реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Рятуймося від морозу!

< Давно не було у нас такої зими, як зараз! Щоранку з цікавістю люди мерщій біжать до градусника і бачать: -18! -20! А метеорологи обіцяють й надалі пониження температури.
А ми вже звикли до теплих зим, синтепонових курток, легких шапочок, акрилових перчаток і майже забули, як насправді треба вдягатися, якщо надворі сильний мороз. Лікарі скрушно хитають головами, спостерігаючи за дівчатками, які бігають при -15 у легких чобітках і модних колготках, та за юнаками, які хвацько ходять голомозі й у легких джинсиках.

Однак завважте: вдягнути на себе багато светрів – ще не означає бути тепло вдягнутим. Головне, щоб спідня білизна була легкою і з натуральної бавовняної тканини. Взуття взимку завжди має бути сухим, вільним і теплим. Не можна нехтувати теплими рукавичками з вовни. Взагалі, вдягаючись за морозної погоди, варто віддавати перевагу саме натуральним тканинам, оскільки синтетика гірше ізолює тепло. Не варто вдягати й забагато речей - вони не дозволять вільно рухатись.

Ознаки переохолодження.

На початковому етапі потерпілого морозить, у нього прискорюються дихання і пульс, підвищується артеріальний тиск. Якщо температура тіла знижується до 34-320С, затьмарюється свідомість.

Допомога.

При легкому переохолодженні тіло або промерзлі ділянки (кінцівки, вуха, обличчя) розігрівають розтиранням. Дають потерпілому випити кілька склянок теплої рідини.

При середньому і важкому станах енергійно розтирають тіло вовняною чи повстяною тканиною до почервоніння шкіри, дають багато гарячого пиття, молоко з цукром, 100-150г 40% спирту-ректифікату.

Відмороження.

Виникає тільки при тривалій дії холоду, при контакті тіла з холодним металом на морозі.
Найчастіше відморожуються пальці рук і ніг, ніс, вуха, щоки.

Порада

Якщо вам доводиться перебувати на морозі тривалий час, бажано розтирати обличчя: легкий масаж ефективно зігріває відкриті ділянки шкіри.

Медична допомога

Статистика свідчить, що майже всі важкі обмороження, після яких люди втрачали кінцівки, відбулися в стані сильного алкогольного сп'яніння.

З медикаментозного лікування доцільне вживання знеболюючого (анальгін – 0,1 г) і судинорозширювального (еуфілін – 1/4 таблетки, ношпа – 0,005 г або нікотинова кислота – 0,01 г) засобів, а також настоянки валеріани або пустирника (5–10 крапель) як заспокійливе.

Вухо, ніс або щоку рясно мастять вазеліном і накладають суху зігріваючу пов'язку з ватою.

Увага! Обморожені ділянки тіла надовго зберігають підвищену чутливість до холоду, легко піддаються повторному обмороженню і тому надалі до них треба ставитись уважніше.

Якщо вам доводиться перебувати на морозі тривалий час, бажано розтирати обличчя: легкий масаж ефективно зігріває відкриті ділянки шкіри.

Обмороження може дати про себе знати через 12 годин, інколи – через добу чи дві. Людина відчуває оніміння враженої частини тіла, з’являються набряки, пухирі, шкіра змінює колір.

Якщо ви дуже промерзли, то в теплому приміщенні слід негайно зняти одяг, висушити ноги, обмотати їх теплою тканиною та прикласти сухе тепло. Необхідно пити багато теплої рідини.

Взагалі при серйозних обмороженнях потрібно якомога швидше звертатися по фахову медичну допомогу.

Народні рецепти при обмороженні

• Розтирати вражені місця камфорним спиртом або сумішшю 40 г камфори і 400 г свинячого жиру.

• При сильному замерзанні рук опустити їх в насичений розчин кухонної солі, потримати 15 хвилин і дати висохнути, не витираючи.

• Накласти на вражені місця кашку із свіжої або печеної цибулі.

• Змащувати вражені місця обліпиховою олією, зячим або гусячим жиром.

• Робити компреси з настою ромашки (1 ст. л. на 1 склянку окропу) або відвару дуба (1 ст. л. на 1 склянку окропу).

Мороз, кухонна сіль, компреси, обмороження, переохолодження, обліпихова олія, медична допомога при обмороженні, рецепти при обмороженні




Теги:переохолодження, рецепти при обмороженні, медична допомога при обмороженні, обмороження, Мороз, кухонна сіль, компреси, обліпихова олія


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
Нема краще доброго українського кожуха! Та сала! Та до люльки ще б дівчину Ганнульку! І який тоді мороз?!
avatar
2
Комент дав Тарас Вознюк, ВІН розбирається не тільки в політиці, а і в дівках.
avatar
3
А статья полезная. Нужная информация. Спасибо!
avatar