реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Як оздоровлюються наші діти?

Державні аудитори взяли під сумнів ефективність організації оздоровчої кампанії школярів Чернігівщини

Аудит ефективності використання бюджетних коштів на оздоровлення дітей шкільного віку в 2006-2008 рр., проведений спеціалістами контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області, засвідчив, що 2,7 мільйона гривень бюджетних коштів на оздоровлення школярів Чернігівської області були використані недостатньо ефективно.

За словами заступника начальника управління КРУ Світлани ШАШ, загалом упродовж трьох років на оздоровлення дітей області було використано 73 мільйони гривень, але через недосконале планування коштів на виконання заходів Програми* їх було замало.

«В результаті кількість дітей, що отримали послуги з оздоровлення та відпочинку, залишалася на досить низькому рівні й не перевищувала 37 % від загальної кількості дітей шкільного віку, а таких, які отримали санаторне лікування, — лише 3%», — зазначила вона.

76 відсотків з числа «оздоровлених» дітей перебували влітку в пришкільних таборах. Причому в окремих випадках — на територіях, які є зонами радіоекологічного контролю! Середня вартість харчування дитини в пришкільних таборах була в 3 рази меншою, ніж в позаміських. А у більшості таких таборів не забезпечувалися натуральні норми харчування. В основному, м’яса, молочних продуктів, риби. І це аж ніяк не «тягне» на оздоровлення.

Стан оздоровчих позаміських закладів (дитячих таборів відпочинку), за висновком аудиторів, також залишає бажати кращого. 5 з 17-ти мають аварійні будівлі, а 7 розташовані в будівлях, термін експлуатації яких склав 30 років. У більшості таких закладів щороку встановлюють порушення санітарних норм та норм пожежної безпеки. А упродовж оздоровчого періоду 2006-2008 рр. у 7 з 22 таборів… не було лікарів(!).

До того ж, як з’ясували державні аудитори, в області взагалі відсутня єдина база даних щодо дітей, охоплених послугами з оздоровлення та відпочинку та таких, що їх потребують. Як наслідок, одні діти оздоровлювались по декілька разів на рік, а інші — жодного. Деякі вихованці шкіл-інтернатів з числа сиріт побували в кримських оздоровчих закладах упродовж трьох змін, а інші — тільки мріяли про море.

За результатами свого дослідження спеціалісти контрольно-ревізійного управління підготовили низку пропозицій, які направили на адреси виконавців програми — управління у справах сім’ї та молоді і управління освіти та науки Чернігівської ОДА.

*Довідка. Програма відпочинку та оздоровлення дітей Чернігівської області до 2008 року була затверджена розпорядженням Чернігівської облдержадміністрації від 31.03.2003 №104 на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 №33 «Про затвердження Державної програми відпочинку та оздоровлення дітей на період до 2008 року».

Прес-служба КРУ в Чернігівській області
Любов Сакун






Коментарі (0)
avatar