож обидві сторони отримали менше, ніж прагнули.
Таким чином Україна отримала визнання острова замість нафти та газу.

У 2001 році, в літній експедиції плавуча бурова установка «Сиваш», яка належить «Чорноморнафтогазу», виявила поклади вуглеводнів за 40 км на південь від острова. Загальна кількість безцінних покладів, за приблизними підрахунками експертів, становить близько 10 мільйонів тонн нафти та 10 мільярдів кубометрів газу.

На малюнку ухвалена судом лінія україно-румунського кордону в Чорному морі. Пояснення щодо ключових точок див. в тексті.

Олександр ЯСЕНЧУК






Коментарі (0)
avatar