реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

12 способів обдурити апетит

Майже кожну жінку (як і огрядного чоловіка чи схильну до повноти дитину) хвилює питання: як позбутися ненависних кілограмів. Звичайно, перше, що спадає на думку, — це дієта. Але не в усіх вистачає сили волі витримати дієту до кінця — за статистикою, таких усього 20%. Та є інший, більш простий, але в той же час ефективніший спосіб — приборкати свій апетит. Ось деякі з порад, які пропонує Чернігівська обласна газета "Біла хата"

Апетит жінки — окрема тема, бо він залежить від гормонального балансу, що змінюється залежно від фізіологічних та психологічних чинників. З погляду фізіології, він може змінюватися відповідно до фази менструального циклу, протягом менопаузи й коливається під час вагітності.
Емоційні та психологічні чинники також не слід недооцінювати. Найчастіше порожнеча всередині, викликана стресами, депресією і занепокоєнням, приймається за почуття голоду.
Хоч яке б походження мав підвищений апетит, із ним потрібно боротися. Отже, пропонуємо вам 12 найпоширеніших та ефективних способів обдурити апетит.

1. Збалансовуйте харчування

Дієтологи вважають, що 80% споживаної за день їжі повинно надходити в організм зі сніданком і обідом. Збалансоване харчування наситить організм і позбавить від постійного відчуття голоду.
Сніданок. Включіть до нього пророслі зерна злаків (вівса, пшениці, жита), багаті вітаміном В, або вівсяні пластівці. Вони досить довго перетравлюються у шлунку — відповідно, почуття ситості збережеться надовго. Крім того, злаки дуже корисні: вони запобігають відкладенню жиру й затриманню води в організмі. Увага! Ніколи не відмовляйтеся від сніданку! Цей прийом їжі «запускає» обмін речовин і сприяє згоранню жирів.
Обід. Обов’язкова страва — овочевий салат. Багате клітковиною овочеве асорті швидко наситить організм і виведе надмір холестерину. Також корисно додати до повсякденного раціону бобові (квасолю, горох, сочевицю), які швидко наповнюють шлунок і поліпшують травлення.
Вечеря. Найправильніше поєднання — м’ясо або риба з овочами. М’ясо багате на амінокислоти, що сприяють спалюванню жиру, а в рибі міститься багато кальцію, що перешкоджає відкладенню жирів в організмі. До речі, нещодавно вчені довели, що саме через нестачу кальцію в організмі багато людей не можуть схуднути.
Окремо варто сказати про вечірні «походи» до холодильника. Не треба їсти пізніше 6-ої години вечора. Якщо вже зовсім незмога — почистіть зуби. В організмі спрацює рефлекс, начебто ви щойно поїли.

2. Їжте маленькими порціями

Краще їсти менше, але частіше. Наприклад, замість 3-ох щільних прийомів їжі протягом дня споживайте їжу у 6 прийомів, але меншими порціями. Це дасть змогу організмові постійно почуватися ситим.
Для того, щоб краще контролювати розмір своїх порцій, придбайте невеликі тарілки. Психологи всього світу радять користуватися посудом синього або блакитного кольору — він приборкує та знижує апетит. Прибори теж можна замінити: замість столової ложки візьміть десертну.

3. Добре пережовуйте

Крім того, важливо їсти повільно, ретельно розжовуючи їжу. Кожний прийом їжі повинен тривати не менш як 20 хвилин — саме ця кількість часу потрібна для того, щоб організм устиг «зрозуміти», що він уже ситий.

4. Їжте тільки тоді, коли голодні

Одна з найпоширеніших помилок, що зумовлює ожиріння й непогамовне почуття голоду, — їсти за компанію. «Їжте тільки тоді, коли відчуваєте голод» — саме на цьому твердженні ґрунтуються багато дієт.
Крім того, відучіть себе їсти перед телевізором або під час читання газет і журналів. За цими заняттями дуже важко контролювати кількість з'їденого.

5. Відмовтеся від перекусів

Перехопити здобну булочку після сніданку або з’їсти кілька печив перед вечерею — начебто нормально? Але все не так просто. Звичайно такі перекуси швидко перетворюються у звичку і стають причиною появи зайвих кілограмів. Більше того, в організмі виробляється своєрідний рефлекс: «перед вечерею потрібно що-небудь з’їсти» і, відповідно, підвищується апетит.
Якщо ж ви розумієте, що без перекусу не обійтися, прислухайтеся до порад дієтологів: перекус не повинен «тягти» більш як на 200 ккал. Продумайте, що це буде, і тримайте під рукою низькокалорійні продукти, які допомагають перемогти «звірячий апетит».

Усього 10 ккал містять: 1 стебло селери, 1 морква, 1/4 яблука, 3 ягоди полуниці, 1 часточка апельсина, 1/3 склянки поп-корну, 4 невеликі помідори.

6. Продукти, що знижують апетит

У першу чергу, це, звичайно, солодощі — але в дуже обмеженій кількості. Для того, щоб позбутися відчуття голоду, досить посмакувати лише однією цукеркою або 2 часточками шоколаду чи м’ятними льодяниками без цукру.
Корисно разом споживати 3 продукти: маслинову олію, авокадо й горіхи (наприклад, у салаті), оскільки до їх складу входить олеїнова кислота, що сприяє ефективній боротьбі з апетитом. Коли ця речовина потрапляє в організм, у мозок надходить сигнал про ситість. Регулярне вживання цих трьох продуктів у поєднанні зі збільшенням часу між прийомами їжі може стати ефективним способом скинути зайві кілограми й не набрати нові.
Також на допомогу прийдуть ложечка знежиреного сухого молока, фрукти, сухофрукти, овочі, нежирне куряче м’ясо або риба, кефір, йогурт і зелень, какао, лимонний сік або мінеральна вода без газу.
Кращий спосіб упоратися із нападом голоду — випити склянку нежирного молока: така порція протеїнів погамує бажання сісти за трапезу.

7. Народні засоби — «вороги» апетиту

Часник — це один із найголовніших ворогів апетиту. Розітріть 3 часточки часнику й залийте склянкою перевареної води кімнатної температури. Приймайте настій щодня по 1 столовій ложці перед сном. Також можна щодня проковтувати 1 зубчик часнику, не розжовуючи. Але цей спосіб підійде тільки тим, у кого немає захворювань шлунково-кишкового тракту.
Помічні також петрушка й м’ята. Заваріть 1 столову ложку петрушки або м'яти 1 склянкою окропу. Настій позбавить від почуття голоду на 2—2,5 години.
Інжир і сливи також допоможуть приборкати апетит. 500 г плодів інжиру й слив треба залити 3 л води й варити доти, поки рідина не упариться до 2,5 л. Навар слід пити перед кожним прийомом їжі по півсклянки.

8. Обмежте спеції

Спеції, прянощі та природні ароматизатори підвищують апетит і загострюють почуття голоду, тому їх варто вживати в дуже обмеженій кількості. Що гостріша їжа, то швидше до вас повернеться бажання поїсти.
Спеції, що збуджують апетит: перець, гірчиця, хрін, сіль. У першу чергу необхідно обмежити споживання солі й перцю.

9. Пийте перед їдою

Безпосередньо перед їдою випийте 1 склянку томатного соку, простої або мінеральної води. Таким чином можна знизити апетит і потім з’їсти приблизно на 1/3 менше звичайної порції.
Також для цього чудово підійде зелений чай, свіжовичавлений яблучний сік або нежирний кефір.
Узагалі дієтологи радять усім бажаючим схуднути пити набагато більше рідини, ніж при звичайному харчуванні. Але тільки не під час прийому їжі, тому що це сприяє збільшенню об’єму шлунка.
А от від спиртного краще відмовитися: такі напої мають здатність підвищувати апетит.

10. Нюхайте ваніль

Американський лікар Алан Хірш, керівник Фонду вивчення і лікування порушень смаку й нюху, виявив 10 засобів, які знижують потребу в солодкому, а заодно і знижують апетит. Це аромати ванілі (найдієвіший аромат для погамування апетиту), грейпфруту, анісу, перцю, кропу, яблука, м’яти, банана, троянди, лаванди.
Почуття голоду значно знизиться, якщо застосовувати ароматерапію під час споживання їжі: в аромалампу налийте небагато води й додайте кілька крапель ароматичної олії, що знижує апетит. Під час їжі аромалампу або ароматичну свічку поставте на стіл.
Є й більш простий спосіб стримати апетит: вдихніть аромат шкірки грейпфрута, ванілі або парфумів (особливо добре для цих цілей підійдуть квіткові й фруктові аромати).
За свідченням доктора Хірша, у такий спосіб можна скинути навіть до 2 кг на місяць.


11. Думайте позитивно

Якщо думки про їжу не дають спокою, займіться візуалізацією. Уявіть собі в дрібних деталях, який ви матимете вигляд, якщо зумієте жити у злагоді зі своїм організмом. Намалюйте собі картинку «я в майбутньому», де ви — власниця чи власник бездоганних форм. Де ви будете перебувати, як ви будете рухатися, що одягати?
Акторка Дженніфер Гарнер схильна до повноти, однак їй вдається бути у відмінній формі. За її зізнанням, допомагають їй у цьому правильні думки й візуалізація.
«Щоранку я кілька хвилин стою в нижній білизні біля дзеркала й уявляю собі, який чудовий матиму вигляд незабаром, якою я буду стрункою і підтягнутою, — розповіла вона журналістам. — У такий спосіб я налаштовую себе на те, що все вийде. А ще щодня перед сном я промовляю мантру. Щоб «достукатися» до підсвідомості, інструкції повинні бути чіткими, наприклад: «Уже до березня мій організм повністю очищається від шлаків, фігура набуває ідеальних обрисів і я ношу одяг 44 розміру».

12. Висипляйтеся

Люди, нічний сон яких триває п’ять годин і менше, частіше страждають від надмірної маси тіла або ожиріння. У такому випадку набір кілограмів все одно відбувається, незважаючи на порівняно невеликий обсяг споживаної їжі, установили американські вчені під керівництвом Санджая Пателя.
Учені простежили долю 70 000 жінок середнього віку, що брали участь у дослідженні. Учасниці фіксували свою масу тіла кожні два роки протягом 16 років. З’ясувалося, що за час спостереження жінки, які спали 5 годин і менше, додавали у масі тіла15 кг і більше на 32% частіше, ніж інші. Крім того, у жінок, що спали менш як 5 годин, на 15% частіше розвинулося ожиріння.
Раніше вважалося, що збільшення маси пов’язане з тим, що люди, які недосипляють, більше їдять, однак з’ясувалося, що це не так. «Насправді, вони їдять менше, — заявив Патель. — Це свідчить про те, що послаблення апетиту і дієта не вплинуть на набір маси тіла в жінок, які менше сплять».
Точна причина, чому недосипляння сприяє збільшенню маси тіла, залишається невідомою, повідомив Патель. Учені припускають, що тривалість сну впливає на швидкість метаболізму. За нестачі сну обмін речовин уповільнюється, і калорії спалюються повільніше.
Інша можлива причина — зниження рівня повсякденної фізичної активності. Людина, яка недоспала, воліє більше сидіти, ніж стояти або рухатися.




Теги:спеції, вгамувати апетит, схуднення, Біла хата, обмін речовин, калорії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar