реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ЄПИСКОПА ЧЕРНІГІВСЬКОГО І НІЖИНСЬКОГО ІЛАРІОНА

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Христос народився, славімо Його!

«Велика благочестя тайна: Бог явився у плоті, виправдав Себе в Духові, показав Себе ангелам, проповіданий у народах, прийнятий вірою в світі…» (1 Тим. 3, 16).

Такими словами апостол Павло говорить про велику істину Боговтілення, пришестя у світ Сина Божого. У цій істині справді полягає велика тайна християнського благочестя, таїнственна основа всього нашого життя. Різдво Христове – це найбільше свідчення любові Божої до людини, воно народжує в нас любов до Бога, а любов є основою будь-якого благочестя і самого нашого життя.

Святитель Василій Великий говорить, що день Різдва Христа Спасителя одночасно є і днем народження нової людини. Втілення Слова Божого – це перемога над смертю і повернення людині можливості Богоспілкування. «Бог став людиною, щоб людина могла стати богом» – говорить святий Афанасій Олександрійський.

Бог прийшов на землю, щоб ми могли возноситись до Неба шляхом щирої віри в Сина Божого та виконанням Євангельських заповідей, шляхом істинного покаяння та смирення серця.

Господь наш Ісус Христос зходить з небес на землю, благоволивши заради нас людей, і ради нашого вічного спасіння, сприйняти людську природу і, з’єднавши її з природою Божественною, надати можливість єднанню людини з Богом. І люди, які від віку втратили через свої гріхи тісний зв’язок з Богом, з Різдвом Христовим знову отримують можливість стати дітьми Божими, сприйняти різноманітні дари Божественної благодаті; і у таїнстві Причастя мати саме безпосереднє єднання з Господом. І кожен з нас, достойно причастившись Святих і Животворчих Христових Таїн на прощення гріхів і в життя вічне, може сказати: «Вже не я живу, але живе в мені Христос» (Гал. 2, 20).

Минулий 2009 рік став ще одним роком милості Божої для православних віруючих Чернігівщини. За минулий рік освячено 5 храмів, при багатьох парафіях почали діяти недільні школи, засновуються нові парафії – це все свідчить про те, що ми йдемо вірним шляхом, прямою дорогою.

Нашу єпархію у 2009 році тричі відвідував Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ. Вперше Предстоятель Церкви звершив Божественну літургію у кафедральному соборі святої великомучениці Катерини – духовній перлині Чернігова. І це була відповідь Святійшого Патріарха на любов, подвиги і труди духовенства і віруючих Чернігівщини у відродженні духовності на Сіверській землі.

Нехай же цей новий – 2010 рік, ще більше наблизить всіх нас до Христа, до духовного неба і відірве нас від земних гріховних пристрастей: егоїзму та гордості, користолюбства та заздрості, наркоманії та алкоголізму, розпусти та ненависті. Тоді позитивно вирішаться у нас багато соціальних проблем і наша славна Україна, з Божою допомогою, вийде з будь-якої кризи і різноманітних негараздів.

Улюблені у Христі! З твердою вірою і християнським смиренням будемо приймати все те, що принесе нам майбутній рік. У самих важких обставинах не будемо забувати слова Христа Спасителя, які звернені до кожного з нас: «Не бійся, тільки віруй» (Мк. 5, 36). На порозі нового року милості Божої принесемо наші сердечні подяки Господу Вседержителю за Його великі і щедрі благодіяння, які Він постійно подає нам.

Смиренно припадім до Нього з глибокою сердечною молитвою, щоб майбутній рік став роком благословенним, благоприємним для кожного з нас і для всіх людей, щоб ми з вами, і майбутні покоління жили у мирі і благоденстві, перебуваючи «у всякому благочесті та чистоті».

Принесемо в дар Народженому заради нашого спасіння наші серця, сповнені смиренної радості, замість золота, ладану та смирни, які принесли Йому волхви як Богу, як Царю і, як Людині.

У ці радісні дні вітаю з великим святом Різдва Христового владу, силові структури, органи місцевого самоврядування. Сердечно вітаю боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Вітаю з Різдвом Христовим православних братів і сестер Московського Патріархату в Чернігівській та Ніжинській єпархіях, а також всіх християн Чернігівщини.

Бажаю всім вам, улюблені у Христі отці, браття і сестри, миру і радості, допомоги Божої у всіх благих справах. Нехай світлою зіркою та дороговказом у нашому житті стануть слова апостола: «Улюблені! Будемо любити один одного, бо любов від Бога, і кожен, хто любить, народжений від Бога і знає Бога. Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов» (1 Ін. 4, 7-8).

Христос народився, славімо Його!

ІЛАРІОН,

ЄПИСКОП ЧЕРНІГІВСЬКИЙ І НІЖИНСЬКИЙ

ЧЕРНІГІВ,

РІЗДВО ХРИСТОВЕ 2009/2010 рр.




Теги:вітання з Різдвом, єпископ Іларіон, Різдво, Чернігів православний


Читайте також



Коментарі (0)
avatar