реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Катерининська церква: подана апеляція, але пам’ятку і експонати потрібно рятувати

6 червня 2007 року Господарський суд Чернігівської області постановив: відмовити в задоволенні позову Чернігівській Єпархії Української Православної церкви та Чернігівській обласній організації Партії зелених України. Проте, 27 червня нам повідомили, що подана апеляція на рішення Господарського суду…
Інтернет-портал «Європейська Україна – Український Просвітницький Інститут» намагається постійно відстежувати події пов’язані із ситуацією навколо Катерининської церкви.
Як вже повідомлялось, 6 червня 2007 року Господарський суд Чернігівської області постановив: відмовити в задоволенні позову Чернігівській Єпархії Української Православної церкви та Чернігівській обласній організації Партії зелених України. Таким чином, розпорядження голови Чернігівської обласної адміністрації Миколи Лаврика від 05.04.2006 р. № 151 „Про передачу у користування релігійній громаді Української Православної церкви Київського патріархату м. Чернігова Катерининської церкви” було визнано правомірним. Проте, відповідно до чинного законодавства України постанову Господарського суду можна було оскаржити до Київського апеляційного адміністративного суду в двадцятиденний строк (тобто, до 26 червня 2007 р.).
27 червня нам з офіційних джерел повідомили, що подана апеляція на вище зазначене рішення Господарського суду Чернігівської області. Відповідно, Київський апеляційний адміністративний суд має розглянути дану апеляцію.
Апеляція подана і таким чином, рішення голови облдержадміністрації „Про передачу у користування релігійній громаді Української Православної церкви Київського патріархату м. Чернігова Катерининської церкви” знову потребує судового розгляду. І козацька громада Української православної церкви Київського патріархату знову буде чекати рішення суду.
Катерининська церква потребує термінових ремонтно-реставраційних робіт. За підрахунками архітекторів Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» на ремонт храму потрібно більше мільйона гривень. Працівникам заповідника реставраційні роботи доведеться проводити спільно із релігійною громадою, якій передано пам’ятку архітектури.
Вже більше року в Катерининській церкві перебувають музейні експонати (в не провітрюваному приміщені). Можливо, частина з них вже загинула.
Керівництво Національного заповідника і Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського декілька днів тому зверталось до облдержадміністрації та правоохоронних органів з проханням забезпечити доступ до пам’ятки з метою науково-технічного обстеження споруди та порятунку музейних експонатів. Але, відповіді не отримали…
Можливо, люди, які перебувають в наметах біля храму нарешті зрозуміють, що у разі продовження акцій блокування храму загинуть не лише унікальні музейні експонати, а й Катерининська церква.

Сергій Черняков

На фотографії: Катерининська церква в липні 2006 року.






Коментарі (1)
avatar
1
У Катерининській церкві під московською окупацією перебувають найстаріший черніігвський рушник 18 століття, унікальні плахти, меблі з маєтку Галаганів, речі з колекції В.Тарновського, частина фарфорового іконостасу -- за за документами, які має в своєму розпорядженні директор Чернігівського історичного музею імені В.Тарновського Сергій Лаєвський. Хто відповість за їх пошкодження чи, не дай Бог, знищення? Єпископ УПЦ Московського патріархату Амвросій? Чи гаспажа Дубінская (справжнє прізвище п. Вітренко) з гаспадіном В.Кауровим? Мало його в Одесі лайном облили... Чи може відповість соціалістична міліція, яка охороняла не храм і закон, а інтереси ПСПУ, МП та Соцпартії?
avatar