реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

На Прилуцькому заводі пожежних машин ревізори виявили фінансових порушень та недоліків майже на 21 мільйон гривень.

Ревізія фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Пожспецмаш» за період з 01.07.2006 по 30.09.2008 виявила порушень та недоліків на 20,7 мільйона гривень, у тому числі таких, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів — на 1,7 мільйона гривень.

Про це повідомив заступник начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Віктор КАЛГІН.

«Два роки тому в ході ревізії цього підприємства КРУ виявило цілу низку фінансових порушень, що призвели до мільйонних втрат. З часу попередньої ревізії керівництво заводу змінилося, але характер фінансових порушень залишився»,— зазначив заступник начальника контрольно-ревізійного управління.

У лютому 2007 року, розірвавши трудову угоду з попереднім керівництвом заводу, МНС України призначило директором ДП «Пожспецмаш» Петреника І.А. Але вже в серпні цього року в порушення контракту та без погодження з міністерством новопризначений директор збільшує свій посадовий оклад, додаткову зарплату та інші доплати, розраховані у відсотковому співвідношенні до окладу.

Відповідно зросла зарплатня першого заступника директора, головного інженера та його заступника, помічника директора і головного бухгалтера. Таким чином, з 01.08.2007 по 30.04.2008* було безпідставно виплачено 55 тисяч гривень зарплати і 20 тисяч відрахувань до відповідних фондів.

Як і в ході попередньої ревізії, спеціалісти КРУ знову встановили непоодинокі випадки реалізації продукції за цінами, нижчими від її фактичної собівартості — товариствам з обмеженою відповідальністю і окремим фізичним особам. Як наслідок, ДП «Пожспецмаш» недоотримало доходів на 635 тис. грн.

Ще 136 тис. грн. підприємство «подарувало» своїм боржникам — ТОВ «Буд Ленд Компані», Агентству державного резерву (м. Київ), Кіровоградському УДПО УМВС, іншим. До суду щодо стягнення дебіторських заборгованостей керівництво ДП не зверталося, а, проґавивши строки позовної давності (три роки), панським жестом… списало борги.

Втім, подібної щедрості від своїх кредиторів завод не дочекалося. Укладаючи угоди з різними підприємствами, його керівники (за наявності коштів!) «забували» вчасно гасити борги. В результаті на підставі рішень суду «Пожспецмаш» сплатив штрафів та пені на загальну суму 886 тис. грн., які відніс до витрат.

А ось ще «епізод». Фінансовий менеджер підприємства сильно нудьгував за Львовом. Тому неодноразово мандрував до прекрасного міста левів. Приміром, одна така подорож (літаком!) коштувала 1 тисячу гривень. Звісно, не йому, а державі. Цікаво, що у посвідченні про відрядження підставою зазначався наказ від 27.11.2007 № 227Вк, в якому жодної згадки про менеджера-мандрівника й не було.

Також ревізори встановили на підприємстві факти безпідставного списання пального, закупівлі товарів без проведення тендерних процедур, лишки матеріальних цінностей тощо.

За результатами ревізії на директора, головного бухгалтера, голову тендерного комітету заводу складені протоколи про адміністративні правопорушення. Матеріали ревізії КРУ передало до УБОЗ Управління МВС в Чернігівській області.

Довідка. Державне підприємство «Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування «Пожспецмаш» (смт Ладан, Прилуцький район, Чернігівська обл.). Підпорядкованість — Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Єдине підприємство в Україні, що випускає пожежну техніку, а також спеціальне обладнання для ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. Виробничі потужності розраховані на випуск пожежних машин у кількості 4 тисяч одиниць на рік.
*У період з 17.11.2006 по 05.02.2007 і з 19.04.2008 посаду директора ДП «Пожспецмаш» обіймає Редкач А.П.






Коментарі (0)
avatar