реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Оподаткування доходів, отриманих за кордоном

Одним з розповсюджених видів доходів громадян м. Чернігова є їх отримання за межами нашої країни, а саме виїзд на декілька місяців до сусідніх країн з метою отримання заробітку.
У свою чергу збільшується кількість громадян, які виїжджають за кордон та заключають договір з іноземним працедавцем тільки в усній формі, при цьому ухиляються від сплати податків як на території іноземної держави, так і на Україні. Адже відповідно до Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб”, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку - їх отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію.
Тобто кожен громадянин України, який отримує доходи за межами України, повинен наступного за звітним року подати до податкового органу за місцем своєї реєстрації декларацію про майновий стан і доходи та задекларувати дохід незалежно від того, був він оподатковуваний в іншій країні чи ні. При цьому громадянин повинен підтвердити оподаткування іноземного доходу довідкою про доходи та сплачені податки, надану працедавцем (податковим агентом), в іншому випадку фізична особа сама при декларуванні доходу сплачує податок. За невчасно подану декларацію законами України передбачена адміністративна відповідальність. Але на даний час, на жаль, не всі громадяни знають про це. Головна причина – не знання законів та небажання ділитися своїми доходами з державою.
Так, за результатами проведеної податківцями роботи цього року було залучено до декларування 52 громадянина нашого міста та сплачено ними податку з доходів фізичних осіб 42,4 тис. грн.
Андрій Привалов, головний держподатревізор – інспектор відділу адміністрування майнових податків ДПІ у м. Чернігов





Коментарі (0)
avatar