реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Нікому горілка зараз не потрібна. Давай медовуху!

Микола Іванович Вовнянко з села Сокиринці, що в Срібнянському районі Чернігівської області, з 1997 року виготовляє медовуху. Три роки тому почав її продавати у Києві. В нього велика пасіка. Бджільництвом займається останні 24 роки.

Раніше робив вина, розводив кролів, виготовляв меблі і шив жіноче взуття.

Медовуха – це медове вино 12-13 % міцності. Для її виготовлення не потрібне спеціальне обладнання. Тільки великі дубові бочки на 200 літрів. Спочатку Микола Іванович варить мед. Потім додає в нього воду з криниці. На 50 кг меду – 120 літрів води. Після цього напій бродить 2 місяці. Якщо температура +25-27 може вибродити за місяць. Але потім довго вистоюється.

– Дуже важливо вистояти напій. Вистойка може тривати до півроку, – каже Микола Іванович. – Алкоголь получається в результаті бродіння. Будь-які природні дріжжі – в даному випадку це винні дріжжі – відмирають при концентрації 12-13 градусів. Отже якщо вино виготовлено природним способом, воно не буває більше 13 і менше 12 градусів.

Микола Іванович використовує переважно гречаний або липовий мед. Гречаний мед дає гарний насичений колір – медовуха тоді за кольором, як квас або темне пиво. Якщо взяти квітковий або акацієвий мед, медовуха буде світлою. Може бути навіть, як вода. З акацієвого меду не варто робити медовуху – у процесі варіння і бродіння весь аромат цього меду випаровується. Найкраща медовуха – з гречаного меду. Відчувається запах і смак меду, пояснює пасічник.

- Сира медовуха відрізняється і за смаком, і за виглядом. Вона мутна. Якщо вона мутна, значить вона або сира, або не відстояна. В рік Микола Іванович продає приблизно 2 тони медовухи. – Тону вдома випиваємо. Багато друзів, родичів, знайомих приїздять до мене в гості на село. Нікому горілка зараз не потрібна. Давай тільки медовуху!

Завдяки ним він і розпочав три роки тому виготовляти медовуху на продаж – побачив, що напій може мати попит. Зареєструвався приватним підприємцем – платником єдиного податку, який сплачує щомісяця. Іншими податками продукти бджільництва не обкладаються. Зазвичай продає медовуху у Києві – на ярмарках, які проводять Київські районні адміністрації: на Харківському масиві, Хрещатику, на вулиці Ванди Василевської, Комарова, в Дніпровському районі. Літрова пляшка коштує 20 гривень, півлітрова – 10. Продавати приїздить через одну-дві, а то й через три суботи. Щоб привезти в Київ 100 літрів медовухи потрібно приблизно 100 гривень на транспорт. Собівартість 1 літра напою – щонайменше 8 гривень, каже Микола Іванович.

– Щоб одержати 100 літрів напою, потрібно не менше 40 кг меду. Тому медовуха не може бути дешевою. Кожна партія напою є неповторною. Неможливо підібрати дві партії меду, однакові за якістю і нектарним складом.

Він сам розливає напій у пластикові літрові і півлітрові пляшки. Пляшки з кришечками до них закупає оптом у фірми, яка їх виготовляє. Одна пляшка з кришечкою обходиться близько 1,50 грн. На всіх пляшках – однакова жовта етикетка. Її розробили і друкують друзі з Київпроекту. Там на прохідній щоп’ятниці Микола Іванович або його 19-річна помічниця Люда продають медовуху. Люда отримує 7% від виторгу. Вона вчиться в технікумі на пасічника. Микола Іванович каже, що вона не стільки найманий працівник, скільки його співпрацівник і соратник. Виготовляти медовуху Миколі Івановичу допомагає дружина і два сина. Продавати – 21-річна прийомна донька Наталя з Бахмача. Інколи допомагає хрещениця, яка зараз живе у Києві.

На вулиці Ревуцького, що на Харківському масиві Києва, позаминулої суботи проходив черговий ярмарок. На столі стоїть невеликий бочонок з медовухою, вишикувалися літрові пляшки з медовухою. Наталя пропонує скуштувати напій всім, хто підходить. Дістає маленькі пластикові стопочки, наливає третину стопочки. Дехто одразу купляє по дві-три пляшки. Дехто каже, що дорого і уходить. Жінка з чоловіком 50 років підходить і каже, що вже купляли напій на попередньому ярмарку. Їм сподобалося. Тому прийшли купити ще.

-Медовуха смачна охолоджена. Перед вживанням ми її тримаємо в холодильнику, – каже жінка.

Микола Іванович рекомендує зберігати медовуху при температурі від 0 до +15 градусів у герметично закритій, бажано повній посуді. Каже, що медовуху добре пити під час хвороби і після неї по 150-200 мл. на ніч перед сном. Навіть дітям старше двох років, які виснажені хворобою, можна давати медовуху. Добова доза – 2 гр. напою на 1 кг. ваги.

Олена КАГАНЕЦЬ, сайт "Народний оглядач"






Коментарі (0)
avatar