реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкові ями» - як не потрапити до фінансової халепи та застерегтися від недобросовісних партнерів

За січень-листопад 2008р. до загального фонду Державного бюджету зібрано 2084 млн.грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що контролюються податковою службою.
Рівень 11 місяців минулого року перевищено на 25 відс. (на 416,8 млн.грн.).
Доходи місцевих бюджетів склали 835 млн. грн., що на 30,8 відс. (на 196,9 млн. грн.) більше, ніж за відповідний період 2007 року.
В цілому по області приростили сплату податків 5,4 тис. суб’єктів господарювання області, в тому числі по податку на додану вартість - 2,6 тис. суб’єктів господарювання - на 124,3 млн.грн.
До державного бюджету зібрано 473 млн.грн. податку на додану вартість (питома вага 22,7 відс.), що на 31,3 млн.грн. більше минулорічних надходжень.
Ефективним інструментом для виявлення платників податку на додану вартість, що мінімізують податкові зобов’язання та завищують суми ПДВ до відшкодування, стала Система автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів. Це дозволило скоротити потенційні втрати бюджету від мінімізації ПДВ на 2 млн.грн.
Введення додатків до декларації з податку на додану вартість, які містять повну розшифровку податкових зобов’язань та податкового кредиту по кожному контрагенту, стало одним з вагомих важелів протидії так званим «податковим ямам» - суб’єктам господарської діяльності з ознаками фіктивності, які використовуються іншими платниками для одержання „податкової вигоди” у вигляді мінімізації своїх податкових зобов’язань та незаконного відшкодування ПДВ з бюджету.
Після опрацювання податкових декларацій платниками податків подано майже 3 тисячі уточнюючих декларацій в зв’язку з виправленням помилок відповідно до наказу ДПА України від 18.04.08 №266, до бюджету додатково надійшло 981 тис.грн.
Суттєво покращені результати роботи по упередженню ПДВ. Обсяги перевіреного ПДВ за 10 місяців п.р. зросли на 71відс. в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року, виявлено неправомірно заявленого до відшкодування ПДВ на 28,5 млн.грн. більше, або на 106 відс.


Вже завершені перевірки 373 декларацій з податку на додану вартість, з яких у 69 встановлені порушення. Донараховано 3,6 млн. грн. податкових зобов’язань та зменшено задекларовану до відшкодування суму ПДВ на 4,5 млн.грн.
Державною податковою адміністрацією України було доведено для відпрацювання ДПА в Чернігівській області підприємство, яке віднесено до 2-ї категорії та визначено як «податкова яма».
В ході проведених заходів співробітниками податкової міліції встановлено, що службові особи даного підприємства, з метою прикриття незаконної діяльності зареєстрували на підставних осіб декілька фірм та приватних підприємців в різних регіонах України. Документи та рахунки таких фірм та підприємців використовувались для штучного формування податкового кредиту та валових витрат для ряду СГД України.
З березня по червень службові особи цього підприємства безпідставно не сплатили до бюджету податок на додану вартість на суму близько 1,4 млн. грн.
30.09.2008 року слідчим відділом УПМ ДПА в Чернігівській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) відносно директора та головного бухгалтера в одній особі.


Відділ масово-роз’яснювальної роботи та
звернень громадян
ДПА в Чернігівській області.





Коментарі (0)
avatar