реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Чернігівщина. Сiльська медицина — на задвiрках

Про те, як живуть та виживають медики села, розповiдає головний лiкар Срiбнянської районної лiкарнi Микола Петрович ДIДЕНКО (на фото).
— Миколо Петровичу, як виживає сiльська глибинка?
— Нас безпосередньо торкаються загальнi проблеми медицини. Потерпаємо вiд недофiнансування за всiма статтями бюджету. А якщо врахувати, що Срiбнянський район на 84% взагалi дотацiйний, то зрозумiло, що на мiсцях коштiв майже нема. Це проблема всiх останнiх десятилiть.
Ми тривалий час обробляємо буряк у мiсцевому сiльгосптовариствi "Обрiй", щоб заробити цукор для харчування пацiєнтiв. Шукаємо спонсорiв. Маємо навiть власний город при лiкарнi, де вирощуємо картоплю, овочi — знову ж для харчування пацiєнтiв. У саду вирощуємо фрукти. Всi медики щороку безкоштовно здають по 10 кг картоплi для лiкарнi. Допомагає пожертвами i населення.
— Що скажете про становище медпрацiвникiв?
— Лише говориться, що зарплата в цiй сферi має бути на рiвнi середньої у промисловостi. Ще одна невирiшена проблема: медичнi працiвники райцентру чомусь не мають комунальних пiльг, таких, як у освiтян. Є ось такий парадокс. В однiй i тiй же сiм'ї, припустимо, є педагог i медик. Педагог отримує пiльги, як i його колега на селi, а медик вважається мешканцем мiста i пiльг не має.
53% лiкарiв району — люди пенсiйного вiку. Неодноразовi нашi звертання до влади поки що не дали ефекту. Взагалi це треба вирiшувати на рiвнi держави. Лише забезпечення нормальної оплати, нормальних житлових, побутових умов допоможе вирiшити проблему кадрiв.
— У якому станi матерiальна база медичної сфери району?
— Значно полiпшилася ситуацiя з обладнанням. Маємо добру пiдтримку начальника обласного управлiння охорони здоров'я Миколи Дейкуна, нашого земляка i куратора району. Торiк обласна рада видiлила району 200 тисяч гривень на капiтальний ремонт примiщень i на обладнання. Все було використано ефективно, за призначенням.
— Вам вдалося зберегти систему фельдшерсько-акушерських пунктiв?
— Ця мережа, скажiмо так, стабiлiзувалася. Всi скорочення було проведено ще кiлька рокiв тому. Всi 15 сiльрад мають ФАПи, деякi й по два. Є також 2 медамбулаторiї. Всi ФАПи забезпеченi медпрацiвниками.
Не так давно фельдшерсько-акушерськi пункти було пiдпорядковано сiльським радам, якi мають забезпечувати їх дiяльнiсть. Але ж за рiвень медичного обслуговування у цих ФАПах, як i ранiше, вiдповiдають керiвники медичної галузi, в даному разi — адмiнiстрацiя райлiкарнi. I це такий парадокс, бо я як головний лiкар не можу навiть оголосити догану недбалому сiльському медику. Ми не прагнемо до якоїсь влади, але треба б упорядкувати цю медичну вертикаль.
Розмовляв Петро АНТОНЕНКО.
Срібнянський район.





Коментарі (0)
avatar