реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Під контролем податківців надходження до бюджету

„Переконаний, суб’єкти господарювання бажають щоб їх підприємства повноцінно функціонували, було прибутковими і збагачували державну скарбницю”.Щомісяця податківці здійснюють моніторинг діяльності кожного платника податків. Цьому сприяють розроблений механізм зіставлення результатів роботи окремого суб’єкта господарювання із середніми показниками по галузі, в якій він працює, а також показник податкової віддачі (рівень нарахування податків у співвідношенні з обсягами реалізованої продукції у відсотковому вираженні).
Сьогодні актуальним є обговорення антикризових законопроектів. ДПІ підтримує прогресивні ідеї, які впливають на покращення роботи податкової системи та адміністрування податків.
Однією з таких ініціатив стало запровадження 5-го додатку до декларації з податку на додану вартість. Нововведення має на меті більш ефективно виявляти, які суб’єкти мінімізують сплату цього податку, або ж намагаються безпідставно отримати його з бюджету. Перші результати виявили обсяги відхилень, які потребували обов’язкового опрацювання.
У результаті такої роботи є можливість виокремити підприємства у так звані групи ризику, в яких показники господарської діяльності докорінно відрізняються від показників споріднених підприємств.
Ухилення від сплати ПДВ призводить до щомісячних бюджетних втрат. „Ми повинні жорсткіше ставитися до порушників законодавства, до тих хто краде гроші з державної скарбниці. Ділки, які беруть участь в оборудках з ПДВ, повинні нести кримінальну відповідальність”, - наголосив Федір Уляненко.
Організатори приватних структур, штат яких складається з 1 особи, ретельно вибудовують схеми, у яких задіяно по декілька десятків фірм. По ланцюгу постачальників „перекачують” фінансові ресурси і „паперовий” товар. Так, в одному з таких ланцюгів (підприємстві - „податковій ямі”) і „випадають” податкові забов’язання, тобто не відображаються у декларації і податок не сплачується. А потім грошові ресурси і оборудка легалізуються.
Станом на 01.11.08 на опрацювання до управління податкового контролю юридичних осіб передано 287 декларацій з обсягом заниження податкових зобов’язань з ПДВ на 42,2 млн. грн. та завищення податкового кредиту на 50,5 млн. грн.
На практиці досить складно довести фіктивність подібних угод, що здійснюються суб’єктами господарювання, та склад злочину в діях посадових осіб підприємств, які прагнуть ошукати таким чином державу.
Податківці міста нагадують:
- умисні, неправомірні дії, пов’язані як із безпосередньою діяльністю „фіктивних фірм” („податкових ям”), так і з взаємодією з ними за певних умов можуть призвести до кримінальної відповідальності;
- кожна особа, що погодилася зареєструвати чи придбати на своє ім’я, або стати номінальною посадовою особою подібної структури, відповідатиме за фактом фіктивного підприємництва, згідно зі ст.205 КК України, яка передбачає позбавлення волі на строк до 5 років;
- у разі свідомого використання службовою особою реального суб’єкту господарювання в якості контрагента „фіктивної” фірми („податкової ями”) для зменшення податкового навантаження, тобто умисного ухилення від сплати податків, настає відповідальність згідно зі ст.212 КК України, яка передбачає позбавлення волі на строк до десяти років. Крім того, згідно з цією статтею несуть відповідальність як співучасники номінальні керівники „фіктивної” фірми, які свідомо сприяють суб’єктам господарювання у мінімізації податкових зобов’язань;
- якщо ж метою „співпраці” з фіктивною фірмою („податковою ямою”) буде незаконне отримання з бюджету податку на додану вартість, такі дії розглядатимуться податковою міліцією, а в подальшому і судом, як привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – стаття 191 КК України, яка передбачає позбавлення волі терміном до дванадцяти років.
Шановні платники податків! Виходячи з вищесказаного, ми застерігаємо вас від використання фірм – «податкових ям» і пропонуємо ретельно перевіряти своїх нових партнерів на доброчесність у сплаті податків.
Підготувала Ірина Берегова, ДПІ у м. Чернігова





Коментарі (0)
avatar