реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Перспективи кенгурятини все ближчі

Минулого тижня я разом з колегами відвідав чернігівське м’ясопереробне підприємство АТЗТ «Ритм». Від ковбаси мене не відвернуло, а радше навпаки. Адже тут виготовляється продукція 1-го гатунку.

Це довела під час екскурсії по підприємству головний технолог Надія Брончук. Ми зазирнули у найпотаємніші закутки — в термокамери первинної обробки м’яса, камери зберігання готової продукції…

Після екскурсії відбулася розмова з директором АТЗТ «Ритм» Олександром Кириченком та фінансовим директором «Ніжинм’ясо» Надією Копаницею.
Олександра Кириченка як успішного бізнесмена, що піклується про якість продукції підприємства, дуже непокоїть стан твариннної галузі в України. За останні роки поголів’я великої рогатої худоби у країні скоротилося майже на 1,25 млн голів. Рекордним став 2007 рік: скорочення ВРХ досягло 0,5 млн голів (з 6 млн 175 тис. станом на 1 січня 2007 р. до 5 млн 680 тис. голів станом на 1 січня 2008 р.). Для порівняння: 1988 року в Україні було 25,97 млн голів ВРХ. Те ж саме стосується і кількості свиней.

«Якщо вирізання триватиме такими темпами, через 10 років великої рогатої худоби у нас просто не залишиться, — зазначив Олександр Володимирович. – А яловичину до України будуть завозити із Аргентини чи Австралії або із держрезерву Польщі».

Присутній при розмові начальник управління з харчової та переробної промисловості обласної держадміністрації Сергій Батрак намагався втішити присутніх: «Зараз темпи вирізання на Чернігівщині худоби на 9% менші, ніж за відповідний період минулого року».

З його слів стало зрозуміло, що зі свининою ситуація в нас не найгірша: по Україні кількість свиней зменшується на 18%, а на Чернігівщині — на 17%.
Взагалі, як пояснив Сергій Батрак, ситуація на м’ясному ринку Чернігівщини така. З 14 м’ясопереробних підприємств не працює три. Як виявилося, Чернігівська область найгірше працює із держрезервом. На сьогодні на складах у Прилуках знаходиться 80 тонн свинини та 35 тонн курятини, які є власністю держрезерву і мають слугувати для падіння ціни на м’ясні продукти для населення. Проте, як зазначають спеціалісти, тривалий час заморожені свинячі туші зовсім не підходять для виробництва якісної ковбаси.

Як зазначив директор АТЗТ «Ритм», аби виправити ситуацію, уряд має скасувати ПДВ при імпорті племінної та товарної ВРХ, за прикладом Російської Федерації за участю галузевих асоціацій розробити та втілити національний проект «Прискорений розвиток тваринництва», надати можливість відшкодування ПДВ на роботи з реконструкції тваринницьких комплексів, модернізації обладнання та техніки.

Олександр ЯСЕНЧУК.[r]






Коментарі (0)
avatar