реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Цей день в історії Сіверщини

Кожен прожитий день стає історією. Але є в історичному полотні нашої Чернігово-Сіверщини дати, про які не слід забувати. Отже,

20 БЕРЕЗНЯ
1639 року народився Іван Мазепа (1639-1709) – гетьман України (резиденція у Батурині).

Постать українського гетьмана настільки неординарна, що продовжує викликати цікавість і полярні думки у дослідників різних країн. Чернігівський історик і журналіст Сергій Павленко протягом останніх років видав низку ґрунтовних праць про гетьмана Івана Мазепу. Його книги вражають величезною кількістю опрацьованих архівних документів, які були раніше невідомі широкому загалу. Скажімо, два томи про військові дії та оточення гетьмана Мазепи вражають навіть вагою -- кілька кілограмів. С.Павленко також спростував ряд міфів про Мазепу, запущених московською пропагандою, якій досі вірять маси так званих інтелігентів. До речі, книги Сергія Павленка можна придбати у культурно-мистецькому центрі "Інтермеццо", який розташований у Чернігові по вул.Шевченка,9.

1878 року у Новгороді-Сіверському народився Олексій Свідерський (1878-1933) - випускник Новгород-Сіверської гімназії, Повпред СРСР у Латвії (1929), державний і партійний діяч. Похований на Красній площі біля Кремля в Москві.

21 БЕРЕЗНЯ
1883 року в Чернігові народився Володимир Антонов-Овсієнко (1883-1938) - військовий і державний діяч, дипломат СРСР, один із керівників Жовтневого заколоту 1917 р. у Петербурзі. Репресований і розстріляний. Вулиця у Чернігові, де він народився, носить його ім’я.

1889 року в селі Данилівка Сосницького пов. (тепер Менського р-ну) народився Олександр Корнієвський (1889-1988) - майстер музичних інструментів, великий знавець кобзарського мистецтва.

1929 року в с. Вертіївка Ніжинського р-ну народився Юрій Мушкетик (1929) - український письменник, Герой України.

Підготувала Людмила Студьонова,
м.Чернігів




Теги:Сіверщина, Інтермеццо, Батурин, Сергій Павленко, Іван Мазепа


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Друзі, ну скільки можна замість портрета І.Мазепи вміщувати образ литовського гетьмана Сапєги...
Скільки вже статей про це писано-переписано!
avatar
2
A mozhno rozmistiti portret Mazepi
avatar
3
Сергію Олеговичу, ну де ж Ваша книжка про зображення Мазепи? А то мені он і на початку 90-х довелося навпомацки вибирати портрет Мазепи для першої в Україні пам"ятної дошки в Батурині, і сьогодні народ плутає Мазепу то з литовським гетьманом, то з жидом-орендарем... Книжку давайте!
avatar