реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Науковці-«москалі» побували в Москалях

— Там, де ми були, пролягали «протоптані стежки» науковців Інституту слов’янознавства з Москви, — розповідає учасниця наукової експедиції «Шляхами Чубинського» Оксана Глухенька, — які зібрали багатий врожай етнографічного матеріалу.
З 16 по 22 вересня проходила експедиція Київського інституту мистецтвознавства ім. Рильського, за участю представників Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського, кафедри етнології та українознавства ЧДПУ ім. Т. Г.Шевченка. Мета експедиції — зібрання фолькльорно-етнографічних матеріалів.
— Ми відвідали села Макишин, Автуничі, Москалі, де пощастило поспілкуватися з Юрієм Дахном – відомим етнографом, краєзнавцем. Він зібрав неповторну колекцію із сіл Чернігівського району і невдовзі планує відкриття приватного чи державного музею. У Ріпкинському районі побували у с.Задеріївка, с. Олешня (де відвідували відомого гончара Івана Бібіка), с. Радуль. Відвідали смт Сосницю та с.Змітнів.
Нами були записані старовинні пісні, зокрема весільні, колядки, щедрівки, забобони. Я зібрала гарний матеріал про рушники в обрядах та побуті. Окрім фольклору, були закуплені вишиті експонати для музею.
— А що це за експонати і скільки ви за них платили??
— Переважно рушники, ціна склала у середньому 40 гривень, була також куплена вишита скатертина, дві сорочки, вугільна праска. На початку 90-их подібні речі навіть дарувалися, пізніше почали їх продавати. Дуже багато передали онукам до міст. Повторюся, в тих місцях вже побували науковці з Москви.
— Чому експедиція була проведена в цьому регіоні?
— Саме цими селами 150 років тому проїздив П. Чубинський, відомий науковець та автор гімну. Тож планується видання 7-томної наукової праці «Шляхами Чубинського». Де буде порівняння: що збереглося від того часу, що втрачено, які утворилися нові напластування. Адже Полісся — це специфічний регіон України, тут збереглися найбільш архаїчні звичаї.
Олександр ЯСЕНЧУК.





Коментарі (0)
avatar