реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Українці Татарстану – у Чернігові

Делегація українців Республіки Татарстан (автономії Російської Федерації) побувала з візитом на Чернігівщині. Гості приїхали на запрошення декана філологічного факультету Чернігівського педуніверситету ім. Т.Шевченка Станіслава Борисовича Пономаревського. Ще працюючи в Ніжинському педуніверситеті ім. М.Гоголя, він активно співробітничав у створеному при університеті Центрі зв’язків з українською діаспорою. Зав`язалися й контакти з українською громадою Татарстану, зокрема, з головою Товариства «Вербиченька» міста Нижньокамськ Євгеном Вікторовичем Саєнком.

Євген Вікторович організував таку поїздку для активістів свого товариства в Чернігів, де гості ще не бували. Поїхав фольклорний ансамбль товариства, в якому співає і його голова. В дорогу вирушили на орендованому автобусі. Поїздка, звичайно, не з легких, адже в дорозі були рівно півтори доби — де та Волга, а де Десна. Зате на своїх колесах. Так що за дві доби в нашій області встигли познайомитися з Черніговом і навіть зробити поїздку в Качанівку і Тростянець.

А в педуніверситеті відбувся вечір дружби, спільний концерт гостей і господарів. Ансамбль, що теж називається «Вербиченька», виконував українські пісні. Долучилися до концерту і співаки з відомого чернігівського фольклорного ансамблю «Духовні криниці». Цікавао, що українці з Татарстану привезли з собою татарок з України, двох співачок з татарської громади Києва, куди наші гості заїхали перед Черніговом. Так що лунала й татарська мова.

Я зустрівся в університеті з гостями. Євген Саєнко цікаво розповідав мені про життя української громади Татарстану, яка налічує десятки тисяч чоловік. Українці пам`ятають про своє національне коріння, бережуть свою мову, традиції, культуру. Цьому сприяє і виважена національна політика в Татарстані, де мешкають багато народів. Республіка, яку очолює авторитетний всенародно обраний президент Шаймієв, добилася досить високого ступеня самостійності в складі Росії. Це один з найбагатших суб`єктів федерації серед десятків областей і автономій. Всім відомий Камський автомобільний гігант, що випускає потужні КамАЗи. Столиця республіки Казань — великий економічний і культурний центр. Місто Нижньокамськ, з якого приїхали гості, за населенням дорівнює Чернігову.

Українська громада Татарстану має багато фольклорних колективів, проводить українські мистецькі фестивалі, в яких беруть участь і колективи з сусідніх областей та автономій, видає пресу, діють культурні центри, в тому числі й у «Вербиченьки». Держава допомагає національним меншинам і фінансово. Допомогла й на цю поїздку.

Варто зазначити, що Євген Саєнко, котрий є лікарем і працює за фахом, у вільний час із захопленням займається науковим пошуком, досліджує в архівах, бібліотеках долі українців, розсіяних по світах. Особливо цікавий матеріал зібрав про дворічне проживання і творчу діяльність в Татарстані у 20-і роки нашої уславленої співачки Оксани Петрусенко. Також у Казані свого часу жили і працювали Михайло Грушевський, Дмитро Яворницький. Дослідник збирає матеріали і про цих видатних людей, разом з громадою працює над увічненням їх пам`яті на Поволжжі.

Гості поїхали додому з подарунками від Чернігівської обласної «Просвіти». Ми наділили їм чимало випущеної Всеукраїнською «Просвітою» продукції — книги, касети, компакт-диски з українськими піснями, плакати з нашою символікою. І взагалі гості зосталися дуже задоволені поїздкою, зачаровані нашим Чернігівським краєм.

Петро АНТОНЕНКО.
[r]






Коментарі (0)
avatar