реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Аюрведа – шлях до гармонії і здоров’я

Отже, знайомтесь: Наталія Дмитрівна
КОЗЛОВА (на фото), чернігівський лікар-терапевт.
Родина: коханий чоловік Козлов Сергій Євгенович, лікар-анестезіолог-реаніматолог, дочка, також лікар за фахом, має гарну сім’ю, де підростає 11-річний онук, і син, який працює в Чернігові на державній службі. Родина живе разом, тут підростає ще один онук, якому лише 9 місяців. Він зараз жваво повзає по всій квартирі і щодня всім приносить величезну радість!
— Наталіє Дмитрівно, що для Вас, лікаря офіційної медицини, стало поштовхом до того, щоб зацікавитися Аюрведою?
— Аспектів було багато. А одним з найголовніших – як це не сумно — стан власного здоров’я. Більше десяти років тому був період, коли в моїй ситуації офіційна медицина пропонувала тільки хіміотерапію, і притому в дуже жорсткій формі, у великій кількості. Мене це аж ніяк втішити не могло. Тому я почала шукати щось інше. І коли почула незвичайне слово «аюрведа» і прочитала, що це давня наука, яка вчить жити у гармонії із самим собою і зі світом, то дуже цим зацікавилася. Мені захотілося поїхати на курси і отримати освіту в цьому плані.
– Курси були в Україні?
– Ні, у Санкт-Петербурзі. Там існує центр аюрведичної терапії. Вчителем нашим був І.І. Вєтров. Я йому дуже вдячна. Навчання йшло немовби на одному диханні: інтенсивні заняття тривали з 9-ї ранку до 6-ї вечора. Але жодних ознак втоми ми не відчували! Я дивувалася сама собі і раділа кожного дня!
— Після цього у мене, природно, змінилося уявлення про всі хвороби! Аюрведа — це вчення, яке наголошує на тому, що не можна лікувати саме тільки тіло. А офіційна медицина лікує якраз тіло. Проте вилікувати тіло не можна без розв’язання тих чи інших психологічних проблем людини. Не помінявши спосіб життя, не змінивши спосіб харчування, щось зробити надзвичайно важко. Тобто ми йдемо накатаним шляхом. І коли запитуєш людину про те, як вона харчується, дивується: «Так само, як і всі». Тобто людина навіть не замислюється над тим, як харчувались її дідусь, бабуся. Як у сім’ї заведено, так і харчується.
— А з чого Ви почали зміну себе і свого життя після тих курсів? Чи зустріли підтримку у своїй родині?
— Так! У нас було повне взаєморозуміння. Кардинально змінилося насамперед харчування. Мене підтримали всі, а син навіть більш енергійно підтримав, ніж донька! І за якихось 5 – 6 років я побачила яскраві результати змін… Було дуже багато моментів психологічного характеру, коли я допомагала людям хоча б трохи змінитися, збагнути, звідки їхні проблеми. Але! Це надзвичайно важка праця – змінювати себе! Тому далеко не кожному вона під силу. Навіть ось такий приклад. За короткий проміжок часу аюрведичні методи лікування допомогли мені значно зменшити ускладнення банальних вірусних інфекцій, яких дуже багато (гайморити, отити, бронхіти, пневмонії тощо), тобто можна вже навіть писати науково-практичну роботу на тему «Вплив аюрведичних методів терапії на усунення ускладнень після вірусних інфекцій». При застосуванні методів аюрведичної медицини ускладнення – надзвичайно рідкісне явище, хіба що людина перебуває у занадто запущеному стані…
— Як це відбилося на Вашій родині?
— Чоловік мій усе своє життя займався спортом. Він дуже активна людина. Він також самостійно піклується про своє здоров’я. Але я, напевне, власним починанням підштовхнула його до ще більшої активності. І я знаю точно, що за своїм фізичним станом він сьогодні може дати фору будь-якому 30-річному чоловіку! Це – по-перше. По-друге, я дуже вдячна долі за повне взаєморозуміння з невісткою Богданою. Торік вона народила онука — були певні проблеми і з вагітністю, і зі станом новонаро¬дженої дитини. Але завдяки застосуванню аюрведичних знань, використанню продуктів бджільництва ми все це успішно подолали.
Можу також додати й таке. Зараз дуже багато людей, які страждають хворобами носоглотки. А їх же так просто усунути, використовуючи аюрведичні надбання! Потрібно просто зменшити споживання холодної пори року кількість продуктів, які сприяють утворенню слизу! Пшениця, картопля, молоко, солодощі – все це накопичує у тілі слиз. Корисно споживати, приміром, імбир. Це так просто! Я раджу людям: візьміть книги, зайдіть зрештою в Інтернет – прочитайте про імбир, дізнайтесь про його дивовижні властивості! Ця рослина дуже потужно впливає на всі системи людського організму, особливо – на опорно-руховий апарат. І коли я своїм пацієнтам давала деякі поради з приводу харчування – щось прибрати з раціону, а додати ті чи інші спеції, які гармонізують організм, то на суглобах у людей зникали давні набряки, зникав біль. Без хімічних ліків розв’язувалися проблеми бронхітів! Це я спостерігала й на своїй родині.
— З чого би Ви порадили нашим людям, які живуть ось у таких не дуже сприятливих екологічних умовах, почати турбуватися про своє здоров’я? Як жити без допомоги пігулок? І як взагалі стати на цей шлях оздоровлення? Адже не всі можуть поїхати на курси …
— Починати потрібно із себе. Зі свого способу мислення. Зараз у суспільстві спостерігається потужна агресія. І йде потужна хвиля осуду. Дуже сильний потік негативу й агресії лине з екранів телевізорів. Куди я не зайду, то постійно чую: сім’я погана, невістка погана, діти погані, сусіди погані… А все це — негативні думки! Негативні руйнівні емоції. Цей негатив притягує з простору такий самий негатив за законом: подібне притягує по¬дібне! Люди не розуміють, що потрібно навчитися МИСЛИТИ ПОЗИТИВНО. Це – головне! А головне – ЛЮБИТИ ближнього свого. Це — один із найголовніших постулатів, якого я дотримуюсь. Адже найважливіше навіть не те, що ми їмо. Важливо те, як ми МИСЛИМО!
— Дякую за розмову.
Інеса ФТОМОВА.
Фото автора.
ВІД РЕДАКЦІЇ,
Якщо маєте запитання до Наталії Дмитрівни, можете задати їх письмово — листом до редакції. Обов’язково передамо.





Коментарі (0)
avatar