реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Прилучани дивились про себе кіно

Прилуцьке кафе "За двома зайцями" поступово стає одним із центів культурного життя міста -- його арт-шеф Ігор Павлюченко цього разу на Миколая організував перегляд фільмів, що про них уже писала "Сіверщина". Режисер Вітер з командою був приємно вражений повним залом глядачів -- біля 200 цінителів прекрасного! А фільми знімались частково і на прилуцькій землі -- скажімо, про Миколу Костомарова у селі Дідівці, де була садиба дружини знаменитого історика.
Люди, схоже, скучили за якісним кіно -- без мордобою, сексу, нецензурщини та інших атрибутів західної мас- "культури", яка заполонює екрани, душі...

Історія кохання Миколи Костомарова

Подарунком усім прилучанам на День Святого Миколая стала прем’єра фільму “Сон Аліни Костомарової”, що відбулася в Центрі творчості дітей та юнацтва з ініціативи «Дому Миколи» (координатор проекту Ігор Павлюченко).

Перед початком сеансу на численних глядачів чекав ще один приємний сюрприз – кожен з присутніх отримав свіжий номер газети “Наше свято”, виданий за меценатської підтримки Юрія Коптєва і приурочений Миколаєвому Дню. На його сторінках – публікації про новорічні традиції та звичаї українців, “зимовий вернісаж” прилуцьких художників, а також інтерв’ю з продюсером студії “ВІАТЕЛ” Василем Вітром про зйомки фільму на чернігівській землі.

Прилучани ж, котрі прийшли на прем’єру, мали змогу поспілкуватися з режисером стрічки Галиною Криворчук та оператором Георгієм Кривошеєнком, а також місцевим краєзнавцем Олексієм Савоном, котрий колись розповів членам знімальної групи легенду про сон Аліни Крагельської, що пророкував їй зустріч з Миколою Костомаровим і справдився через кілька днів. Ця легенда й лягла в основу фільму.

“Ми звернулися до історичної тематики, тому що відчули в українському кінематографі страшенний вакуум щодо цього, - сказала Галина Криворчук. – У центрі наших стрічок – маловідомі історії історичних особистостей. Прагнемо показати їх так, аби це було цікаво сучасникам, тому розповідаємо про приватне життя наших персонажей, про їхнє кохання, сходження на Олімп слави, про почуття, що близькі і знайомі кожному глядачу.

На сьогодні студією знято близько 35 фільмів про відомих українців. “Сон Аліни Костомарової” – один з останніх, що творився тут, у Прилуках, Чернігові, Дідівцях та Качанівці. Раніш на Чернігівщині були зняті стрічки про Миколу Яковченка, Павла Тичину, Марію Заньковецьку. Перелік видатних українців, чиї імена пов’язані з Чернігівщиною, надзвичайно великий, тож ми ще не раз сюди повертатимемося”.

Фільм про видатного українського історика й громадського діяча Миколу Костомарова справив величезне враження на глядачів. Галина Іванівна відповіла на численні запитання та подарувала Дому Миколи диск із “Сном Аліни Костомарової”. Гості ж повезли до Києва енциклопедичний довідник “Прилуччина” – подарунок одного з його авторів, прилуцького краєзнавця Олексія Савона.

Людмила СМИК,
кореспондент газети «В двух словах».






Коментарі (0)
avatar