реклама партнерів:
Головна › Новини › 

«Гілка сакури» під знаком оригамі

Все почалося кілька років тому. Організація, де працювала Наталія Родіна (на фото), на громадські гроші придбала дорогу енциклопедію про мистецтво оригамі. Багато хто обурився, бо можна було придбати кілька більш прийнятних книжок з дитячої технічної творчості. Назрівав скандал, а Наталія якраз збиралася купити гарні рукавички. Тож вона, щоб погасити конфлікт, заявила, що вносить свої гроші і купує енциклопедію собі.
Минуло пару років. Рукавички куплені так і не були, а енциклопедія стояла вдома без діла. І якось Наталія вирішила її переглянути. Розгорнула і… відірватися вже не змогла. Ось від цього моменту, напевне, й почався для неї шлях до дивовижної країни творчості з паперу. Вона неймовірно захопилася цим. Обидва сини з цікавістю спостерігали за появою паперових фігурок. Багато що навчилися робити. Щоправда, сьогодні вони вже серйозні парубки: Дімі — 22 роки, а Ромі — 16, тож у них інші захоплення. А Наталія Федорівна веде гурток «Гілка сакури» при обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді.
— А в Японію не хотіли б з’їздити? — цікавлюсь у неї.
— Над цим якось не замислювалась, — усміхається вона, — але знайомий японець є. Він регулярно до нас приїздить, цікавиться нашими успіхами.
З японцем звела подруга-перекладач, котра на якомусь прийомі похвалилася, що гурток оригамі є й у Чернігові. У посольстві це викликало щире захоплення. І років зо три тому Наталія Родіна разом з іншими майстрами з України, Молдови була на прийомі в японському посольстві в Києві. Її вразило те, що посол за дуже короткий час (буквально за добу) настільки блискуче підготувався до цієї зустрічі, що з кожним із її учасників поговорив про його місто зі знанням справи. З Наталією посол говорив про Антонієві печери. Така увага не може не викликати пошани. Також японський посол сказав, що українці аж ніяк не програють японцям у творчості, але програють з…папером. Виявляється, в Японії для оригамі використовується спеціальний пластичний папір — «ваші», який виготовляється ручним способом. Наші митці, звісно, використовують звичайний папір.
Та як би там не було, ми для японців дуже цікаві. Аташе з питань культури Масаші Беппо регулярно цікавиться успіхами чернігівських оригамістів. А вони є! Торік, приміром, велика каштанова гілка гуртка пані Наталії посіла перше місце у Всеукраїнському конкурсі. А цього року в обласному конкурсі першість присуджена 15-річному чернігівцю Яну Сокоринському за виготовлену у стилі оригамі шахівницю з фігурами.
Коли я розглядала виставку на другому поверсі обласного театру ляльок ім.О.Довженка, то не переставала дивуватися розмаїтості виробів з паперу: квіти і люди, пасхальні яйця і птахи, кокоси і храми, будинки й іграшки, навіть чайний сервіз! Просто дивовижно, що можна зробити без ножиць та клею зі звичайного аркуша паперу.
У цьому — шлях для незвичайного просторового бачення, який може відкритися кожному, варто лише спробувати!
Що таке квадратний аркуш паперу? Це поки що ніщо, яке криє у собі безкінечність варіантів просторових фігур. Що найскладніше у цьому мистецтві, якому вже 15 століть? Виявляється, складними вважаються маленькі фігурки, виготовлені не менш ніж із 60 складань аркуша паперу. Один визнаний майстер оригамі в Японії витратив 5 років (!), поки винайшов спосіб, яким можна з аркуша паперу скласти троянду. Ця фігурка тепер носить його ім’я — «Троянда Кавасакі». І скласти її можемо й ми з вами, якщо, звісно, захочемо й постараємось! На виставці я побачила ціле трояндове дерево — диво та й годі! А Наталію можна слухати й слухати — вона оволоділа неабияким обсягом знань за ці кілька років.
Мистецтво оригамі стає нашим, адже воно відтворює наш український простір і наш менталітет. Так і повинно бути. Цікаво, що до гуртка Наталії Федорівни приходять бабусі з онуками, і, поки онуки навчаються, у бабусь… стартує нове життя, бо вони починають також із захопленням складати фігурки. Їм стає не до телевізорів і пліток із сусідками! Мало того, у бабусь минають хвороби, поліпшується пам’ять, і взагалі спостерігається купа позитивних зрушень у здоров’ї! Адже наші пальці напряму пов’язані з мозком. Чи не тому японці такі кмітливі й винахідливі? Чи не тому, що у них оригамі складають навіть 5-річні малюки. До речі, сусідня з нами Молдова вже ввела курс оригамі до шкільної програми.
Інеса ФТОМОВА.
Фото автора.
Для тих, хто хоче знати більше:
Гурток оригамі Наталії Родіної знаходиться за адресою: вул.Князя Чорного, 15, кімната 7.
Телефон: 77-42-44.





Коментарі (0)
avatar