реклама партнерів:
Головна › Новини › 

«Ми зняли Гольця!» — стверджує Тарас Вознюк

Найгучніша подія в Чернігові минулого тижня — зняття з посади секретаря міської ради В.Гольця. Ходить багато різних чуток, особливо в мережі Internet. Наша газета знайшла одного з тих, хто розробляв план зняття Гольця. Саме так говорить про себе Тарас Вознюк (на фото).

— Хто ініціював відставку В.Гольця? Чи правда, що до Вас звернувся М.Рудьковський?

— У нас часто Інтернет-видання користуються не фактами, а думками «всезнаючих» журналістів. Коли в квітні відбулася перша розмова про можливість відставки Гольця, то серед ініціаторів відставки були місцеві представники політичних партій, серед яких Рудьковського не було і не могло бути, бо він знаходився в СІЗО і йому було зовсім не до Гольця. Рудьковський приєднався до цього процесу наприкінці червня. Його участь звелася до переконування членів Соціалістичної партії Альохіна та Носка. За моїми даними, і той, і інший обіцяли підтримку. Тому коментувати, хто кого зрадив, я не можу – це справа внутріпартійна.
— Яка цифра правдивіша: 120 тисяч доларів чи півмільйона пішло на зняття секретаря?

— Згідно з розробленим сценарієм дій, я відповідав за переговори з фракцією Блоку Юлії Тимошенко. На моє запитання, чи підтримають вони таку ініціативу, отримав позитивну відповідь. Вона свідчила про принципову позицію фракції, яка не згодна з тією земельною вакханалією, що розпочалася з виконанням Гольцем обов’язків міського голови. Тому звинувачення, що хтось комусь давав гроші, по відношенню до БЮТ абсурдні.

Подібна ситуація була з фракцією Компартії та Блоку Вітренко, які займали послідовну позицію проти дій Гольця. Наскільки мені відомо, матеріальна стимуляція не застосовувалась до членів Соцпартії та «Нашої України». Та й такі депутати, як Дмитро Попов і Максим Городній, не потребують чиєїсь матеріальної підтримки, бо не належать до бідних депутатів.

— Багато хто стверджує, що представники БЮТу зробили політичний бартер із Партією регіонів: перші голосують за повернення Катерининської церкви заповіднику, а інші підтримують відставку Гольця.
— Це абсурд! Питання про відставку Гольця повинне було розглядатися ще на минулій сесії.
— Тоді чим пояснюється голосування фракції БЮТ щодо церкви?

— Принципові голосування фракція погоджує зі своїми кураторами. Зараз куратором БЮТ у Чернігові став Валерій Дубіль. Наскільки мені відомо, він має тісні стосунки з керівництвом Московського патріархату в області, що і вплинуло на позицію депутатів від БЮТ.

— Дехто радив Олександру Соколову застосувати право «вето»…

— Саме ці горе-радники до останнього запевняли Віталія Гольця та координатора більшості Олега Шеремета, що депутати не наберуть необхідної кількості голосів. У своїй діяльності Віталій Віталійович вибрав не ту «опору». А кожен будівничий знає: якщо опора гнила, то будівля рано чи пізно завалиться.
Намагання зліпити з Віталія Гольця ображеного захисника інтересів громади закінчиться невдачею, бо консультанти не спромоглися навіть забезпечити красиву відставку. Вони або самовпевнені й самозакохані, або мають до Віталія Віталійовича корисливий інтерес. Хоча надувати щоки будуть майже щодня, щоб «подоїти» спонсорів Гольця. У результаті це призведе до того, що місцевий блок, який очолить Голець, навряд чи нашкребе хоча б три відсотки. У масовій свідомості виборця образ Гольця уособлюватиме скоріше «Гром Ада», ніж лідера «Сили Громади».

— Чи передбачав Ваш сценарій висловлення недовіри міському голові О.Соколову? Яка мета всіх цих перетурбацій?

— Мета зняття Гольця – руйнація ситуативної коаліції, що склалась задля дерибану землі та лобіювання інтересів окремих чернігівських бізнесових структур, де Віталій Віталійович відігравав ключову роль. Адже чернігівці не забули ті закриті сесії, де 26 депутатів розподілили понад 200 земельних ділянок. Усі добре пам’ятають, що навіть тоді, коли депутати виходили із залу, голова лічильної комісії Артем Стах озвучував цифру «26», за що й отримав прізвисько «Артем 26».

Про недовіру міському голові не йшлося. Але такий сценарій розвитку подій можливий. Хоча я не бачу жодної альтернативи Олександру Соколову. Немає на даний час у місті кандидата, який зможе його перемогти.

— А як же кандидатура Олексія Савченка?

— Давайте прослідкуємо його дії. Спочатку він дарує декому з мерії дорогі подарунки, ходить з мером на футбол, а потім, коли не дали земельні ділянки, різко переходить в опозицію, створює громадське об’єднання «За Чернігів». Фактично розпочинає передвиборчу кампанію: розміщує білборди, роздає продпайки – демонструє повну готовність балотуватися в мери. А потім чернігівці дізнаються про якогось Суліма, котрого в місті ніхто не знає і якого починають «розкручувати» поряд із Савченком. Тому незрозуміло, чи він сам збирається йти у мери, чи підсуне чернігівцям якогось Суліма. Містом поширюються чутки про борги футбольного клубу за харчування, проживання та інші послуги. Деякі з представників «кредиторів» Савченка мені ці факти підтвердили. Це свідчить про те, що, зробивши фольшстарт на початку кампанії, кандидат фінансово не витягує. Отже, скоро може закінчитися безкоштовна гречка. Тому раджу пенсіонерам поспішати отримати свій пайок. Це також може свідчити про інше — кандидат остаточно не визначився або є розпорядником чужих грошей. Недарма в оточенні Савченка працюють люди з команди Леоніда Черновецького, а також значна частина команди Рудьковського, яку свого часу формував Віталій Голець, включаючи його родичів.

— Чи є зараз кандидатура на посаду секретаря міської ради, адже мер Олександр Соколов заявив, що «не бачить жодної кандидатури, яка б набрала 26 голосів депутатів»?

— Дійсно, меру не вдасться нав’язати депутатам свою кандидатуру, але якщо він піде шляхом консультацій із депутатами, то можна буде внести прохідну кандидатуру. Головне, щоб це не був «служака Соколова» і не представник фінансового угруповання, інтереси якого вів Віталій Голець. На мою думку, такими кандидатурами можуть стати: Олег Шеремет, якщо більшість буде створена без участі фракції БЮТ, або Дмитро Попов, якого за певних умов можуть підтримати як регіонали, так і бютівці.

Якщо Олександр Соколов займе деструктивну позицію і буде нав’язувати свою кандидатуру депутатам, то депутати готові вже сьогодні внести питання звіту виконкому міської ради та висловити йому недовіру. На сьогодні ця група налічує близько 15 депутатів, а враховуючи те, що представники БЮТ Глиняний та Сенькович входять до складу виконкому за посадою, то можна розраховувати на підтримку фракції БЮТ.
— Чому Ви це відкрито розповідаєте засобам масової інформації?

— Я не бачу тут нічого секретного, що треба втаємничувати від простих мешканців міста.

Петро ДМИТРІЄВ.
[r]






Коментарі (1)
avatar
1
Брєд божевільного Вознюка. Хто тобі доручить вести переговори з БЮТ, якщо їм дав команду Дубіль і вони самі цього не приховують? Як хто ти вів переговори? Як помічник Шияна чи акціонер ЧеЗари? Навіщо самовихвалятися, сидячи в офісі СПУ? Тарас, те, що ти продажний знали всі в Чернігові, але тобі ніхто не вірить дуже давно. А "Сіверщина" здивувала - писати опусу такого діяча. Тарас самовхваляється і піднімає свою ціну - може хто купить. а ви підігруєте. відкат отримали чи як?
avatar