реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Перший міжнародний Воздвиженський ярмарок: такого ще не бачили навіть у древніх славних Прилуках

З ініціативи почесного громадянина Прилук, уродженця міста, відомого мецената Юрія Коптєва 21 — 22 вересня тут проводиться Перший міжнародний Воздвиженський ярмарок. Старовинне козацьке місто за сотні років свого існування проводило немало ярмарків, у давні часи їх проходило тут по 4 на рік. Відновлено ярмарки і в останній період, за незалежної України. Але ярмарок, який готується на наступні суботу й неділю, вражатиме своїм розмахом. Це буде презентація економіки, інвестиційної привабливості не лише Прилук і Прилуцького району, а й багатьох регіонів України та ряду країн Європи. Також це буде велике свято народних талантів.
Про те, як іде підготовка до ярмарку, яким він буде, наша газета попросила розповісти представників Прилуцької міської ради. Їм слово.
Надія ЄРЕМЕНКО, заступник міського голови з питань стратегічного планування розвитку міста і економічних програм:
— Надіє Іванівно, кого чекаєте на ярмарок?
— Я безпосередньо займаюсь підготовкою ярмарків усі останні роки: спершу це був міський ярмарок, потім – регіональний, по Прилуччині, зараз вийшли на всеукраїнський і міжнародний рівень. Буде широко представлена Україна, також Росія, Білорусь, країни Євросоюзу. Зокрема, відгукнулися на запрошення представники міст Польщі – побратимів Прилук. Буде делегація одного із міст Вірменії, звідки у нас вже недавно були представники: вони планують відкрити тут свій бізнес. Один з основних розділів ярмарку — промислова виставка, на яку ми запросили провідні фірми України. Будуть представлені автомобільна, машинобудівна, будівельна, харчова промисловість. Через Чернігівське земляцтво в Києві ми запросили представників посольств зарубіжних країн.
— Бачу в програмі ярмарку такий важливий пункт, як інвестиційний форум.
— Його мета — представити розроблений нами стратегічний план розвитку міста і Прилуччини. Програма залучення інвестицій на Прилуччину здійснюється вже кілька останніх років, йдуть до нас українські і зарубіжні інвестори. Ярмарок, безумовно, дасть цьому поштовх. Але вже й зараз, кілька останніх років, Прилуччина — лідер в області з інвестицій. В економіку міста залучено десятки мільйонів доларів зарубіжних інвестицій. Основні інвестори — це не лише добре відомий тютюновий гігант. У нас працює ще 7 підприємств з іноземними інвестиціями, зокрема заводи «Білкозин», «Будмаш», швейна фабрика. Тут кошти з Британії, Литви, Італії, Індонезії тощо. Скажу, що у нас у місті вже нема вільних виробничих площ на тих підприємствах, які діяли за часів СРСР. Тому шукаються нові площі, будуються нові підприємства. На форумі ми представимо нові земельні ділянки промислового, комерційного призначення, і не лише в місті, а й у районі. Окрім представників влади, на форумі виступлять інвестори, які вже у нас працюють. Усе це для того, щоб зацікавити нових інвесторів.
— Ярмарок — це передовсім купівля-продаж. Ви сподіваєтеся на укладення якихось контрактів?
— Звичайно. Ось приклад з минулих ярмарків. Ми завжди запрошували на них майстрів народного мистецтва. У Переяславі є дуже гарна фабрика з виробництва вишиванок, українських костюмів. Підприємство брало участь у наших ярмарках. Після цього уклало контракти з нашими прилуцькими торговими організаціями і тепер постійно постачає нам свій товар. До речі, українське вбрання стає все більш популярним, модним у місті і районі. Напевно, будуть нові контракти, зокрема в машинобудуванні, будівництві. І не обов’язково укладені безпосередньо на ярмарку. Тут іде насамперед представлення бізнесу, налагодження контактів. А потім за цими контактами будуть продовжені ділові стосунки, в тому числі й підписані торгові угоди. Підкреслю: ми запросили не лише виробників тої чи іншої продукції, а й потенційних її покупців.
* * *
Лідія НІКІТЧЕНКО, заступник міського голови з гуманітарних питань:
— Лідіє Володимирівно, український ярмарок — це ще й яскраве свято народних талантів. Очевидно, таким буде й Воздвиженський?
— Два дні вируватиме величезне культурно-мистецьке свято. 20 вересня на нашій головній сцені на центральній площі міста пройде урочисте відкриття ярмарку. А загалом, окрім головної сцени, відкриються ще кілька мистецьких галявин по різних точках міста. Ми хочемо презентувати гостям своє місто. По вулиці Переяславській буде розгорнута виставка «Осінні барви Прилуччини». По вулиці Київській буде музей просто неба «Прилуччина — козацький край». На площі працюватиме місто майстрів. У нас ще за два тижні до ярмарку було вже 200 заявок на участь від майстрів народної творчості з усієї України, а також із-за кордону.
— Про мистецьку частину. Хто виступатиме?
— Митці з Прилуччини, з Чернігова (насамперед з обласної філармонії), а також з інших областей, із зарубіжжя. Два дні на головній сцені проходитиме концерт майстрів мистецтв України. Ось хто, зокрема, виступить у Прилуках: Олександр Пономарьов, брати Яремчуки, квартет «Гетьман», гурти «Авіатор», «Доміно», «Світязь».
На співочому полі пройде свято фольклорних колективів за участю ансамблів з Польщі, Росії, Вірменії, Білорусі. У програмі також — свято «Грай, гармонь», свято сала, богатирські ігри. Буде книжковий ярмарок «Письменники за прилавком», це у нас завжди має велику популярність.
* * *
Зостається додати, що цей міжнародний ярмарок — не лише ідея і проект Юрія Коптєва, а й фінансується коштом цього мецената. У тому числі прийом і розміщення численних учасників та гостей ярмарку.
І ще одна приємна новина. У рамках ярмарку відбудеться відкриття нового Прилуцького історико-краєзнавчого музею. Взагалі музей цей створено ще наприкінці ХІХ століття. Останнім часом він знаходився в приміщенні одної з церков міста. Торік церкву передали віруючим. А для музею було виділено чудовий будинок у самому центрі міста. Йому вже теж понад 100 років. Зараз коштом Юрія Коптєва і силами одної з його будівельних фірм ведеться велика реконструкція цього будинку. Я побував там і можу засвідчити, що музей буде просто шикарним, з гарними експозиційними залами. Під час ярмарку урочисто відкриють першу чергу музею, перший поверх, де розміститься природничий відділ. На другому поверсі буде історико-краєзнавчий відділ музею, який оформлять і відкриють наступного року.
Петро АНТОНЕНКО.[r]





Коментарі (0)
avatar