реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Криза приходить з лісу

Світова фінансово-економічна криза до України прийшла несподівано як для наших політиків. Почалася вона з кризи на ринку кредитування нерухомості в США, потім перескочила на фондові ринки світу, а потім перейшла у сферу реальної економіки, а от дісталася і до Чернігівщини. Недолугі кроки Нацбанку, направлені на регулювання економіки, поглибили ситуацію — спочатку відпущення «на волю» курсу долара, а потім намагання «зафіксувати» його. В центральних газетах повідомляється про суми «відкату», які мають виплачувати банки та інші установи для отримання кредиту – для надзвичайно наближених осіб це становить 2,5%-3%, для інших від 5% до 7%. Всіх дивують і кроки уряду та Президента – намагання знайти кошти шляхом приватизації, «замороження» дострокового зняття депозитів у банку і майже все! Тобто «нагнути» звичайних громадян можна, а от «акул бізнесу» — не вистачає сили. Та що там акул, навіть «міняйл» на Центральному ринку покарати не можуть. Стоять собі біля магазину «Союз» кріпкі дядьки, що міняють євро, долари на гривні і спокійно порушують українське законодавство у сфері валютних операцій.
Звільнення
— До 1 лютого плануємо скоротити до 20% працівників, — розповідає Іван Горохівський, начальник Чернігівського обласного управління лісового і мисливського господарства. — Зупинилося будівництво, і реалізація деревини упала, і якщо далі піде справа такими темпами, то ми просто збанкрутуємо. У жовтні ми реалізували продукції 100%, у листопаді — на 80%, у грудні — на 60% і це ще не пік кризи. Турецький ринок «закрився», європейський почав «закриватися», молдовський на грані, внутрішній уже переповнений.
І хоча ми перед прийняттям цього рішення про звільнення провели консультації з кожним лісгоспом, координаційну раду, розробили і впроваджуємо у життя антикризові заходи, звільнення неминучі. Бо ситуація дуже складна.
— А скільки конкретно працівників і кого ви будете звільняти?
— Сьогодні у нас працює більше 4 000 осіб, звільнимо близько 20%. В першу чергу це будуть працівники адміністративної частини — конторщики та пенсіонери. Люди звільняються за взаємною згодою, через 8 днів вони стають на «біржу» і починають отримувати допомогу. Ми пояснюємо: якщо ситуація зміниться, заберемо їх на роботу.
— Розкажіть, будь ласка, конкретніше про антикризові заходи.
— Це й економія паливно-мастильних матеріалів, і розумне використання автотранспорту, і робота з боржниками. Велику частину лісу, який збиралися продавати, залишимо стояти «на корню». Всього впроваджено 30 антикризових заходів.
Чисельність громадян, повідомляє головне управляння статистики в Чернігівській області, які мали статус безробітних, на 1 грудня 2008р. становила 23,4 тис. осіб, що на 23,3% більше, ніж рік тому. Серед безробітних кожен другий раніше займав місце робітника, а кожен четвертий – посаду службовця, кожен п’ятий – не мав професійної підготовки.
Рівень зареєстрованого безробіття за листопад у цілому в області збільшився і на 1 грудня 2008р. становив 3,6%. Його розмір коливався від 1,6% в м.Ніжині до 9,3% в Городнянському районі. Рівень зареєстрованого безробіття сільського населення (5,3%) був вищим за аналогічний показник серед мешканців міських поселень (2,8%).
За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць та вакантних посад упродовж листопада зменшилася на 28,9% та на 1 грудня 2008р. становила 2,9 тис., що на 41,4% менше, ніж рік тому.
Коментує директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка: «Першими на ринок праці вийшли працівники з низьким кваліфікаційним рівнем – підсобні робітники, прибиральниці, охоронці. Також здебільшого звільняються водії вантажних автомобілів, слюсарі-ремонтники, особи, які мають будівельні професії.
Шоста частина від зареєстрованих — це працівники, звільнені з підприємств Києва, які повертаються додому в найближчі до столиці міста та райони області з кращим транспортним сполученням – це працівники торгівлі, будівництва та банківської сфери».
Але далі буде гірше. Наприклад, у сільськогосподарських виробників виникла паніка – ринки збуту майже не працюють, а потрібно віддавати кредити, розрахунок на великий урожай цього року і розквіт галузі виявився помилковим. Так, у Бобровицькому районі сільськогогосподарське підприємство «Земля і воля» упродовж листопада звільнило 105 працівників і подало заявку до центру зайнятості на звільнення ще 500.
Агропроблеми
Криза ударила дуже сильно і по сільському господрству. Як зазначила заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Білоус:
— Лише за листопад заборгованість по заробітній платі в сільському господарстві виросла з нуля до 2,5 мільйона гривень. Заборгованість зростає у таких великих приватних підприємствах, як ВАТ «ЧеЗаРа» (Чернігів), СТОВ «Батьківщина» (Срібнянський район), СТОВ «Дружба-Нова» (Варвинський район), а також на восьми державних підприємствах, що перебувають у державній власності, розташованих у Чернігові та Ніжині.
Взагалі ситуація в агропромисловому ринку потребує детальнішого дослідження.
— У порівнянні з минулим роком ціни на такі зернові культури як пшениця, жито тощо знизились практично вдвічі, а ціна на кукурудзу — втричі. За таких умов сільгоспвиробники області, — розповідає заступник начальника головного управління агропромислового розвитку Олександр Савченко, — втрачають більше 700 гривень на кожному гектарі.
Таким чином, селяни продають пшеницю за 1 000-1 200 гривень за тонну і то це ще вигідна пропозиція. В той же час на ринках Туреччини пшениця продається близько 1 000 доларів США за тонну.
Аби фінансово підтримати аграріїв, уряд домовився з банками щодо продовження повернення кредитів сільгоспвиробниками, які були взяті у цьому році, до 1 червня наступного року — повідомив начальник управління Національного Банку України в Чернігівській області Леонід Волошок.
Ця прекрасна криза!
Окрім чітко негативного криза, як це не дивно, має і позитивний бік. Це здешевлення продукції, адже якщо її ніхто не купує, то, щоб не зазнавати збитків, ціну знижують. Щоправда, не всі, на відміну від Європи. Багато «хитрих жуків» від бізнесу, навпаки, підіймають ціни на продукцію, розповідаючи про те, що у зв’язку з кризою все дорожчає. Українці, які ще не переживали подібних «капіталістичних» криз, піддаючись панічним настроям і створюючи нездоровий ажіотаж, поспішають в магазини, купуючи все за досить дорогими цінами.
Найяскравіший приклад із падінням цін у зв’язку з кризою демонструє нам ринок нерухомості.
Коментує Олександр Костюк –- керівник ріелторської будівельно-інвестиційної компанії ТОВ «Інекс ріал істейт» (м. Чернігів):
— Ціни на нерухомість зараз падають вимушено. Великою мірою через реалізацію закладеного в банках майна. Наприклад, один банк продає по вул. Рокосовського приміщення по 681 долару за 1 квадратний метр, приміщення у новобудові на першому поверсі.
Ціни також падають через те, що багато хто з наших громадян виявився підвішеним на кредити, зокрема на автомобільні. Тож, щоб розрахуватися, продають квартири. Найменше падають в ціні 1-, 2-кімнатні квартири, у «хрущовках», там де є розвинута інфраструктура, старе планування дворів, дерева.
Хотів би також зазначити, що на сьогодні відсутня на ринку гра на цінах квартир. Якщо раніше купували по 2, 3 а то й чотири квартири з метою їх подальшого перепродажу, то зараз цього нема.
Не падають ціни на земельні ділянки та гаражі. Адже, придбавши земельну ділянку, ти за неї не платиш ніяких комунальних платежів.
Загалом же, за оцінками експертів, ціни на нерухомiсть у Чернігові з початку року зросли до 40%, проте з осенi вони знизилися на 14%, а попит з листопада упав на 30%. Однокiмнатну ”хрущовку” тепер можна придбати за 38 тисяч доларів.
Як відзначив директор агентства «Чернігів — РІО» Володимир Кот, ціна квартир у відносно нових будівлях покращеного планування у центрі міста наступна: площа трикімнатної квартири складає приблизно 65–72 кв. м (500–560 дол. за кв. м), двокімнатної — 48–52 кв. м (540–600 дол. за кв. м), а однокімнатної — 35–40 кв. м (до 600 дол. кв. м). Житло в старому фонді коштує не менше, наприклад, за однокімнатну «хрущовку» в центрі міста площею 31 кв. м. просять 18 тис. дол. Найдешевші квартири на околицях — в районах Шерстянка і ЗАЗ, де двокімнатну можна знайти за 22 тисячі доларів.
Олександр ЯСЕНЧУК





Коментарі (0)
avatar