реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Здорові діти - здорова нація. Шлях до душі через зцілення тіла

Денис і Діма з батьками прийшли того дня до Центру медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Відродження", що розташований в Чернігові неподалік ринку «Нива». Ще кілька місяців тому вони взагалі не могли ставати на ноги (присутнім журналістам та лікарям були продемонстровані відеоролики, зняті перед лікуванням), а тепер вони пройшлися більш самостійно, хоча і не без допомоги батьків. Ефект від розпочатого лікування вже очевидний. І це тільки перший етап.
А допомагає малечі представництво французької компанії «Бофур Іпсен Фарма» в Україні. Її стратегічна лінія – реальна допомога хворим на дитячий церебральний параліч (ДЦП). Нещодавно на базі Центру «Відродження» проведено благодійний захід «Свобода руху» за участю працівників цієї фірми, препаратом (він має назву «Диспорт») якої і почали лікувати українських дітей в Чернігові.

Як розповіли фахівці компанії, ін’єкція препарату допомагає розслаблювати м’язи (по-медичному — призводить до зниження тонусу спастичного м’язу), що суттєво покращує рухові можливості хворої дитини. Адже саме підвищення тонусу м’язів викликає появу ускладнення рухів у суглобах та призводить до неможливості хворих самостійно пересуватись. Спеціалісти стверджують, що завдяки накопиченню позитивного досвіду, вдається ефективно використовувати даний препарат в медицині, зокрема, в неврології.
А в самому Центрі медико-соціальної реабілітації «Відродження» для лікування препаратом Диспорт є усі умови. Адже цей медичний заклад функціонує в Чернігові понад 12 років. Щодня його відвідують близько 200 дітей з особливими потребами. Адміністрація центру забезпечує усіх відвідувачів кваліфікованою медичною допомогою.
Фахівці Центру працюють по кількох напрямках. Цікаві заняття в комп’ютерному класі. Діти тут мають змогу навчитись працювати з сучасним інформаційним обладнанням, виявити свої вміння і творчі здібності.
На заняттях з ігротерапії педагог використовує розвивальні ігри для дітей різного ступеню психічного розвитку.
Для вербального спілкування дітей з вадами слуху та мови у «Відродженні» виготовляються комунікативні книжки. Лікар-логопед допомагає дитям навчитись використовувати таку літературу в повсякденному житті.
Психологи використовують комп’ютерні програми, сучасні методики психотерапії, індивідуальні, групові та сімейні психокорекційні програми.
Минулого року тут обладнана сенсорна кімната. Її ефект, як розповів директор медико-соціального закладу, заслужений лікар України Василь Пасічник, базується на незвичних для повсякденного життя дитини вправах за допомогою спеціальних приладів. Дуже важливо, що завдяки цьому дитина може отримати нові позитивні відчуття. Прогрес помітний вже після перших відвідувань.
Василь Пасічник: «Наша мета-забезпечити дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи сучасною медичною, діагностичною та реабілітаційною допомогою. Реабілітація дітей з особливими потребами у сенсорній кімнаті, наприклад, - одна з найбільш важливих та цінних процедур зі всього комплексу. У лікуванні дитини з діагнозом ДЦП дуже важливо, щоб вона емоційно розкривалась, відволікалась від стресів та сприймала курс реабілітації як гру. Задля цього була створена сенсорна кімната».
Під час перебування у «Відродженні» я на власні очі переконався, що тут працюють і справді чудові фахівці своєї справи. Вчитель-реабілітолог Любов Старенченко та музичний керівник Катерина Євдокимова активно займалися з дітьми з групи матері і дитини. Разом зі спеціалістами та матерями дітки співали пісні та самі грали на імітованих музичних інструментах-іграшках. А це так необхідно для малечі з обмеженими фізичними можливостями.

Центр «Відродження» відвідував Сергій КОРДИК









Коментарі (0)
avatar