реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

1789-1968-2018?

Четвертий тиждень Париж у вогні. Головне питання: чи зможе заспокоїти Макрон протести до Різдва. Близькість Різдва - це щастя президента, який, на великий мій подив, з початку повстання «жовтих жилетів» жодного разу не звернувся до нації. Поки це мовчання говорить особисто мені про неготовність Емануеля до такої відповідальної роботи, як президент Франції. Але побачимо, як будуть розвиватися події. Поки маємо сотні поранених, 4 смерті та колосальні втрати економіки, приватної власності та іміджу країни.

Поки французька влада прийняла рішення будь-що придушити протест, комбінуючи метод сили та поступок. Вчора було затримано понад 1700 учасників акцій протесту. Частина з них проведуть за ґратами не один тиждень, якщо не буде прийняте рішення про амністію напередодні свят в обмін на поступки «жовтих жилетів». Поступки ж з боку уряду свою місію виконати вже не змогли.

Вони прозвучали занадто пізно. Тут Макрон повторив помилки Януковича зразка 2013 року. Коли він давав учасникам Революції Гідності те, чого вони вимагали кілька тижнів тому, це вже нікого не задовольняло.
Три тижні поспіль на вихідних французи виходили на вулицю протестуючи проти запланованого урядом підвищення цін на пальне. З кожним разом їхні настрої радикалізувалися. Перша реакція уряду - ніяких поступок, нові податки на пальне нам потрібні, щоб врятувати планету від змін клімату. Але 5 грудня уряд поступився та оголосив про піврічний мораторій на підвищення цін на заправках.

Цього було вже мало. В той момент вимоги «yellow vests» пішли вже далеко вперед. Це був уже повномасштабний соціально-економічний протест, який переростав в політичний. Все частіше стала лунати вимога відставки Емануеля Макрона. Ліва газета «Libération» навіть детально розповіла читачам про те, що говорять французькі закони про імпічмент.

Отже, тепер на вулицях Франції вимагають знизити податок на додану вартість на харчові продукти та штрафи за порушення правил дорожнього руху. Тепер вони говорять про скорочення зарплат державних службовців, поліпшення державних послуг. Вцілому економічні вимоги протестуючих переважно зводяться до протесту проти високої вартості життя у Франції... До політичних вимог відставки парламенту та президента додалося чисто французьке: «Макрона на гільйотину».

Хоча рух «жовтих жилетів» не був організованим та його не очолює жоден з політичних лідерів, його підтримали як ліві, так і праві. Лідер крайніх лівих Жан-Люк Меланшон та праворадикалка Марін Ле Пен заявили про повну підтримку акцій протесту. Їхній рейтинг підтримки вже перевищує показник Макрона, який опустився до рекордно низьких 25%. Публічно рух «yellow vests» підтримав і Дональд Трамп: «Chanting “We Want Trump!” Love France», написав він у Twitter. Звісно, крім особистих поганих стосунків з Макроном, Трампом рухала і інша причина: протести в Парижі направлені також проти істеблішменту.

Сьогодні прем‘єр-міністр Франції Едуар Філіпп закликав до діалогу. Але невідомо, чи підуть на нього представники «жовтих жилетів», адже м‘яч зараз однозначно на їхній стороні. Згідно результатів опитувань їх підтримує 70-75% французів. А це нація, яка надзвичайно любить бунти та революції!

Думаю, в ці хвилини Еммануель Макрон працює над текстом свого найважливішого звернення до нації. В такі хвилини може сформуватися справжній політичний лідер, або ще один президент-невдаха...

Олександр ЛОМАКО



Теги:Олександр Ломако, еммануель макрон, протести у Франції


Читайте також



Коментарі (0)
avatar