реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Якісна влада чи сімейна сварка?

Обласна рада спробувала проголосувати за недовіру голові обласної держадміністрації

Підсумок: з 90 депутатів прибули на сесію 53, в голосуванні взяли участь 49. „За” недовіру голові обласної державної адміністрації Володимиру Хоменку проголосували 43, „проти” – 6. Рішення не прийнято, бо нема навіть половини від загального числа депутатів.

Розвиток події.
Ініціатором позачергової сесії виступила найбільша фракція обласної ради – блоку Юлії Тимошенко. На підтримку приїхали з Києва кілька депутатів Верховної Ради-- Олег Ляшко, Валерій Дубіль та Борис Шиянов. Мотивація ініціативи – голова обласної адміністрації не зміг розпорядитися коштами, „вибитими” з державного бюджету на газифікацію. Бездіяльність голови, мовляв, підтверджена рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду за позовом якоїсь громадянки Варвари Нагорної з села Нехаївка Коропського району. Таким чином, люди залишаться без газу, а гроші повернуться назад у Київ.

Аргументи ініціаторів.
Наталія Романова, голова обласної ради (БЮТ): -- Наша сьогоднішня розмова є дискусією про якісну владу. Ми можемо навести лад в області, якщо працюватимемо на інтереси наших виборців. Проте виконавча влада не тільки не освоює надані субвенції, але й творить махінації із землею. Дванадцять гектарів біля Олександрівки під Черніговом не було дозволено виставити на аукціон, але розпорядженням виконуючого обов”язки голови Чернігівської районної державної адміністрації Володимира Брайка роздані з видачею державних актів двом жителям Сімферополя, шістьом жителям Сєвєродонецька, чотирьом жителям Житомира тощо. За рекордно короткий строк – за місяць—проведені всі необхідні процедури і дерибан землі здійснено під виглядом створення садівничого товариства „Моя садиба”. Оскільки Володимир Хоменко сказав, що жоден метр землі не буде розданий без його дозволу, то на ньому і відповідальність.
Олег Ляшко, народний депутат (БЮТ), був, як завжди, „без гальм”. Його характеристики Хоменка та команди – зайди, пройдисвіти. Вимога:” Гнать Хоменка в шию!” Найбільш промовистий його пасаж:” Потримайте цього Хоменка ще півроку на своїй шиї і у вас в області ніде буде людей ховать. Треба призначити Хоменка губернатором Батурина замість Іваненка, а в Чернігів треба іншого губернатора!”
Народним депутатом бути добре – що б не сказав, відповідальності нема...

Аргументи інших фракцій обласної ради.
Валерій Дудар, керівник фракції СПУ: -- Що трапилося в області надзвичайного, що треба скликати позачергову сесію? Екстрим – це приїзд за два дні до сесії народних депутатів від БЮТу. Це тільки політична колотнеча, а про інтереси українців тут не йдеться.
Іван Леонов, фракція Партії регіонів: -- Обласна рада – представницький, а не звинувачувальний орган. Звичайно, раніше за 20 відсотків освоєних коштів знімали першого секретаря і голову виконкому, але нам зараз не треба пороти гарячку. Хай прийде Хоменко, розкаже свою позицію, а чого це розглядати без представників обласної адміністрації? Це – сімейна сварка, а не серйозна розмова.
Петро Шаповал, керівник фракції Партії регіонів: -- Ми не почули історії питання і за відсутності Хоменка не гоже це розглядати. До речі, рішення суду, про яке згадується в розданих матеріалах, ще не вступило в законну силу.
Світлана Пасталиця, керівник фракції Народної партії: -- Не треба робити вигляду, що нічого не сталося, коли у нас нема цілої фракції на сесії і нема сторони, яку ми тут звинувачуємо.

Невимовлене. По всій Україні дана команда радам, у яких більшість мають бютівці, провести сесії з листами до Президента. Чернігівська – не виняток, хоча наші бютівці переконують: йдеться тільки про ситуацію в області.

Друге питання.
Воно формулювалося так – „Про звернення Чернігівської обласної ради до Президента України з приводу поточної політичної ситуації”. І в проекті звернення йшлося, зокрема, „ми рішуче засуджуємо будь-які намагання перенести власну відповідальність (тобто Президента – ред.) за останні події в державі на абстрактну „руку Кремля”. Ми констатуємо, що через хворобливий пошук ворогів серед найвідданіших Ваших союзників – „Бютівців”, коаліція опинилась перед смертельною загрозою, а це означає, що Ви не в змозі виконати ті обіцянки, які привселюдно давали, стоячи на Майдані під час своєї інавгурації”.

Таке звернення не стало зверненням сесії – його зняли з розгляду. Прозвучало тільки для протоколу, як звернення однієї фракції. Ясна річ, БЮТу.

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (0)
avatar