реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Комунально-урядовий обман

На засiданнi Чернiгiвського прес-клубу реформ, яке було присвячене пiдготовцi комунальних служб мiста i областi до зими, керiвники цих служб, охоче чи не дуже, але спростували ще один мiф уряду. Звiсно, державним чиновникам не дуже хочеться, як то кажуть, лiзти в полiтику i оцiнювати дiї уряду, але реалiї життя диктують iнше.
Заступник начальника управлiння житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного
комплексу обласної держадмiнiстрацiї Валерiй Нестерко, заступник мiського голови Чернiгова з питань житлово-комунального господарства Микола Лiтвiнов, начальник мiського управлiння житлово-комунального господарства Вадим Антошин, голова правлiння ВАТ «Облтеплокомуненерго» Юрiй Барбаров, директор КП «Чернiгiвводоканал» Олександр Шкiнь — керiвники служб, якi всiх нас, громадян, обiгрiвають, подають нам воду, утримують, ремонтують житло i виконують iншi численнi роботи.
Цього року уряд разом з правлячою парламентською коалiцiєю роздзвонили по всiх усюдах, що вперше влада надає величезну фiнансову пiдтримку житлово-комунальнiй сферi. В урядi було створено профiльне мiнiстерство, створена посада одного з вiце-прем’єрiв — якраз щодо комунальної сфери. А головне — видiлено кошти.
Але на чиновницько-бюрократичному лексиконi «видiлено» — означає просто заплановано в бюджетi. На Чернiгiвську область було заплановано 65 мiльйонiв гривень — насамперед на серйознi роботи з реконструкцiї котелень, зношених мереж. А тепер —цифра, яку озвучили на прес-клубi чиновники: станом на 1 вересня, тобто за 8 мiсяцiв, на область надiйшлося всього 23 мiльйони цих коштiв, трохи бiльше третини. Але й це ще не все. Реально використано лише 4 мiльйони гривень. Де ж решта, звiдки така колосальна рiзниця? Решта застрягла в так званих тендерах. Тендери за задумом були гарною iдеєю. Насправдi далеко не завжди такi конкурси проводяться справедливо, часто замовлення отримують «свої» люди, наближенi до влади. Як i на всякi iншi постачання. Як казав менi голова одного iз сiльгосппiдприємств, вiн мiг би знайти iнших, вигiднiших постачальникiв пального i мастил, але йому влада вже вказала, у кого це купувати.
Численнi тендери чернiгiвських комунальникiв просто «застрягли» в Тендернiй палатi України. Мало того, палата займається якимись поборами: за включення до тендера, за якусь довiдку чи бланк з комунальної служби стягують по кiлька тисяч гривень (називалася цифра навiть у 12 тисяч).
А час летить. Надворi осiнь. Серйознi роботи за мiсяць — два не виконаєш, їх починають ще з весни. Комунальники вже вклали величезнi кошти в роботи в рахунок майбутнiх бюджетних дотацiй. Якi невiдомо коли отримають. А якщо якiсь кошти взагалi надiйдуть пiд кiнець року, то їх просто не встигнуть освоїти. Ось таке урядове благодiяння.
Попутно було спростовано й iнший мiф виконавчої влади — про рiвень iнфляцiї. Журналiсти поставили запитання заступнику мiського голови, аби пояснив торiшнє кiлькакратне пiдвищення комунальних послуг, зокрема квартплати. Микола Лiтвiнов пояснив, що це дало можливiсть хоч якось полiпшити справи з ремонтом житлових будинкiв, особливо дахiв, якi не ремонтувалися десятилiттями. Але ось знову поповзли чутки про черговi пiдвищення тарифiв. На це представник мiської влади чесно вiдповiв, що важко гарантувати якусь стабiльнiсть тарифiв, коли все дорожчає. Мало того, подорожчали труби, запчастини, навiть хлорка для хлорування питної води (про це бiдкався керiвник водоканалу). I цифри подорожчання називалися солiднi, на 10 — 15 i бiльше вiдсоткiв. Тобто значно вище офiцiйного «рiвня iнфляцiї», про який торочить уряд. А куди ляжуть тi подорожчання? Правильно, на нас з вами.
Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar