реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

На Чернігівщині побудували дорогу на приватних сільськогосподарських землях

Катком по врожаю проїхалися у селі Кремський Буг Чернігівської області. Там на приватних сільськогосподарських землях побудували дорогу. Паї на заміну люди так і не отримали. Цей сюжет - відповідь на електронний лист, який надійшов до нас кілька днів тому. Хто дозволив будівництво та чи відшкодують селянам втрату - відповіді шукала Тетяна Штан.

Тетяна Штан, журналіст:

- У 2007-му тут росли буряки, тут морква, а цей шмат землі засадили картоплею. У 2008-му звідси не зібрали врожаю - за три місяці тут виросла дорога. 1 кілометр сільськогосподарської землі держслужба автомобільних доріг закатала у асфальт.

Колишню ріллю тепер борознять колеса машин та мотоциклів. Асфальтована дорога додому ще більше віддалила Антоніну Щербину від батьківської хати. До городу тепер не підступитися - рів глибиною у 1,5 метра.

Антоніна пробачила б будівникам декілька соток городу, якби вони не відібрали пай у 3 гектари. Документ із гербом гарантує - ця земля належить матері Антоніни, Радченко Раїсі. Через нього старенька захворіла - і тепер у лікарні. Увесь наділ Чернігівська служба автомобільних доріг переїхала асфальтованою трасою.

Антоніна Щербина, власниця земельного паю:

- Коли ми побачили, що насипають землю, ведуться роботи, то одразу звернулися в сільраду - хто дав таке розпорядженя? Голова знаходився на лікарняному, а секретар сказала, що нічого не знає і що ніякого дозволу не давала.

На Копилівський сільраді сьогодні висить замок. Голова півроку тому звільнився за станом здоров'я, а секретарю Цурик Тетяні на першому ж суді дали 2 роки умовно. Як виявилося, саме вона підробила папери. Щиросердне зізнання пом'якшило вирок. Винних знайшли, землю не повернули. У районному департаменті земельного ресурсу кажуть: балувані - паї взамін пропонують, а постраждалі не беруть.

Пропонують дві ділянки землі - одна суцільно поросла сосняком та березами. Друга - одразу через дорогу - це горби та пісок. Рівноцінної заміни у земельних ресурсах немає. Дозволу на будівництво у Чернігівської державної служби автодоріг також не було - Антоніна дзвонила їм, попереджала, що не згодна з будівництвом, та писала листи. Керівництво відмовчувалося, а потім відповіло.

Антоніна Щербина, власниця земельного паю:

- Це перший лист, заднім числом вони просять, щоб ми дозволили побудувати дорогу. Служба просить побудувати дорогу, яку вони вже побудували.

У другому листі державна служба заперечує свою вину - усе перекладають на секретаря сільради. Відповідати на запитання тут і сьогодні не готові.

Чергову заяву з проханням розслідувати справу Антоніна везе до районної прокуратури. Тут сюрприз - прокурор, який вів справу, звільнився. Новий, Анатолій Бабич, лише два місяці на роботі. Запити, що надійшли рік тому, так і залишилися без відповідей.

Антоніна Щербина, власниця земельного паю:

- Ніякої відповіді немає, тому що тільки написали голові сільради - і він звільнився за станом здоров'я, і немає нічого - ні в службу автомобільних доріг прокурор не звертався, нікуди.

Анатолій Бабич, прокурор Новгород-Сіверського району:

- У передбачений місячний термін вам буде надана відповідь.

Заступник прокурора Олександр Коваленко не на камеру пояснює: мовляв, чого ви хочете - державна служба поза законом.

З Чернігівщини Тетяна Штан, Дмитро Поденко К1

Джерело: http://www.k1.tv/uk/news/ukraine/2008/10/15/land_taking_away






Коментарі (0)
avatar