реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Любеч — український Єрусалим

Цього року Любеч уперше приймав фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь», присвячений Дню Незалежності
України.

Жителі та гості Любеча, серед яких були росіяни й білоруси, побачили чудову триденну театралізовану програму за участю пісенних, музичних, оригінально-трюкових колективів, історичних театрів Чернігівщини та м.Славутича, народні звичаї та обряди, парусну регату та вироби народних умільців у містечку майстрів.

Урочисте відкриття фестивалю відбулось на Замковій горі біля пам’ятника, присвяченого 300-літтю Любецького з’їзду князів. За участю представників обласної держадміністрації, обласної ради, Ріпкинської райдержадміністрації та селищної ради Любеча були покладені квіти до пам’ятника. За народним звичаєм гості випили чудового любецького напою із великої «чаші миру та злагоди».

У містечку майстрів зустрічали гостей ковалі, чоботарі, гончарі, різьбярі, бондарі зі своїми чудовими витворами. Вперше стадіон селища став сценою для виступів майстрів бойових єдиноборств, які продемонстрували козацьку військову підготовку із шаблями, булавами, списами, нагайками та серпами.

«Хто вип’є більше квасу з кухля» — саме такий конкурс у спеку мав успіх у гостей. Можна було взяти участь у «бою за шапку» або спостерігати джигітування на конях, що продемонстрували гості з м.Славутича, пройтись по слов’янському подвір’ю або подивитися бій з історичною зброєю — мечами.

Протягом фестивалю всі учасники змогли обмінятись досвідом, а також ознайомитись з історичними місцями Любеча. Київ практично повторив назви любецьких районів, а саме: Поділ, Замкова гора, Оболонь, Високе поле. Воно і не дивно, адже засновник Києво-Печерської лаври преподобний Антоній — родом з Любеча. Тут народився Добриня, а в Антонієвському монастирі написана пам’ятка літератури — «Любецький синодик». Відвідувачі фестивалю побували в Свято-Преображенському храмі, збудованому 1817 року, який хотіли висадити в повітря за часів комуністичного нашестя, та вклонитись іконам.

Любецький фестиваль, який зібрав цінителів слов’янської культури та тих, хто зберігає народні обряди, пройшов на найвищому організаційному рівні, відтепер може претендувати на постійну прописку. Захід закінчився вогняним шоу театру вогню «Живі вогні» та феєрверком над стародавнім Любечем.

Фестиваль «Київська Русь» відбувся за сприяння облдержадміністрації, обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв, Ріпкинської райдержадміністрації та Любецької селищної ради, Чернігівської федерації історичного фехтування, обласного філармонійного центру, агентства з розвитку бізнесу та підприємництва м.Славутича.

Валерій СЕНЧУК.
Фото автора.
[r]






Коментарі (0)
avatar