реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

«Їхав, їхав козак містом...» «Куда? Зачем? И что за срочность?»

Оперативно керівник обласного управління внутрішніх справ відгукнувся на публікацію «Міліція озброює «козаків»? («Сіверщина» від 10 січня, http://siver.com.ua/news/2008-01-11-453) — просить редакцію спростувати викладене в публікації. Бо, мовляв, міліція не співробітничає з організацією «Союз верных казаков», очолюваною сотником Даниленком, а правоохоронцям допомагає тільки «Чернігівський полк ім. Архістратига Михаїла», очолюваний сотником Даниленком.
Відповідь, чесно кажучи, здивувала. Адже ми прочитали, що міліція тісно співпрацює з «Чернігівським полком…» — організацією, члени якої є водночас «козаками» «Союзу», на який ми, власне, і посилалися. Міліціонери підтвердили сам факт співпраці. Здавалося б, питання має бути вичерпане. Але в цій історії крапку ставити рано.
Для того, аби перевірити тих, хто стає партнерами міліції, у неї є багато механізмів. І саме пан Катеринчук – керівник обласної міліції – чудово про це знає.

Докази для міліції

Як аргумент на заперечення міліцейських начальників самі ж ці «козачки» дають відповідь, в якій правдиво зазначають: «19.11.2007 р. на базі Чернігівського підрозділу СВК, очолюваного сотником Даниленком, створений і зареєстрований козачий патруль у м. Чернігові». Чи є відмінність між цим твердженням і заявою керівництва міліції? Немає, за винятком назви цієї організації.
Як стало відомо з компетентних джерел, буквально через кілька днів оцим козакам повинні були видати відповідні посвідчення, але публікація поки що завадила це зробити. У своїй же публікації «верные казаки» охоче діляться враженнями-планами і розповідають, що «представники міліції після першого тижня несення служби висловили подяку від заступника начальника міліції м.Чернігова Попсуя Олександра Васильовича…»

Об’єктивний погляд на козацький суб’єктивізм

В Україні, скаржаться «верные казаки», «довідатися щось об'єктивне про козацтво й про справжню історію Русі взагалі можна тільки з деяких книг». А тому при цьому «Союзі…» створюються «в Києві й у ряді інших областей військово-патріотичні клуби для дітей від 12 до 18 років, де з ними займаються старші хлопці, які раніше служили в десанті, за контрактом у гарячих точках, або офіцери… Дітям викладають основи військової справи (допризовну підготовку), туризм, орієн¬тування на місцевості й основи ПРАВИЛЬНОГО світогляду (православ'я, патріотизм, історію Батьківщини й козацтва, здорові чоловічі архетипи). Ми багато працюємо із Православною церквою й проводимо спільні заходи, у тому числі з увічнення пам'яті героїв. У таких заходах з радістю беруть участь наші юні козаки».
І це дійсно так. Але якщо вникнути в те вивчення, то побачимо, якої саме країни історію вони вивчають для українських дітей та юнаків, що за «правильні» основи світобачення формують у молодого покоління, пам’ять яких і чиїх героїв увічнюють.
Міліціонери «полінувалися» дізнатися, що ланцюги оцих чернігівських «козаків» ведуть спочатку до київської організації — «Союз верных казаков», а звідти до російського центру – «Союзу казачих войск России і зарубежья» — більш потужної, офіційно визнаної й підтримуваної російською владою. «Верные казаки» горді тим, що їх легітимність визнається «всєвєлікім войском Донскім». Також, як постійно ними стверджується, вони «заслужили авторитет в Україні, Росії, Сербії».
«Союз…» називає себе «вірними козаками», але для кого вірними? Вони виступають «за веру, царя, отечество».
Оце так брати! Оце так сестри!

Російські відзнаки

«Союз верных казаков», а отже і «Чернігівський полк…», не визнає українських нагород. Вони називають такі відзнаки «фальшивками» і зазначають, що «на нашому сайті, як і на мундирах справжніх козаків, місце тільки для справжніх козачих нагород, які користуються заслуженим авторитетом, — відзнак, якими запримічають достойних людей у Росії – козаків, співробітників державних силових структур високого рангу, державних службовців». Сам же керівник київської організації «Союзу…», до якого входить і «Чернігівський полк…», нагороджений найвищими відзнаками — медаллю «Казачий крест» та хрестом «За заслуги перед казачеством России» (?). Якби не було інших доказів, то за назвою однієї лише нагороди можна судити, якій країні служать такі «українські» вояки.

Чернігівські козаки про самих себе

«Сіверщина» неодноразово порушувала питання про причетність міліції до тандема з антиукраїнськими силами, хоча б навколо подій Катерининської церкви. І якщо члени «Союзу…» стверджують, що якраз вони й захищали Катерининку, тоді цей зв’язок підкріплюється фактами. З матеріалів «СВК»: «…і сімнадцятирічні хлопці вже показали себе в сутичках під час захисту Катерининської церкви від захвату…». Одна лише ремарка: саме вони ж, а не інші, і захопили цю національну українську святиню.
«На даний момент Чернігівська сотня вірних козаків складає три взводи, — стверджується в текстовому розписі їхніх матеріалів, — два з яких прямо зайняті військово-патріотичним вихованням дітей і молоді. Офіцери відвідали лісову базу, де чернігівці продемонстрували навички рукопашного бою, стрільбу і орієнтування на місцевості».
Дивно, що в міліції, яка прирівнюється до військовиків, не поцікавилися тим, що в разі існування взводу, полку має бути обов’язково ще й дивізія, якій зазвичай підпорядковуються полки. І ми знайшли таку «дивізію», яка знаходиться в Росії…

Закінчення з продовженням…

Сентенція відповіді в.о.начальника УМВС України в Чернігівській області Івана Катеринчука полягає в тому (цю думку також підтвердили потім у розмові зі мною й двоє полковників міліції), що організація, про яку ми писали, ніде не зареєстрована. А якщо так, то немає предмету для розмови. Виходить по-міліцейськи, що можна створити безліч організацій антидержавницького характеру і їх не реєструвати, і ніхто не буде висловлювати жодних претензій. То давайте тоді не проводити жодних оперативно-розшукових заходів і проти осіб, які створили або створюють банду, іншу злочинну організацію, адже вони теж офіційно ніде не реєструють своєї діяльності.
Отаман російсько-київського «Союзу верных казаков», висловлюючись про діяльність своєї чернігівської структури (спеціально ще раз зазначаю для міліції), документально демонструє: «Конечно, впереди ещё много работы, но офицеры штаба верят, что общими усилиями удастся сделать Черниговскую сотню образцовой». У це можна вірити, якщо їм у цьому допомагає наша доблесна міліція.
Міліція стверджує, що особи, які входять до «Черниговского полка…» і з якими вони співпрацюють, усі перевірені. Жоден з них не пов’язаний з кримінальними елементами. Також ці особи, як стало відомо зі слів правоохоронців, виступають у ролі свідків при здійсненні іншими громадянами правопорушень. Нами встановлено, що «куратором» зазначеного угруповання (вважайте — «Черниговского полка») є досить впливова в нашій області особа, яка донедавна проходила в спеціальних теках Управління оперативної служби (колишній Департамент розвідувально-пошукової роботи) та обласного УБОЗу. Цей «авторитет», звичайно, не входить до тих списків «козачків», але активно і замасковано їх «кришує». Але то вже привід для іншої розмови.

Сергій КОРДИК,
підполковник міліції у відставці
(звання дійсне, не штучно створене).





Коментарі (17)
avatar
1
Хай живе Отаман Вірних Козаків!
avatar
2
"Любо!" Атаману Вірних Козаків!!!
avatar
3
Не соромно паплюжити рідну мову, шановно редакціє?

Дорогая редакция!
Мы, Ваши постоянные читатели из Союза Верных Казаков, просим, наконец, отправить автора статей о Верном Казачестве, НАСТОЯЩЕГО (!!!) подполковника милиции Серёжу Крывдыка на какие-нибудь курсы по грамотности и стилистике. Потому что его неподражаемый литературный стиль и грамотность – это стыдно даже для провинциальной журналистики, флагманом которой, без сомнения, является наша любимая Всеукраинская газета «Сіверщина».
Мы понимаем, что у автора плохо получается соблюдать согласование мужского/женского/среднего рода в сложных предложениях, например «…ланцюги оцих чернігівських «козаків» ведуть спочатку до київської організації — «Союз верных казаков», а звідти до російського центру – «Союзу казачих войск России і зарубежья» — більш потужної, офіційно визнаної й підтримуваної російською владою.»
Слово «Потужної» с окончанием в женском роде относится к чему? Исходя из предложения – либо к словам «російського центру», либо к «Союзу казачих войск России і зарубежья». И «центр», и «союз» как в русском, так и в украинском языке являются словами мужского рода. Значит, надо писать «потужного».
Но такие мелкие ошибки просто меркнут с фееричными фразами типа «Сентенція відповіді в.о.начальника УМВС України в Чернігівській області Івана Катеринчука полягає в тому…». Сентенция (лат. sententia - изречение) – это как раз и есть ответ и.о.начальника. Крывдык, наверное, хотел сказать «квинтэссенция ответа»? Ну так надо было и писать.
А чего стоит вот такая потрясающая фраза из его предыдущего репортажа «Міліція озброює «козаків»?» http://siver.com.ua/news/2008-01-11-453):
«У складі центрального штабу «Союза вєрних казаков» є професійні спеціалісти-фахівці з різних спеціальностей».
«Фахівці» - это как раз специалисты и есть. У автора получилось «профессиональные профессионалы-специалисты по разным специальностям». «масло масляное» отдыхает, как говорится.
А вот это: "...активно співпрацює з шовіністичними і антиукраїнськими організаціями, мета яких є цілеспрямованою...". То есть, «цель которых является целеустремленной». Блестяще! Садись, двойка.
Не соромно паплюжити рідну мову, шановно редакціє?
Отведите, пожалуйста, многоуважаемого нами автора Сережу к школьной учительнице, пусть выучит родной язык и пишет лучше на благо родной газеты.

С уважением, пресс-служба СВК.

avatar
4
Це ж страшна якась організація - СВК.
Куди дивиться президент, адміністрація, керівництво містом? Коли все навколо зросійщене, навіть українське козацтво?
Якщо так піде й надалі,доведеться українцям мігрувати чи до Канади, чи ще кудись.
avatar
5
Адьютантові: вчіть краще українську мову!!!
avatar
6
Івану:
Вчимо, і дуже старанно. Якщо дасть Бог - навчимо мові і Сергія Кордика. :))
avatar
7
Ковдрик молодец! Просто душка. Ждем с нетерпением продолжения многосерийного сериала.
Даешь новую статью про СВК!
avatar
8
Не хотілося б відбиватися від безпідставних нападок «вірних козаків», але настільки не об‘єктивно (а, отже – нечесно)» ведуть вони суперечку, що залишати якось ті безглузді закиди було б, м‘яко кажучи, недоречно. Читаємо в моєму тексті те речення, яке розкритикували опоненти, де «…ланцюги оцих чернігівських «козаків» ведуть спочатку до київської ОРГАНІЗАЦІЇ — «Союз верных казаков», а звідти до російського центру – «Союзу казачих войск России і зарубежья» — більш потужної, офіційно визнаної й підтримуваної російською владою». Організація – вона, тобто жіночого роду, а не чоловічого. І при чому тут взагалі обвинувачення козаків – не зрозуміло. Вони пишуть: „И «центр», и «союз» как в русском, так и в украинском языке являются словами мужского рода”. Але ж у реченні йшлося про „союз”, як про назву організації. А слово „організація”, як відомо, аж ніяк не чоловічого роду. Так хто повинен у кого вчитися – то ще питання. Але я з великим бажанням приймаю пропозицію «вірних козаків» для набуття в них певного досвіду. Якщо є чому повчитися – то чого ж. Але набиратися таких прийомів, якими користуються самі оці козачки, аби потім безпідставно обвинувачувати інших - я не стану. Це просто не порядно, тим більше – для таких молодців, як «вірні козаки».
Ще про одне. Сайт „Сіверщина” дає можливість висловитися усім – незалежно від переконання та поглядів, натомість сайт „вірних козаків”, не соромлячись, всіляко обливає нашу газету брудом, коли вдається до різних коментарів. Опонентам висловити свою точку зору на їхньому сайті не має можливості – відсутній зворотній зв`язок. Так справжні козаки себе не ведуть!
З повагою, Сергій Кордик.
avatar
9
Для ад‘ютанта (прес-служби «вірних козаків»).

Не в моїх правилах встрявати в перепалку з подібними типами - самозваними «светлейшими князьями», як полюбляє себе називати і «ад‘ютант» - головний писар козацької організації, тим більше – паплюжити прізвища з іменами, нехай і опонентів. До такого дешевого прийому я вдаватися не буду. Дивує лишень те, що справжні козаки, до яких намагаються віднести себе й «вірні» хлопці, ніколи б не займалися такою брутальною справою стосовно опонента, ну, якщо, звичайно, не враховувати відомого листа турецькому султану (але ж, погодьтеся, я – не султан, а «вірні» - не запорозькі козаки). Викривити прізвища, такі як єсаула Сєліванова та «молодшого урядника СВК князя Домбровського», наприклад, мені було б набагато зручніше, бо вони навіюють на деякі асоціації. Та знову ж: вестися на це гидко й непристойно. Зазвичай до таких брудних методів вдаються або негідники, або ті, у кого відсутні переконливі аргументи для будь-яких доказів з того чи іншого питання.
Далі.
Я розумію, що у працівника прес-служби «вірних козаків» виникли певні труднощі з перекладом тексту з української на російську. Адже в попередній публікації я навмисно вдався до такого вживання словосполучення, як «спеціалісти-фахівці», де в іронічній формі йшлося якраз про тих спеціалістів, над якими ієрархічно знаходяться ще такі самі фахівці. Не помітити цього – можна лишень навмисно. А при перекладі з української мови у козаків, бачте, цього не вийшло (куди ж бо: «специалисты-специалисты»). От яка багатюща на вислови українська мова, чого не скажеш про іншу. Остання хіба що є лідером в іншому жанрі – не літературно-вживаному. Взагалі дивує «критика» щодо вживаного мною терміну «сентенція». В тому абзаці я і мав на увазі значення саме цього слова, а не «квінтесенція». При чому тут якась «родзинка», що є основним тлумаченням слова «квінтесенція»? Адже при вживаному терміні «сентенція» малась на увазі якраз відповідь пана Катеринчука (керівника обласної міліції), що набувала особливого значення, з його боку, як повчальна сентенція (словосполука, вислів, фраза, вираз, мовний зворот), а не як найсуттєвіше, найістотніше, що є значенням слова квінтесенція.
То не завадило б писарям-графам-князям козацької організації самим пройти курси з перекладу різних мов, бо не завжди ж перекладається речення «слово-в-слово» (це я спеціально для писаря-козачка). Дивитися далі...

avatar
10
2 Адьютанту

Хто б ще хтось казав про "граматность"
пане Адьютанте

avatar