реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

СІВЕРЩИНА. До читача

Відсьогодні редакція «Сіверщини» започатковує щомісячну сторінку «Домашній адвокат». Сподіваємося, що тематичні публікації, шановні читачі, стануть для вас у нагоді, і ви знайдете для себе корисні поради, своєчасні юридичні консультації. Однак деякі листи, що надходитимуть до редакції, ми вимушені будемо надсилати до відповідних інстанцій, аби відповідь була отримана тільки фахова. Однак, будь ласка, самостійно звертайтеся за допомогою до відповідних інстанцій, адреси та телефони яких ми вміщуватимемо на шпальтах нашої й вашої газети.
Як правильно давати гроші в борг?
Через нещодавню публікацію «Борг у мільйон доларів» («Сіверщина» від 21 вересня 2007 року) ми намагалися показати специфічність проблеми, оскільки подібна ситуація досить часто зачіпає інтереси багатьох людей, хоча і має, як не дивно, завуальовану форму. До того ж левова частка надання грошів у борг випливає саме через азартні ігри.
Як часто буває, одні вгамовують свою пристрасть до азартних ігор завдяки наївності інших. І чимдалі — тим усе глибше гравців засмоктує хвороблива схильність до азартних ігор. Програють цінні речі, коштовності, а то й квартири… І відбувається це не через ігри, завдяки яким людина пізнає світ, а зовсім інші.
Мешканець Чернігова Ігор Мітасов протягом тривалого часу позичав своєму кумові величезні суми грошей, сподіваючись, що той розбагатіє і поверне надані гроші з величезними відсотками. А що — мрія непогана: можна собі жити на відсотки й взагалі не працювати.
Але згодом настав той момент, коли І. Мітасов задумався: як повернути гроші? Отут і сталося те, з чим, власне, стикаються багато людей-кредиторів.
Правоохоронці, не вбачаючи в діях боржника протизаконних дій, що підпадають під ознаки статті 190 Кримінального кодексу («Шахрайство»), порадили Мітасову звернутися з позовом до суду. Чому ж останній зволікає зі своєю позовною заявою? Основна причина цього —розуміння Мітасовим вельми продуманих і мізковитих дій з боку його колишнього кума і соратника по бізнесу, який обманним шляхом брав у нього та інших знайомих значні суми грошей.
Щоб примусити виплатити заборговані гроші своїм кредиторам, суд має отримати певні докази. Серед таких підтверджень щонайперше заявник повинен надати до суду розписки, але не прості папірці з підписом «дебітора», а завірені нотаріально. Якщо такі документи відсутні, довести свою правоту буде вкрай важко.
Як треба діяти в подібній ситуації, аби мати впевненість у поверненні взятих боржником грошей?
По-перше, як уже зрозуміло, «закріпити» спільну угоду через нотаріальні дії.
По-друге, якщо ви відчуваєте, що «пахне смаленим» і боржник увесь час намагається відтягти час, слід надіслати йому рекомендованого листа з вимогою повернути гроші у додатково зазначений термін і обов’язково попередити про свій намір звернутися до суду.
Найкращим варіантом у «грошових взаємовідносинах» є не розписка, а договір позики, який має бути укладений у правильній формі, тобто посвідчений нотаріально. Відповідно до статті 1047 Цивільного кодексу України договір позики має бути укладений у письмовій формі, якщо йдеться про суму, не меншу ніж 170 гривень.





Коментарі (0)
avatar