реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Конкурс «Ім’я Росії» – кіно і німці, царі і вожді

Напередодні 2009 року росіяни визначили своїх героїв. «Величайшим россиянином всех времен» обрано Александра Невського. Переможець отримав 529 575 голосів, реформатор, царський прем’єр-міністр Пьотр Столипін - 523 766 голосів, радянський диктатор Іосіф Сталін - 519 071 голосів. У дванадцятку «величайших» росіян потрапили Пушкін, Пьотр I, Лєнін, Достоєвський, Суворов, Менделеєв, Іван Грозний, Єкатєріна II і Александр II. Всього в останньому турі было подано 2 888 523 голосів. Умови конкурсу дозволяли одній особі голосувати без обмежень. Тож результат, як і в Україні на проекті С.Шустера, виявився явно з політичним підтекстом. Дев’ять «величайших» росіян - державно-військові діячі, в т.ч. четверо з них царі-імператори, двоє - більшовицькі вожді, лише двоє – представники культури, один – науковець.
Перелік державників від Александра Невського до Сталіна свідчить про ностальгію правлячої в Росії еліти за радянсько-імперською величчю.
Якщо про «подвиги» генералісимуса Сталіна більшості українцям відомо багато, то про переможця шведів та німців у Невській битві (15.07.1240р.) та «Льодовому побоїщі» (5.04.1242р.) відомості обмежуються міфом, що створено радянським кінофільмом часів ІІ світової війни «Александр Невский».
Не випадково, що Александра Невського,єдиного серед участників конкурса святого, представляв митрополіт Смоленський и Калінінградський Кирил, який 1 лютого 2009 року посів на престол Патріарха Московського і Всєя Русі.
Александр Ярославич народився 30 травня 1221р. в Переславль-Залєському, князь новгородський (1236—1240, 1241—1252 і 1257—1263), князь київський (1249—1263), великий князь володимирський (1252—1263). Помер 14 листопада 1263 р. на зворотному шляху з четвертого вояжу у Монголію. Напередодні смерті князь прийняв схиму під іменем Алексія.
Александр Ярославич, за письмовими джерелами, брав участь не менше як у 12 битвах і військових діях проти шведів, немців, литовців. З головними кривдниками Русі того часу татаро-монголами не тільки не воював, а навіть співпрацював. Більш того, князь Александр був прийомним сином хана Батия і названим братом сина Батия — Сартака.
Щодо величі перемог Александра Невського, то їх видатне історичне і військове значення заперечують навіть російські вчені. Судіть самі. У Невській битві зі шведами 19-літній полководець Александр втратив 20 своїх воїнів, а у знаменитому «Льодовому побоїщі» загинуло 20 лицарів Ливонського ордену, а 6 – потрапили у полон.
В СРСР до 1940-х років Александр Невський вважався зрадником. В «Малой советской энциклопедии»1930 року про нього написано: «В 1252 году А. достает себе в Орде ярлык на великое княжение… Подавлял волнения русского населения, протестовавшего против тяжелой дани татарам. «Мирная» политика А. была оценена ладившей с ханом русской церковью: после смерти А. она объявила его святым».
На початку 40-х років почався сталинский період його героїзації: велика вітчизняна війна, німці-загарбники… Кінофільм, що перетворив зрадника у народного героя, защитника Русі от нашестя тевтонів…
Які ж насправді чесноти Александра Ярославовича вибороли йому титул «величайшого росіянина всех времен» ?
В першу чергу, це відмова від союзу з католицьким заходом в боротьбі з татаро-монголами, що перетворила для росіян Александра Невського у героя - єдину владну опору і захисника ідеалів православ’я.
А князя Данила Галицького і великого князя Володимирського Андрія Ярославовича, які боролися з татаро-монголами у союзі з Заходом, прирівняно до ворогів - німців-католиків. Саме їх Александр Невський переміг у 1252 році під час кривавого нашестя на Русь кінноти Неврюя, яку надав разом з ярликом для підтримки Александру хан Батий у боротьбі проти старшого брата Андрія. Але про ці «бойові звитяги» святого Александра Невського намагаються не згадувати.
Тож провідне місце у формуванні міфу про Александра Невського займає кінофільм про його перемогу над «безбожними німцями» на льоду Чудського озера. Безсумніву, для організаторів проекту «Ім’я Росія» головне те, що після «духовных и кровных наследников» Александра Невського залишилася Володимирська і Московська Русь, з яких виросла могутня Росія.
Саме за цією логікою, мабуть, серед царів-імператорів Великої Росії опинилися і вождь світового пролетаріату В.Ленін, який винайшов шлях до відновлення величі Російської імперії у вигляді СРСР, а також Й.Сталін, який реалізував цей задум.
І зовсім осиротіло виглядають в цьому ряду постаті П.Столипіна, який намагався цивілізовано реформувати імперію, але був вбитий у Києві, а також діячів культури та науки О.Пушкіна, Ф.Достоєвського, Д.Менделеєва.

Сергій Соломаха





Коментарі (3)
avatar
1
Ну, Орда і Монголія -- це трохи різні речі. Так само як зовсім різні речі -- святість і Алєксандр Невський... Мені вже доводилося писати про погром (двічі!) цим князем новгородців, про перепис населення Русі в інтересах окупантів -- для збору данини. Про те, що за словами Катерини Другої, Алєксандр у рік битви ще й не народився. Зрештою, вся російська історія -- суцільний міф. Проте друге місце Петра Столипіна вселяє надію на одужання Московії...
avatar
2
Отже, за етнічним складом на першому місці – росіяни-напівкровки (тобто особи неросійського походження, які потім поступово асимілювалися), потім ідуть євреї (10%) та українці (7%). Також чимало німців, поляків, кавказців, французів, вихідців з Уралу, Поволжя та Середньої Азії. Сюди також записано донських козаків Єрмака Тимофійовича та Степана Разіна (останні москвинами себе аж ніяк не вважали, як, до речі, і багато їх одноплемінників). Серед "русскіх" опинилися такі особистості, як Баграмян, Багратіон, Барклай-де-Толлі, Айвазовський, Марінеско, Рокосовський, Довженко, Мікоян, Корольов, Блок, Пастернак, Ковпак, Вернадський і багато інших.

Ще одну цікаву обставину вдалося з’ясувати, проводячи моніторинг "п’ятиста найдостойніших": виявляється, "білий рух" в Росії в часи так званої "громадянської війни" був по своїй суті "нєрусскім" явищем. Мало того, що соціальною опорою йому служило козацтво та поміщицтво, в основному з когорти неросійських народів, але навіть керівництво складалося з етнічних німців, поляків, українців, прибалтів, кавказців. Дивіться самі: Врангель – етнічний німець, Юденіч – вихідець з родини балтійських дворян, Колчак – нащадок українських козаків, в якому була також турецька, сербська і хорватська кров, Корнілов – калмик за походженням, Калєдін і Краснов – донські козаки. Навіть найзапекліший російський шовініст Антон Денікін – наполовину поляк по матері.

Отака от "нерусская" Росія виходить! Виявляється, "хлібосольний" русскій народ так нічого путнього самотужки і не створив. Держава російська скористалася послугами іноземців, асимілювавши їх, перетворивши на безбатченків, вбивши їм в голову байку про "вєру, царя і отєчєство" (за радянських часів – "вєру" в світле майбутнє, в комуністичну партію і пролетарський інтернаціоналізм). Етнічних же росіян держава переконала в тому, що їм в цьому житті не потрібно нічого, окрім усвідомлення визначної місії Росії в цьому світі (і пару бутлів горілки). На цій тупій вірі і трималася російська держава – від Івана Грозного і аж до Дмітрія Медвєдєва, а привабливий образ їй створювали вихідці з чужих країн.

Ви можете заперечити: а як же Суворов, Пушкін, Лермонтов, Достоєвський? Так само! В Суворова предки – шведи, в Лермонтова – шотландці, в Пушкіна – одразу декілька національностей, в Достоєвського – українці. Навіть найвідоміші російські політики-тирани – не росіяни за походженням, окрім, можливо, Петра І. Яскраві приклади – Катерина ІІ і той же Сталін. Та що казати, якщо нещодавно по українському телебаченню пройшла інформація про те, що дід президента сучасної Росії Дмітрія Медвєдєва був головним рабином Санкт-Петербурга.
Cергій Багряний, веб-портал "Коломия"

avatar
3
Шановний, Олександре, імперії(об"єднання різних територій і народів) тому і імперії, що ствоюються на основі особистої абсолютної влади, що освячується церквою(релігією) або вірою в щось надзприродне (комунізм, вищу расу тощо).
Російсько-радянська і ІІІ Рейх фюрера імперії - яскраве підтвердження цього принципу.
avatar