реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сьогодні народився космонавт!

][Сьогоднішній день в історії краю – який він?
Ось кілька дат. 28 січня 1951 року народився космонавт-дослідник Леонід Костянтинович Каденюк.

До речі, у сьогоднішньому випуску газети «Сіверщина» -- ціла добірка цікавих історичних дат, пов’язаних з нашим краєм. Читайте! Передплачуйте! Мить історії твориться вже зараз!А Леонід Каденюк закінчив Чернігівське Вище військове авіаційне училище льотчиків (ЧВВАУЛ). Згодом працював тут льотчиком-інструктором.
В серпні 1976 року, повідомляє Вікіпедія, Леонід Костянтинович був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи "Буран". У 1977-1979 рр. пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. Брав участь у відпрацьовуванні глісади зниження при заході на посадку космічного корабля "Буран" на літаках МіГ-31 та МіГ-25.
Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи пройшов унікальні інженерну і льотну підготовки. При цьому вивчив космічні кораблі "Союз", "Союз-ТМ", БТКК "Буран", Орбітальну станцію "Салют", частково орбітальний комплекс "Мир" та американський БТКК "Space Shuttle". Брав участь у розробці та випробуваннях авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному - винищувачів, а також на американському винищувачі Т-38.
За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідженні природних ресурсів Землі із космосу, геології, астрономії, геоботаніки.
В 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.
Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання.
Політ на "Коламбія"
В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року виконав космічний політ на американському БТКК "Коламбія" місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського експерименту з трьома видами рослин: Брасіка Рапа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів - вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і рапи, на вміст фітогормонів у рослинах рапи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.
Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці "Людина і стан невагомості".
Каденюк Л.К. - Генерал-майор Збройних Сил України, нагороджений відзнакою Президента України "Герой України", орденами і медалями, заступник Генерального інспектора генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики. Автор п'яти наукових праць.
* * *
Якщо зазирнути в давніші часи, то цього дня
1778 року в Яготині на Київщині народився Микола Григорович Рєпнін (1778–1845) –малоросійський військовий губернатор (1816-1834), якому підпорядковувалася Чернігівська губернія. Похований у Густинському монастирі біля Прилук.

28 січня 1919 року в с. Петровському Козелецького р-ну народився Олекса Зосимович Корнієнко (1919-2003) – український драматург і перекладач, заслужений працівник культури України. Жив і працював у Тернополі, де написав кращі свої твори.

Підготувала Людмила СТУДЬОНОВА, бібліограф, м.Чернігів.

* * *

До речі, у сьогоднішньому випуску газети «Сіверщина» -- ціла добірка цікавих історичних дат, пов’язаних з нашим краєм. Читайте! Передплачуйте! Мить історії твориться вже зараз!




Теги:Сіверщина, буран, Космонавт, ЧВВАУЛ, Микола Рєпнін, Герой України, Салют, Леонід Каденюк, шаттл, Олекса Корнієнко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar