реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Правий погляд : Хто найбагатший в Україні ?

Звісно, що рахувати чужі гроші – справа не вдячна. Інша справа якщо ці гроші(статки, майно) нещодавно вважалися спільними і належали радянському народові. Мова йде про «українських» та «російських» скоробагатьків, що потрапили у список світових мільярдерів, яких щорічно визначає діловий американський журнал «Forbes» («Форбс»).
Цього року в цей список потрапило 1125 осіб з різних країн. Найбільше у цьому списку звісно ж американців – 469 осіб. Другими йдуть брати росіяни – 87 осіб. В цьому році їм вдалося нарешті обійти німців. Це сталося завдяки тому, що до переліку «російських» мільярдерів в цьому році зараховано додатково ще аж 34 особи, тобто збільшення в 1,6 рази.
Авжеж! Переплюнули по темпам зростання «російських» мільярдерів наші співгромадяни… До трійки минулорічних мільярдерів (Ренат Ахметов – № 127 у списку, Віктор Пінчук - №203, Сергій Тарута - №428) додалося ще четверо (Ігор коломийський - № 53 у списку, Геннадій Боголюбов - №260, Костянтин Жеваго - №327, Віталій Гайдук - №428). Отже, за версією журналу «Forbes» кількість «українських» мільярдерів за рік збільшилась у 2,3 рази, а їх сумарні статки зросли з 14,2 до 29,3 млрд. доларів США, тобто більше ніж у 2 рази.
Сумарні статки донецьких «українських» мільярдерів (Р.Ахметов, В.Гайдук, С.Тарута) за рік зросли з 8,0 до 12,7 млрд. доларів, тобто в 1,6 рази. Водночас сумарні статки дніпропетровських «українських» мільярдерів (В.Пінчук, І.Коломойський, Г. Боголюбов, К. Жеваго) - з 6,2 до 16,6 млрд. доларів США, тобто у 2,7 рази.
Отже, якщо рік тому донецькі мільярдери навіть у трьох сумарно переважали дніпропетровських (8,0 проти 6,2 млрд. дол.), то останній рейтинг засвідчив протилежну тенденцію: 12,7 проти 16,6 млрд. дол. на користь дніпропетровських.
Чи випадково це? Звісно ні. Якщо дивитись на наслідки позачергових виборів до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року. Судіть самі.
Найбільше статки з 2,4 до 8,2 млрд. доларів, тобто у 3,4 рази зросли, у співвласників дніпропетровської групи «Приват», що контролюють ЗАТ «Приватбанк» і ВАТ «Укрнафта» І.Коломойського та Г.Боголюбова (голова дніпропетровської єврейської общини), які мають крім українського, ще й ізраїльське громадянство. Це забезпечує цим «українським» мільярдерам фактично майже таку ж саму недоторканість з боку правоохоронних органів як народним депутатам України. Судитися з ними можна хіба що в Лондоні.
Цікаво, що у «донецьких» і «дніпропетровських» мільярдерів, крім різниці у походженні, є й багато спільного. Обидва суперклани збагатилися головним чином на приватизації металургійної та хімічної промисловості. У складі суперкланів сьогодні по одному народному депутату України, які входять до найбільших фракцій у Верховній раді України. Це Р.Ахметов - фракція Партії регіонів і К.Жеваго – блок Ю.Тимошенко. Р.Ахметов – президент донецького футбольного клубу «Шахтер», а І.Коломийський – дніпропетровського «Дніпра». Якщо лідер донецьких мільярдерів Р.Ахметов (статки якого оцінено у 7,3 млрд. дол., рік тому було 4,0) працював під патронатом прем’єра Віктора Януковича, то лідер дніпропетровських власник корпорації «Інтерпайп» В.Пінчук (5,0 млрд. дол., рік тому було 2,8) наживав мільярдні статки під патронатом свого тестя Президента України Л.Кучми.
Звісно, що без потужних «дахів» в усіх гілках української влади зростання статків «українських» мільярдерів(«російських» також) було б не можливе. Той хто контролює більше влади – того статки зростають швидше. Колишньому Президенту Л.Кучмі вдалося десять років балансувати між двома суперкланами шляхом більш-менш пропорційного «розподілу» державного майна між ними.
Що буде після закінчення великої приватизації нашого державного майна?
Чи зможуть ці монстри домовитися про цивілізовані «правила гри»? Чи Україну чекає боротьба цих двох суперкланів? Звісно, до перемоги одного з них. Занадто велика спокуса - переможцю дістанеться все. Але це - шлях до розколу України і знищення її як суверенної держави.
Водночас, деякі фахівці вважають, що зупинити сьогодні таку песимістичну перспективу можна двома шляхами. Демократичним шляхом через зростання в Україні чисельності середнього класу - носіїв «правих» поглядів, тобто побудову громадянського суспільства, яке з часом може постати в Україні в разі вибору більшістю економічно активних і свідомих українців європейського вектору розвитку. Олігархічно-клановим шляхом - сформувати третій суперклан. Наприклад, об’єднати(поки не пізно!) агропромислових мільйонерів, які зосередили під своїм контролем колишню колгоспну землю, з під патронатом Президента України В.Ющенка. Це примусить клани домовитися про більш-менш зрозумілі «правила гри» як в бізнесі, так і в політиці. Отже, таким чином порозумітися з багаточисельним «лівим» електоратом, який чекає захисту і матеріальної підтримки від влади.
Яким шляхом піде Україна? Це залежить також від кожного з нас.

Сергій Соломаха,
економічний оглядах газети «Сіверщина»






Коментарі (1)
avatar
1
Ющенко таки й має надію формувати третій клас, але з урядами Януковича та лівими поглядами Юлі, це хтозна коли йому вдасться. Зрештою, його каденція вже завершується...
avatar