реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Влада і ціни: хто кого?

Засідання комісії по цінах облдержадміністрації

8 квітня заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела засідання комісії по цінах облдержадміністрації в режимі селекторної наради. Крім членів комісії, у засіданні взяли участь: начальник управління харчової та переробної промисловості облдержадміністрації Г.Панченко; заступники голів з питань економіки та торгівлі МВК, РДА; заступник голови правління облспоживспілки М.Чипак; заступники голів правління районних споживчих товариств та спілок; керівники районних податкових підрозділів; керівники районних відділів УМВС , керівники асоціацій виробників, господарюючих структур, які виробляють і реалізують основні продовольчі товари.
Як зазначила, відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, таке широке коло учасників викликане необхідністю проаналізувати цінову ситуацію, що склалася в області, та визначити подальші спільні, злагоджені дії у напрямку нормалізації та стабілізації цін на продовольчому ринку.

Щодо результатів моніторингу цін на основні продовольчі товари поінформувала заступник начальника Держцінінспекції в області Віра Оношко. За її словами, в останній декаді березня зростання цін відбулось практично на всі групи продовольчих товарів, крім масла й молока. При цьому, найбільш суттєво на підприємствах торгівлі подорожчали м’ясо птиці – на 20,8%, цукор – на 19,6%, олія соняшникова – на 10,6%. На даний час Держінспекція цін в області відслідковує весь ланцюг проходження товару від виробника до споживача через оптові та роздрібні ланки торгівлі. Особливо це стосується олії та цукру.

Заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Світлана Полторацька повідомила про підготовку головним управлінням економіки облдержадміністрації проекту регуляторного акту на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №276 ”Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Зазначеною постановою Кабінету Міністрів Україні розширено повноваження облдержадміністрації щодо регулювання цін: доповнено перелік продовольчих товарів, на які регулюються торговельні надбавки ( на яйця курячі) і визначено межу торгівельної надбавки - 15% без урахування витрат транспортування у міжміському сполученні. При цьому, на хліб сортів масового вжитку ця межа на рівні 10% встановлена постановою Кабінету Міністрів Україні від 13 лютого 2008 року №55. Крім того, додатково надані повноваження щодо регулювання граничних надбавок (націнок) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, а також граничний розмір плати за проживання в гуртожитках (крім студентських) громадян України, осіб без громадянства та іноземців, які займають приміщення, що знаходяться у спільному користуванні кількох осіб, які не перебувають у сімейних відносинах. До раніше визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2007р №1222 переліку продовольчих товарів, оптово-відпускні ціни на які підлягають декларуванню, додатково включено яйця курячі, цукор, олію соняшникову. Уточнено поняття «хліба масових сортів».

Як зазначалося, між Кабінетом Міністрів України та суб”єктами роздрібної торгівлі 28 березня п.р. підписаний Меморандум. В нашій області є підрозділи цих суб”єктів, а саме, магазини “Еко-Маркет”.

Начальник обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Анатолій Свириденко поінформував про повноваження Антимонопольного комітету України у сфері контролю за формуванням цін на засадах конкуренції.

Начальник управління харчової та переробної промисловості облдержадміністрації Григорій Панченко повідомив про стан декларування зміни цін на основні продовольчі товари.

Також було заслухано інформацію Держцінінспекції в області щодо результатів контролю за додержанням Порядку декларування зміни цін оптово-відпускних цін на продовольчі товари.

Підбиваючи підсумки засідання, Наталія Білоус акцентувала увагу на використанні всіх важелів: ринкових, регуляторних з тим, щоб знизити динаміку цін на продовольчі товари і забезпечити повну контрольованість і прогнозованість цінової ситуації на споживчому ринку. Для цього пропонується розглянути можливість укладення тристоронньої угоди порозуміння між торгівлею, виробниками і владою, провести наради з суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво і реалізацію основних продовольчих товарів на підвідомчих територіях, де розглянути питання забезпечення стабілізації цінової ситуації. „Зрозуміло, що утримати ціни повністю неможливо, але їх зміна повинна відбуватись під чітким наглядом влади, адже доходи населення на сьогодні зростають не такими стрімкими темпами”, - наголосила Наталія Василівна. Вона також висловила сподівання на плідну співпрацю та позитивні зрушення, які мають відбутися вже найближчим часом у бік зниження цін на споживчому ринку області.

На засіданні було повідомлено, що проект регуляторного акту стосовно змін та доповнень цінового регулювання на продовольчому ринку в найближчий час буде розміщений на офіційному веб-сайті облдержадміністрації згідно із засадами регуляторної політики у сфері господарської діяльності. Тому Наталія Білоус запросила всіх взяти активну участь у його обговоренні та внести протягом місяця пропозиції.

Управління у справах преси та інформації ОДА






Коментарі (0)
avatar