реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

1 вересня на Чернігівщині півстоліття потому

Про минуле і сучасне чи не найкраще можуть розповісти старі пожовтіли газетні шпальти. Так головна обласна компартійна газета «Деснянська правда» від 1 вересня 1967 року присвячує передовицю «Кличе дзвінок», за підписом завідуючого відділу шкіл обкому КП України, не стільки новому навчальному року, скільки славній даті — 50-річчя Радянської влади і піклуванню про освіту народу ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР.
Цей матеріал оживляють фото В. Інютіна з щасливими усмішками першокласників з Чернігівської середньої школи № 6 – першої на той час повністю російськомовної середньої школи обласного центру.

Майже через півстоліття в «Деснянській правді» від 29 серпня 2013 року засновниками якої сьогодні є не обком КПУ, а облдержадміністрація і облрада, замість передовиці на передодні 1 вересня розміщено вітання педагогів і учнів від голів обладміністрації В. Хоменко, облради А. Мельника та нардепів з фракції Партії регіонів І. Куровського та М. Чечетова.
На третій сторінці газети під рубрикою «соціальна ініціатива Президента України» під заголовком «Школи Чернігівщини готові до навчального року!» розміщено фоторепортаж про відвідування керівників області, міста та освіти Чернігівської ЗОШ №33.
Пропоную читачам самим порівняти і самостійно визначити, що змінилося за майже півстоліття в нашій країні.

Сергій Соломаха


«Деснянська правда» № 174 від 1 вересня 1967 року







КЛИЧЕ ДЗВІНОК


СЬОГОДНІ У РАДЯНСЬКИХ ДІТЕЙ святковий день. Голосний дзвінок покличе їх за парти, провістить початок нового навчального року. Знаменно, що в свої права він вступає у переддень великого ювілею. В розквіті сил іде до цього свята Країна Рад. У вінок звершень вплітаються все нові й нові трудові дари радянського народу, який успішно втілює в життя накреслення XXIII з'їзду КПРС.
Небувалих висот досягла наша Батьківщина за 50 років Радянської влади в усіх сферах економічного й культурного життя. Якщо півстоліття тому в загальноосвітніх школах було менше 10 тисяч учнів, то нині їх близьке 50 мільйонів. Недалеко той час, коли вся молодь нашої країни буде охоплена середньою освітою. Про це дбають Комуністична партія і Радянський народ. Новим яскравим виявом їх піклування про освіту народу є постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР "Про заходи по подальшому поліпшенню середньої і загальноосвітньої школи".
В минулому навчальному році партійні, радянські органи, працівники народної освіти області зробили перші кроки по виконанню цієї постанови. Зміцнено навчально-матеріальну базу шкіл. Лише за цей рік збудовано і введено у дію 15 приміщень на 4445 учнівських місць, обладнано 40 навчальних кабінетів, 13 майстерень. Успішно проведено капітальний і поточний ремонт. Обладнано 191 шкільний інтернат та 369 їдалень.
Проте в створенні сприятливих умов для здійснення всеобучу було чимало недоліків. Навчально-виховний процес ще не скрізь досяг належного рівня. Непоодинокі випадки, коли підлітків, які повинні навчатися в масових школах, переважно другорічників, намагаються на початок начального року передати до вечірніх шкіл. У Щорському, Семенівському, Козелецькому районах погано був організований підвіз учнів до школи, а в Ніжинському кошти, виділені на харчування учнів, не використовувались.
Завдання педагогічних колективів полягає в тому, щоб забезпечити всі умови для здійснення 8-річного всеобучу і поширення загальної середньої освіти. Торік не виконано плану по набору учнів у дев'яті класи. Через відсутність сприятливих умов багато дев'ятикласників відсіялось у перші ж тижні навчання.
В цьому році кількість дев'ятикласників зростає. Щоб не допустити відсіву, кожному вчителю треба навчати й виховувати дітей з перспективою їх дальшої освіти. І сам учитель повинен бути переконаний у закономірності такої перспективи. А у нас, на жаль, ще й директори деяких шкіл не виявляють такої, переконаності.
Для того, щоб перейти до загальної середньої освіти, необхідно значно піднести рівень навчально-виховної роботи в усіх школах, дбати про глибоке засвоєння учнями програмового матеріалу, виховувати в них інтерес до знань.
Робота шкіл по забезпеченню високого ідейно-теоретичного рівня викладання основ наук, підвищенню якості знань учнів і на цій основі подолання другорічництва була і залишається головним завданням відділів народної освіти. Торік найвищої успішності досягли школи Бобровицького, Чернігівського, Городнянського районів. Більшість учителів тут працює творчо, перспективою. Їх досвід повинен стати надбанням усіх, працівників народної освіти Чернігівщини.
Оскільки якість навчання залежить від вчителя, першочергового значення. набуває робота з педагогічними кадрами. Цього року облВНО перепідготував на семінарах 1100 директорів та їх заступників по навчальній роботі, 1280 вчителів. Але це не дасть належного ефекту, якщо на місцях не буде організовано дальшого підвищення кваліфікації учителів. Новий навчальний рік багатий на нововведення. Вперше у школах водяться факультативні заняття, що дасть змогу учням поглиблювати знання. В окремих школах запроваджується предметне викладання у четвертих класах. У середніх школах з'явиться нива штатна одиниця — організатор позакласної і позашкільної роботи з дітьми, що дасть можливість цікаво й змістовно проводити дозвілля школярів.
Важливим є те, що в новому навчальному році по більшості дисциплін запроваджуються нові програми. Їх проекти вже пройшли експериментальну перевірку. В них дістали максимально можливе відображення новітні досягнення природничих і суспільних наук, радянської педагогіки і психології, сучасної практики комуністичного будівництва. Нові програми звільнені від деяких застарілих тем.
В новому навчальному році педколективи мають піднести рівень викладання історії та суспільствознавства, естетичного, фізичного, трудового-виховання дітей. Основним завданням школи було і залишається ідейне загартування молоді, виховання надійної зміни, яка продовжить велику справу батьків.
Органи народної освіти, вся педагогічна громадськість мають широкі можливості для того, щоб успішно виконати завдання, накресленні партією — давати, учням міцні знання; виховувати у них любов до праці на благо рідної Батьківщини. У першому півріччі нового навчального року ми безпосередньо підходимо до славної дати — 50-річчя Радянської влади. Дальше поліпшення навчально-виховної роботи у школах буде найкращим подарунком цьому великому святу.

І. ІВАЩЕНКО,
завідуючий відділом шкіл обкому
КП України.




«Деснянська правда» № 35 від 29 серпня 2013 року (http://www.hvilya.com/news/z_nagodi_dnja_znan/2013-08-31-2835)







Соціальна ініціатива Президента України


ШКОЛИ ЧЕРНІГІВЩИНИ
ГОТОВІ ДО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ!


Голова облдержадміністрації Володимир Хоменко не просто дає завдання, а особисто перевіряє, наскільки ефективно та якісно вони виконуються. Адже Володимир Миколайович постійно іде до простих людей, уважно й вимогливо цікавиться кожною дрібницею, відверто спілкується в трудових колективах.

Ось і вчора, перевіряючи готовність шкіл до нового навчального року в рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, очільник області завітав до Чернігівської ЗОНІ № 33. Разом із Володимиром Хоменком тут побували в. о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, а також керівники обласного та міського управлінь освіти і науки - Анатолій Заліський та Володимир Купріяненко.

Директор школи Лариса Лесун із задоволенням демонструвала гостям ошатні класи й кабінети, бібліотеку, облаштований басейн та спортивну залу. Взагалі, цей навчальний заклад збудовано в 1990 році. Тобто школа - молода, але її педагогам є чим пишатися. Тут - 43 класи, де навчаються понад 1200 дітей (з них п'ять класів посиленої педагогічної корекції, це - близько 60 учнів). Школа І-ІІІ ступенів, є класи філологічного (українська та іноземна філологія), історичного, математичного і хіміко-біологічного профілів.



Методична проблема, над якою працює педагогічний колектив: «Від інноваційного змісту й технологій освіти - через педагогічну майстерність учителя - до формування особистості учня й підготовки його до життя в сучасних умовах». Робота колективу спрямована на те, щоб учні змогли оволодіти необхідними навичками з кожного предмета; розвивати у дітей вміння самостійно й неординарно мислити; поповнювати знання у сферах, які цікаві школярам, і водночас розкривати перед ними нові обрії пізнання, розвивати їхні власні здібності; навчити дітей жити в колективі, поважати одне одного та ухвалювати самостійні рішення.
У школі немало робиться для впровадження інноваційних педагогічних технологій у навчальний процес, що дуже важливо, враховуючи соціальні ініціативи Президента України в галузі освіти.
Оглянувши школу, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко поспілкувався і з журналістами. На запитання про враження від побаченого відповів відверто: «Так, усі школи й дитсадки Чернігівщини готові до нового навчального року. Однак, звісно, зауваження є - в даному разі щодо школи № 33, і над цим треба працювати. Необхідно покращувати матеріально-технічну базу, проводити не лише косметичні, а й серйозніші ремонти. Адже Глава держави Віктор Янукович поставив чіткі завдання: у всіх школах, зокрема й у сільській глибинці, має бути Інтернет, учні повинні навчатися в належно обладнаних комп'ютерних класах, мати відповідні знання з інформатики. Причому незалежно від того, де вони мешкають, - у Чернігові, райцентрі чи у віддаленому селі. Тобто для вирішення цього питання є що робити й облдержадміністрації, і виконавчій владі на місцях. Сьогодні надзвичайно актуальне питання: яку освіту здобувають наші громадяни, наскільки вона якісна? Учень, котрий навчається в сільській місцевості, має здобути такі знання, щоби потім він міг вступити до вищого навчального закладу й отримати таку спеціальність, про яку мріяв. Наголошую: всі завдання Президента України, зокрема й щодо комп'ютеризації, модернізації навчальних закладів на Чернігівщині, неодмінно будуть виконані».

Сергій КВІТНИЦЬКИЙ
Фото Віктора Кошмала








Коментарі (9)
avatar
1
так, а що тут порівнювати? якщо за радянські часи школи будували, то зараз закривають, чому Хоменко не сказав скільки шкіл у цьому році закрили у Чернігівській області? та ще треба було наголосити, що три школи Чернігова не збираються відкривати 10 класи, а батьки протестують! якщо при комуністах усе робилося за державні кошти, у тому числі харчування школярів, то сьогодні майже усе робиться за кошти батьків! й до того ж, 50 років назад не дивлячись на "тоталітарний" режим говорили про існуїчи проблеми та шляхи їх подолання, а зараз усе добре, "Діти - наше майбутнє", а у Житомирській області школу закрили, а шкільного автобусу нема! так що порівняння явно не на користь сучасності!
avatar
2
50 років тому Чернігівшина і вся Україна були на під'йомі, а з отриманням незалежності вже більше двадцяти років стагнує та деградує.
За десять років правління Щербицького В.В. сільгоспвиробництво в Україні виросло вдвічі, а промислове - вчетверо.
В 1990 році в колгоспі ім. Войкова ( М.-Коцюбинське) КРхудоби було більше, ніж сьогодні у всьому Чернігівському районі. 
Оце такі результати рухівської перебудови.
avatar
3
І де ж ви там побачили рухівців?
avatar
4
Називалися ж - Рух за перебудову.
avatar
5
1. Так називалися до жовтня 1990 року.
2.  За  року було всього  чотири міністра від Руху.

Це - Ю.Костенко  у 1992-1998 рр. екологіі і ядерної безпеки.

Це - І. Заєць  2000-2001 рр. міністр охорони навколишнього природного середовища.

Це - Б.Тарасюк у 2005-2006 рр. міністр закордонних справ.

Це - В.Куйбіда у 2007-2010 рр. міністр ЖКХ.

Тож не треба усіх собак вішати на Рух, пане критикане.
avatar
6
А Ви хіба задоволені тим, що сталося з Україною?
Всіх собак на Рух я не вішаю, але співучасником вважаю. 
Мені здається, що Рух використали в своїх інтересах інші сили. Використали і відсторонили.
avatar
7
angor , тож за це пропонуєте не всіх собак вішати, а розстріляти усіх колишніх рухівців і не колишніх публічно за те, що комунізму вам і подібним вам не побудували?
Та за НРУ найбільше голосувало у 1998 році - 9,3%.
Чому ніхто не питає з тих хто голосував за КПУ, "За ЄДУ", СДПУ(о), НДП, ПЗУ, СПУ,  БЮТ тощо?
А таких абсолютна більшість.
А у в усьому винен Рух:"Спасібо руху за разруху!"
avatar
8
Нікого розстріляти я не пропоную. Навпаки, живіть і радуйтесь тому, що наперебудували. 
При такому могутньому стартовому потенціалі ( 7-ме місце у світі по ВВП в і990 році, і це при тому, що тоді у нас послуги до ВВП не зараховувалися ) перебудована Україна опустилася на африканський рівень, в рази знизила виробництво товарної продукції і перетворилася в суцільний торгово-розважальний регіон, живе в борг з постійно протягнутою рукою. 
Чернігів - яскравий приклад перебудови.
avatar
9
Президенти Кравчук і Кучма, премєри Масол, Звягільський, Фокін, Пустовойтенко, Марчук, Янукович, Тимошенко -- кончені рухівці... Ви хіба не знали? Замасковані рухівці -- міністри Діма Табачник, Саламатін, що втік на історичну батьківщину, Шмаров, що все продавав у армії, "колгоспник" Ткаченко і нема їм числа...
avatar