реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Хресний хід проти алкоголізму

Боротися з падінням суспільної моралі, проти алкогольної та ігрової залежності запропонували депутати Новозаводської районної в місті Чернігові ради за ініціативою депутата від фракції УНП, представника ВАТ «Оболонь» Василя Пустовійта. Ініціативу Василя Петровича підтримали всі без винятку депутати на сесії районної ради і звернулися за підтримкою до депутатського корпусу Чернігівської міської ради.
100 «алконаметів» — це багато чи мало?
— Василю Петровичу, з якими саме явищами суспільного життя вирішили боротися Ви та Ваші колеги-депутати?
— На сьогодні в суспільстві спостерігається стійка негативна тенденція падіння та вкрай низької культури у місцях масового відпочинку громадян – засмічення парків, скверів, історичних місць. Причина цього — безконтрольний продаж спиртних напоїв, які будь-коли продаються особам будь-якого віку, неналежний рівень організації охорони громадського порядку. Хвилює також те, що проведення культурно-масових заходів у місті перетворюється на масове вживання алкогольних напоїв молоддю, чому сприяє безконтрольна виїзна торгівля. В той же час на комунальні підприємства міста покладається прибирання території після таких заходів, проте додаткових асигнувань до районних бюджетів на зазначені цілі не надходить. До речі, з дозволу управління міської ради по місту встановлено близько 100 «точок» з продажу пива і алкогольних напоїв. Їх надмірна кількість та встановлення торгівельного обладнання у непризначених для цього місцях завдають екологічної та моральної шкоди жителям міста. Стало нормою, що біля кожного ресторану або кафе без будь-якого приводу та дозволу можна організувати феєрверк. Викликає занепокоєння зростання кількості гральних закладів, інтернет- кав’ярень, комп’ютерних клубів, що сприяє поширенню ігрової залежності серед молоді.
— Що ж потрібно зробити, щоб подолати зазначені проблеми?
— Необхідно розробити план з проведення дієвих заходів. Вважаємо, що до вирішення цих питань потрібні спільні зусилля органів місцевого самоврядування, державної влади та громадських організацій міста.
— А конкретніше?
— Потрібно створити громадську раду, рішення та рекомендації якої мають враховуватися в діяльності міської ради. Домагатися суворого виконання заборони розпивання спиртних напоїв у громадських місцях. Забезпечити контроль з боку служб, які погоджують встановлення тимчасових архітектурних форм – шатрів — протягом усього періоду роботи цих торгівельних точок, що суттєво зменшить їх кількість. Заборонити продаж спиртних напоїв та пива у центрі міста при проведенні культурно-масових заходів на Красній площі. Зобов’язати організаторів культурно-масових заходів сплачувати кошти за прибирання території після їх завершення. Налагодити роботу патрульно-постової служби на належному рівні. Вжити заходів щодо припинення розповсюдження грального бізнесу та вивести такі заклади за межі міста.
Церква допоможе!
Та, на жаль, депутати міської ради не сприйняли звернення з усією серйозністю. Як зазначив голова Новозаводської райради Олександр Глиняний та депутат Андрій Глухенький, начальник управління торгівлі, послуг та розвитку підприємництва міської ради Артем Стах у відповіді на звернення по суті не торкнувся проблем, викладених у депутатському зверненні, а в основному акцентував увагу на питаннях грального бізнесу, що винесені останнім пунктом у пропозиціях депутатів.
Ситуацію коментує Андрій Глухенький, голова постійної комісії з питань житлово- комунального господарства, благоустрою та екології Новозаводської районної у місті Чернігові ради:
— Зазначені у нашому зверненні негативні явища згубно впливають на підростаюче покоління: падає загальнокультурний рівень, зростає підліткова злочинність , поширюються різні форми фізичної і психічної залежності. Низький рівень організації громадського життя, дозвілля громадян, бездіяльність щодо створення належних умов для відпочинку є передумовою негативного впливу на жителів міста. Депутати Новозаводської районної ради вимагають скласти спеціальну міську програму по боротьбі з пияцтвом, провести ряд «круглих столів» за участю начальників відповідних управлінь Чернігівської міської ради та голів депутатських комісій Новозаводської та Деснянської районних рад Чернігова.
— Чи є якісь напрацювання у Ваших колег?
— Є позитивний досвід Вінницької обласної ради, де у вересні була прийнята програма боротьби з пияцтвом – «Хресний хід проти алкоголізму». Окрім того, ми готові звернутися за допомогою до Церкви, духовенства як союзників у боротьбі з цим злом, запропонувати провести в прямому ефірі телебачення «круглий стіл». Ми хочемо бачити наше місто квітучим туристичним центром, а не притулком для бомжів та п’яничок з усієї України
Олександр ЯСЕНЧУК.





Коментарі (0)
avatar