реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Пора садити сад!

Що то за українець без саду? А ви подумали про сало? Ну, сало — теж добра штука, але сад — то відпочинок душі, і комора вітамінів, і, зрештою, добрий заробіток.

Тому «Сіверщина» відкриває нову рубрику, яку люб’язно погодився вести кандидат сільськогосподарських наук Михайло Курдюк. Надсилайте свої запитання — консультант «Сіверщини» до ваших послуг.

Сьогодні Михайло Григорович відповідає на редакційне питання: як зробити, щоб яблуні родили щороку?

— Яблуні, як правило, дають рясні плоди раз на два роки. Як домогтися щорічного врожаю?

— Періодичність плодоношення спостерігається, як правило, у старих яблунь та груш. Це вікова періодичність, коли ріст згасає, і дерево починає відмирати. Буває періодичність від бідності ґрунтів, коли недостатньо поживних речовин для забезпечення нового врожаю після врожайного року; буває посушливе літо та суха осінь, що може викликати друге квітування; від надмірного врожаю попереднього року та погодних умов весни.

У першому випадку проводять обрізку омолодження, чим викликається поява молодих пагонів, з яких формується нова крона, і дерево оживає, тобто молодіє і починає регулярно плодоносити. При бідності ґрунту на присадибних ділянках роблять так: копають канавку радіусом 1,5 — 2 м, тобто по межі крони, засипають перегноєм чи компостом, заливають водою, засипають землею. За посушливого літа восени роблять вологозарядний полив. При надмірному квітуванні вчений садовод В.Знаменський радив видаляти частину цвіту або зав’язі, щоб зменшити витрату деревом поживних речовин і тим самим забезпечити врожай наступного року. Часто врожай гублять заморозки та блискавка. Від заморозків завжди робили задимлення саду. А від блискавки захисту не придумали. Взагалі, щоб був щорічний урожай, треба регулярно і сповна доглядати за садом.

Михайло КУРДЮК.[r]






Коментарі (0)
avatar