реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

14 "невибраних" хрестів

У всіх селах Куликівського та Талалаївського районів вшановано пам"ять жертв великого Голодомору українців.

А в Ніжині та Прилуках ось-ось будуть встановлені оригінальні пам"ятники. Про Чернігів наразі не йдеться -- депутати лише проголосували місце для пам"ятника. Про це йшлося на засіданні обласної координаційної ради з питань відзначення 75-річчя великого голоду в Україні. Її провів голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко за участю більшості голів районних державних адміністрацій.

Складено Мартиролог, до якого включено 36 633 прізвища померлих під час Голодомору. Всі вони увійшли до обласного тому Національної книги пам'яті жертв Голодомору.
Виявлено 1020 населених пунктів Чернігівської області, що постраждали від Голодомору 1932-1933 років, із зазначенням кількості померлих, видів репресивних заходів і джерел інформації.
Зібрано 27 256 свідчень очевидців Голодомору 1932-1933 років, з них 25 092 уже передано на зберігання до фондів Державного архіву Чернігівської області та проведено їх науково-технічне опрацювання.

Крім того, зібрано та опрацьовано аудіо- та відеозаписи спогадів 100 свідків тих подій. Місцеві пошуковці відзняли три документальні фільми про Голодомор у Козелецькому, Ріпкинському та Щорському районах.
Завершено роботу щодо складання списків мешканців регіону, які постраждали від Голодомору 1932-1933 років в Україні. Наразі в області виявлено 71 840 таких осіб.Це є відповіддю тим, хто й досі твердить: ніякого голодомору в Україні не було.
Голова облдержадміністрації акцентував увагу на тому, що в містах Ніжині, Бахмачі та Острі Козелецького району, селах Кинашівка Борзнянського, Купина та Іржавець Ічнянського районів до цього часу існують вулиці та провулки, назви яких пов'язані з особами, причетними до організації Голодомору, - Косіора, Постишева, Чубаря.

А 14 "невибраних" хрестів -- це стільки пам"ятних знаків, виготовлених у лісництвах області, що й досі лежать незатребувані -- наголосив начальник об"єднання "Чернігівліс" Іван Горохівський.









Коментарі (0)
avatar