реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Проводове радіомовлення може зникнути?

Мешканець села Макіївка Носівського району Михайло Павлусь скаржиться, що вже тривалий час у селі відсутня можливість слухати передачі проводового радіомовлення. «Багато односельців, — пише М.Павлусь, — хочуть мати радіо. І навіть ми пропонували зв’язківцям сплатити частину необхідних коштів за витратні матеріали. Але вони не хочуть нічого робити!»
«Що трапилося з проводовим радіомовленням? — запитує Олександра Супрун із села Старий Білоус Чернігівського району. – Мешканці села не мають можливості слухати радіопрограми».
Подібних скарг останнім часом значно побільшало. «Що ж сталося?» – запитав я в заступника директора з питань маркетингу та продажу послуг Чернігівської філії ВАТ «Укртелеком» Олександра САВЧЕНКА.
— У період Радянського Союзу проводове радіо було чи не єдиним у світі механізмом пропаганди, — розповідає О.Савченко. — Оскільки таке радіомовлення мало величезне соціальне значення, на це виділялись чималі кошти. Зараз таке мовлення є збитковим… Цього року буревій, що пронісся по деяких районах області, знищив мережу комунікацій. Ми намагаємося по можливості поновлювати її, але через значні витрати відразу не можемо охопити всю необхідну територію…
У багатьох населених пунктах зараз енергетики замінюють електричні опори, а старі проводи вже не поновлюються. Держава їм дозволила не відповідати за знищені ними ж лінії радіомережі. А в нових опорах навіть не передбачені кріплення для радіопроводу.
— Яка перспектива щодо подальшого функціонування проводового радіо? – поцікавився я в Олександра Савченка.
— Якщо держава не буде по-справжньому турбуватися про свій інформаційний простір, ми можемо назавжди втратити проводове радіомовлення. До того ж треба мати на увазі, що незабаром, коли «Укртелеком» приватизується, для такого радіо перспектив майже не буде. Бо ніхто без підтримки держави не займеться збитковою діяльністю.
Про ситуацію, що склалася в деяких селах Чернігівського району, розповів начальник підприємства Чернігівського центру електрозв’язку №7 Сергій РАВІН:
— Електрики листом нас повідомили, що у зв’язку з реконструкцією електричних мереж радіопроводи на їхніх опорах ліквідуються. Вони попросили нас, щоб ми познімали їх з електроопор. І ми пішли по такому шляху, зважаючи на те, що вже не випускаються динаміки для проводового мовлення. Ми запропонували мешканцям навколишніх сіл перейти на FМ-радіо.
А ось яка думка з приводу даної проблеми головного інженера телекомунікаційних мереж Чернігівської філії ВАТ «Укртелеком» Сергія СТИНЦЕВА:
— Проводове радіо сьогодні не таке вже й збиткове. Але воно нам не дає і прибутку. Це питання досить складне. Усе-таки радіо необхідне у випадку якихось непередбачених ситуацій, для термінових оголошень… Упевнений, що проводове радіо повинно бути. Можливо, його треба передати у відання МНС, але це так – пропозиції… І коли вже існує таке радіо у нашій країні, яке залишилося у спадок від Радянського Союзу, то його, на мою думку, необхідно підтримувати і відновлювати.
Заступник генерального директора Чернігівської обласної державної телерадіокомпанії «Сівер-Центр» Олег ШОЛОХ занепокоєний станом радіомереж:
— Проводове радіо знищується й причому активно. З багатьох сіл районів області до нас телефонують і скаржаться на відсутність можливості послухати передачі по звичайному радіо. Схоже, що державі це непотрібно. А коли схаменуться, пізно буде. Сьогодні критична ситуація щодо радіомереж у Носівському та Чернігівському районах, деяких населених пунктах Ріпкинського, Бахмацького та інших районів. Керівництво «Укртелекому», наскільки мені відомо, має намір передати радіозв’язок місцевим органам влади або в підпорядкування Міністерства з надзвичайних ситуацій.
А ось яка думка з перспективи проводового радіомовлення голови Чернігівської обласної держадміністрації Володимира ХОМЕНКА:
— Я переконаний у тому, що проводове радіо за своїм впливом є потужним і необхідним джерелом інформації для населення. Такі засоби масової інформації варто, здебільшого місцевим органам влади, всіляко підтримувати.
Аналізував ситуацію щодо проводового радіомовлення
Сергій КОРДИК.

Коментар редакції
Якщо проводове радіомовлення, за словами директора з питань маркетингу та продажу послуг Чернігівської філії ВАТ «Укртелеком» Олександра Савченка, – механізм пропаганди країни, то незрозуміло тоді, чому держава так безтурботно позбавляється можливості впливу на нашу з вами підсвідомість через інформаційний простір? Прихильники непотрібності такого радіомовлення наводять два основні аргументи: по-перше, його збитковість, а, по-друге, такий вид надання інформації буцімто не вписується в сучасні потреби.
Зрозуміло одне: місцевими чиновниками свідомо й досить активно знищується державна інформаційна політика, якщо така взагалі існує. Безумовно, такі дії можновладців скеровані не на користь інтересам нашої країни. Приклад цього – знищення кілька років тому книжкового національного простору, на зміну якому прийшли російські книгарні, в яких української книжки тепер уже майже не знайти. І ось тепер посягнули на інформаційну безпеку під приводом усіляких причин та умов. Чи зрозуміють державні мужі загрозу, яка насувається на інформаційні терени країни? Адже сьогодні із чийогось подання держава так бездумно втрачає монополію на інформацію. А що далі?





Коментарі (0)
avatar