реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Забуттю не підлягає

У військово-історичному музеї – відділі Чернігівського історичного музею В.В.Тарновського 11 червня відбувся брифінг для журналістів.
В ньому взяли участь: перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Георгій Черниш, представник в Чернігівській області Інституту національної пам’яті Сергій Бутко та директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей.
Вищезазначені особи розповіли журналістам про реалізацію органами виконавчої влади та місцевого самоврядування Чернігівщини Указу Президента України від 24 листопада 2007 року «Про оголошення в Україні 2008 року Роком пам’яті жертв Голодомору».
Одним із пріоритетних напрямків діяльності обласної державної адміністрації, які були окреслені в Указі Президента України, - як наголосив Георгій Черниш, - стала організаційна робота у справі збирання свідчень очевидців голодомору. Протягом 2007-2008 років опитано понад 100 тисяч осіб віком понад 75 років. Їх свідчення задокументовано в анкетах, затверджених обласною науково-пошуковою робочою групою. З метою вшанування пам’яті громадян, які стали жертвами геноциду, в області проводиться робота щодо встановлення пам’ятників і пам’ятних знаків.
Представник Інституту національної пам’яті Сергій Бутко розповів про координацію цим органом роботи з відновлення пам’яті жертв голодомору в Чернігівській області. Серед різних напрямків визначальним є те, що в цьому році планується вийти з друку обласний том Національної книги пам’яті. Нещодавно розпочато знімальний процес для творчої групи голлівудського режисера Боббі Ліга, який створює документальний фільм « Нічний передзвін» про голодомор в Україні, прем’єрний показ якого передбачається 22 листопада поточного року.
Директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей акцентувала увагу на тому, що на сьогодні вже зібрано понад 26 тисяч свідчень очевидців голодомору 1932-1933 років, з них 25 тисяч – вже передано на зберігання до фондів Державного архіву Чернігівської області. Крім того, проведено роботу щодо аудіо-та відеозапису спогадів очевидців тих подій. З метою вшанування пам’яті громадян, які стали жертвами геноциду, в області проводиться робота щодо встановлення пам’ятників і пам’ятних знаків.
В даний час у музеї розгорнута тематична виставка «Ми звинувачуємо! Голодомор 1932 – 33 р. Геноцид українського народу». Заслуговують на увагу такі експонати виставки, як «Більшовики і Україна», «Комунізм і українське село», «Початок трагедії», «Хлібозаготівлі», «Колективізація – злочин проти людяності», «Нищення кращих селянських господарств і духовності народу», «Розгортання терору проти української еліти», «Реакція режиму на опір народу», «Непомірні хлібозаготівлі – початок голоду», «Терор режиму: «Закон про п’ять колосків», «Геноцид: вилучення всіх продовольчих запасів; заборона виїзду за межі України; заборона інформації…».
- Українська держава повинна мати гідність до себе, до своєї пам’яті. А тому ми повинні пам’ятати про те, що було колись…, - резюмував Сергій Бутко наприкінці брифінгу.

Сергій КОРДИК







Теги:С.Бутко, Голодомор


Читайте також



Коментарі (0)
avatar