реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Скоропадський: удома в Тростянці

Гетьманич Борис Данилович Скоропадський

Мій обов’язок - зберегти сад, розбудувати спадщину в зелений туризм з культурними, історичними і традиційними напрямками – церква, музей, готель, конюшні, козацька школа і табір для молоді із професійними екскурсіями.

Декілька тижнів тому я знову мав величезну приємність побувати у моєму рідному краї, в Тростянці, Ічнянський район, Чернігівська область.

Тут мій пра-прадід Іван Михайлович Скоропадський збудував найбільший і найпрекрасніший дендропарк у цілій Європі, 204 гектара краси і любові.

Це був третій раз цього року, що я мав честь бути на тій землі, де літами бігав в юності мій дід, Гетьман Павло Петрович Скоропадський, і де чотири покоління роду Скоропадських виховувались, жили і працювали на цій Богом даній козацькій землі. Не можу вам передати словами, як добре моя душа там почувається, але слід сказати, для мене - це рай.

Головною причиною мого перебування тут цим разом було офіційне знайомство з громадою Тростянця, яке відбулося в залі культури села Тростянець, щоб суспільство почуло прямо від мене, чому я так часто приїжджаю, і які мої плани на майбутнє.

Приємно, що мене і мої ідеї прийняла громада, із позитивними відгуками і запитаннями, коли я розповів, що перш за все мій обов’язок - зберегти сад, і що я хочу розбудувати спадщину в зелений туризм з культурними, історичними і традиційними напрямками – церква, музей, готель, конюшні, козацька школа й табір для молоді із професійними екскурсіями, що можуть тривати від одного дня до тижня.

Результат такого проекту розбудить історичну істину про славетний рід Скоропадських, що і як вони зробили для добра і величі нашої Батькіщини від початку 17 століття, одкриє широкі можливості для інтерактивного вивчення культури і мистецтв наших предків, розповість правду про Другий Гетьманат і нашу ПЕРШУ незалежну Українську Державу 1918 року, не тільки як Гетьман Павло Скоропадський її збудував, а хто і як йому заважав.

У козацьких традиціях відвідувачі цілого світу також будуть мати можливість осолоджуватись під час екскурсій чудовим дендропарком, дихаючи чистим повітрям, і назавжди закарбуються в їхню пам’ять чудесні краєвиди дендропарку, над створенням якого мій пращур з любов’ю і величезною самовіддачею працював 54 роки.

До речі, Іван Михайлович Скоропадський так сильно любив «Тростянець», що тут похований і нині на могилі залишилася його авто-епітафія:

«Люб’язний перехожий! Сад, у якому ти гуляєш, посаджений мною; він був втіхою у моєму житті. Якщо ти помітиш безлад, що веде до його знищення, то скажи про це господарю: ти зробиш добру справу»






Коментарі (0)
avatar