реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Різанина з підтекстом

Антифашисти, грантоїди та відстійник для Європи
«Троє молодих людей з ножовими пораненнями доставлено на вихідних до міської лікарні Чернігова. Хлопці, один із яких зазнав особливо серйозних ушкоджень, стали жертвою нападу неонацистів.
За словами постраждалих, напад відбувся на міському вокзалі. Приводом для агресії нападників стала неслов'янська зовнішність одного з потерпілих. Нападники були озброєні ножами, вигукували расистські і ксенофобські гасла, а також здіймали руки у "нацистському вітанні", супроводжуючи характерний жест криками "зіг хайль".
Нагадаємо, у неділю (13 вересня – О.Я.) в Чернігові відбувся мітинг "Чужинці, геть додому!" і концерт музичних колективів, творчість яких сповнена расистськими та ксенофобськими мотивами. Зокрема, гурту «Нахтігаль»
Повідомлення такого змісту з’явилося 14 вересня в Інтернеті за підписом анонімного "Громадського антифашистського спротиву". Подібне повідомлення того ж дня було поширене по-багатьох сайтах, наприклад, на «Антифашистському русі Чернігова», що належать представникам молодіжної субкультури, відомої як антіфа.
Наступного дня підтвердження цієї інформації надійшло з протилежного табору – націоналістичного. Відповідно воно було поширено на інтернет-ресурсах «нових правих»: «У Чернігові біля готелю «Україна» 13 вересня, в суботу, сім осіб у червоних пов’язках з вигуками "Антіфа! Антіфа!" скоїли напад на п’ятьох мирних громадян, які прямували в напрямку маршрутного таксі з метою виїхати до Києва. Молодики, озброєні кастетами та ножами, завдали ножових травм двом людям, у тому числі дівчині, але, отримавши гідну відсіч, зникли в невідомому напрямку.
Зараз хлопчина перебуває під слідством з брехливим обвинуваченням "збройний напад з ножем". Батьки найняли йому адвоката, але, оскільки сім’я робітнича, кошти на оплату послуг адвоката вони не мають.
Просимо всіх не байдужих перерахувати кошти на миттєвий рахунок Приватбанку за кодом ...»

А «Нахтігалю» не було!
Заяву підпільного Антифашистського комітету відразу ж підхопив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини (голова — Олексій Тарасов), який «стоїть на сторожі прав та основних свобод людини. Серед яких одним з основних є захист людини від проявів фашизму, расизму, дискримінації та ксенофобії». Тож комітет закликав владу покарати організаторів маршу «Чужинці, геть додому!». Цитую: «13 вересня 2008 року в місті відбувся захід "Чужинці, геть додому!", організований низкою ультраправих (у т.ч. неонацистських) організацій, які провели у місті Чернігові марш під ксенофобськими гаслами, спрямованими проти іноземців. Цей шабаш закінчився виступом рок-групи, названої на честь фашистського карального загону СС часів Другої світової війни». Далі йдеться про різанину, яку організували «неонацисти» та про їх заклики «каструвати всіх затриманих в області нелегальних мігрантів». Наприкінці вимоги, зокрема, «Притягти до відповідальності організаторів заходу "Чужинці, геть додому!" за розпалювання національної та расової ворожнечі та ненависті, пропагування неонацистської ідеології та заклики до насильницьких дій щодо іноземців» та допомогти органам влади області та міста у роботі «неурядових організацій, що здійснюють моніторинг, захист прав меншин та громадський контроль над діяльністю органів влади в цій сфері». Фух, цитата закінчена...
Ще через день було оприлюднено анонімну заяву «обурених громадян Чернігівщини», де факти, наведені у заяві Чернігівського правозахисного комітету, названі неправдивими.
Що ж трапилося того дня? На ці питання спробуємо відповісти.
Розповідає представник руху «нових правих» організації «Українська альтернатива» Іван Ситник:
— Того дня в Чернігові відбулася наша акція з вимогою закриття утриманця для нелегальних мігрантів у селі Розсудів біля Любеча. Бо ми проти того, щоб Україна була відстійником для ситої Європи. Все пройшло на законних підставах та без ексцесів. Після того відбувся рок-концерт за участю гуртів «9-й вал» (Донецьк), «Ар’я варта» (Запоріжжя) та «Випадковий свідок» (Чернігів). Ніякого гурту «Нахтігаль» не було. Тобто Антифашистський комітет бреше, збрехав він і наступного разу, коли було поширено інформацію про різанину на залізничному вокзалі. Дійсно, як мені відомо, того вечора відбулася бійка з використанням ножа, але біля готелю «Україна», близько 9-ої години вечора. З одного боку було близько семи осіб, з іншого — чотири, причому серед них одна дівчина. Останні мені відомі як активні футбольні вболівальники.
Як повідомляють джерела в правоохоронних органах, футбольний фанат Олег Л. написав зізнання в тому, що саме він використав ніж. Його випустили під підписку про невиїзд. Є двоє постраждалих Богдан М. та Тимур Б.
«Жодне політичне підґрунтя в цьому інциденті відсутнє», — стверджують правохоронні органи. — Це звичайна побутова бійка через дівчину».

«Антіфа» наступає
Проте відкидати версію нападу на футбольних хуліганів (які називають себе «нові праві») «антифашистів» («нових лівих») не можна.
— «Антіфа» як рух у Чернігові з’явився декілька років тому, — коментує представник «нових правих» Петро Дігтярь. — Спочатку він утворився на основі комсомольців та «Молодої гвардії» ПСПУ, як противага руху «скінхедів». Їхні ідеї – інтернаціоналізм, антикапіталізм, антинаціоналізм. З часом антіфа вийшла з під контролю політичних партій. До них долучилися представники «деградуючих» суб-культур: емо, частково панків, частково реперів та молодь нацменшин – азербайджанців, циган. Скінхеди в свою чергу українізувалися. На сьогодні ситуація така: в Чернігові існує досить чисельна група антіфа, яка останнім часом б’є людей навіть за українську мову, лідер у них такий собі Брага.
— Хто їх фінансує?
— Наскільки мені відомо, до чернігівської антіфи часто приїздять на підтримку вболівальники київського «Арсеналу». Тобто цілком можливо, що ресурси їм надають господарі цього футбольного клубу.

Солодкі гранти
Чому така солідна організація, як Чернігівський громадський комітет захисту прав людини «підняв на щит» цю історію? Відповідь можна знайти на сайті цієї організації. Комітет реалізує за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні проект «Немає кордонів для боротьби з дискримінацією та ксенофобією». Окрім нього, реалізується ще декілька. Згідно з розміщеною в Інтернеті інформацією, станом на жовтень комітет провів 6 важливих заходів – це декілька навчань опозиціонерів з Білорусі, навчання українських суддів, щоб вони могли відрізнити злочини, де присутній расизм та дві заяви проти чернігівських «фашистів».
Тобто мені особисто зрозумілий мотив пана Тарасова розрекламувати Чернігів як місто, що «відоме завдяки витівкам неонацистських молодчиків». Гранти ж відпрацьовувати треба...

Олександр ЯСЕНЧУК.






Коментарі (0)
avatar