реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

ВИБОРИ 2010: Чернігівський суд вважає, що ЗМІ можуть відпочивати і надалі

30 грудня ц. р. в Чернігівському окружному апеляційному суді відбувся розгляд справи за поданням довіреної особи кандидата на пост Президента України Костенка Ю.І. щодо бездіяльності голови окружної виборчої комісії ТВО №208, а саме: систематичне не повідомлення про порядок денний, час і місце проведення засідання комісії засобів масової інформації.
Позивач вимагав визнати протиправною бездіяльність голови Окружної виборчої комісії ТВО №208 Фєтісова А.П., що полягає у систематичному грубому порушенні законодавства про вибори, а саме: не повідомлення про порядок денний засідання комісії та час місце його проведення засідання комісії засобів масової інформації.
Це на думку Позивача грубо порушує вимоги статті 13 Закону України «Про вибори Президента України» щодо публічності і відкритості підготовки та проведення виборів Президента України.
Однак суд вирішів, що обов"язковому повідомленню про час, місце проведення засідання комісії та його порядок денний підлягають виключно члени цієї комісії, а повідомлення ЗМІ та інших осіб, які мають право брати участь у засіданні комісії не є обов"язковми.
Одже, в задоволенні адміністративного позову до голови ОВК ТОВ №208 відмовлено.


ПОЗОВНА ЗАЯВА

Чернігівський окружний адміністративний суд

Позивач: Соломаха Сергій Васильович,
довірена особа кандидата на пост Президента України Костенка Юрія Івановича у територіальному виборчому окрузі №208;
поштова адреса:
14000, м. Чернігів, вул. Щорса, буд. 4,
номер засобу зв’язку:
(04622) 4-43-36;
адреса електронної пошти: [email protected]

Відповідач: Фєтісов Аркадій Петрович,
що проживає за адресою: 14000, м. Чернігів, вул. Щорса буд.40 кв. 12,
голова Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 208,
поштова адреса:
14007, м. Чернігів, вул. Щорса буд. 23;
номер засобу зв’язку:(04622) 4-44-77;
адреса електронної пошти невідома

ПОЗОВНА ЗАЯВА
щодо бездіяльності голови окружної виборчої комісії не повідомлення про порядок денний, час і місце проведення засідання комісії засобів масової інформації

Відповідно до частини першої статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» «основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності – заступником голови, а вразі відсутності голови та його заступника – секретарем комісії».
Підготовка до засідання комісії здійснюється згідно «Порядку ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів», затвердженою постановою Центральної виборчої комісії від 25 січня 2006 року №284 (далі – Порядок).
Пунктом 2. Постанови № 284 від 25.01.2006 р. Центральна виборча комісія встановила, що «виборчим комісіям з виборів Президента України … забезпечити дотримання цього Порядку».
Відповідно до п.1.3. цього Порядку «правила і порядок роботи з документами, заявами, скаргами, встановлені цим Порядком, обов’язкові для всіх осіб, які входять до складу комісії, та осіб, які в установленому порядку залучаються до її роботи».
Відповідно до п.1.4. цього Порядку «відповідальність за організацію та стан діловодства, а також за дотримання цього порядку в комісії покладається на голову комісії».
Відповідно до п.2.4. «про порядок денний засідання комісії та час місце його проведення повідомляються, як правило, не пізніше останнього дня перед днем засідання комісії засоби масової інформації та особи, які мають право брати участь у засіданні».
24 грудня 2009 року на засіданні комісії моє письмове Звернення до ОВК ТВО №208 щодо публічності і відкритості виборчого процесу, зокрема, не повідомлення ЗМІ та осіб, які мають право брати участь у засіданні комісії (вх. № 5 від 20 грудня 2009 р. - додається) не було розглянуто, як це передбачено п. 16 частиною першою статті 26 Законом України «Про вибори Президента України». Натомість, мені було запропоновано отримати письмову відповідь, яку я відмовився взяти через відсутність на ній вихідного реєстраційного номеру та печатки комісії (копія сторінок 4,5 Протоколу №7 від 24.12.2009 р. – додається).
Тільки на мою вимогу, 26 грудня 2009 року секретарем комісії Мозговою Т.В. мені було надано вище згадану письмову відповідь (вих. № 19 від 21.12.2009 р. - додається) за підписом голови ОВК ТВО Фєтісова А.П., заступника голови комісії Колесника В.І., секретаря Мозгової Т.В., а також членів комісії Бутко С.К., Лісовця С.М., Хакімова М.М., Солдатова В.В., Тимошенко К.П, Олексієнка А.І., яка не відповідає положенням Порядку і вимогам Закону.
У цій письмовій відповіді безпідставно стверджується, що «дана постанова має рекомендований характер (п. 4 постанови). А відтак, питання доцільності участі вказаних осіб вирішується комісією (п.19 ст.26 Закону, а також безпідставно висуваються вимоги до Звернення, як до скарги, що «Ваше звернення не відповідає вимогам ст. 95 Закону України «Про вибори Президента України»: не вказане місце проживання кандидата на пост Президента України Костенка Ю.І., його повне ім’я та по-батькові, контактні».
28 грудня 2009 року відбулося чергове засідання ОВК ТВО №208 на яке, як і всі попередні засідання комісії, не було запрошено засоби масової інформації.
Таким чином, через систематичне порушення законодавства про вибори головою ОВК ТВО №208 Фєтісовим А.П. грубо порушуються вимоги статті 13 ЗУ «Про вибори Президента України» щодо публічності і відкритості підготовки та проведення виборів Президента України.
На підставі викладеного і статей 13, 26, 28, Закону України «Про вибори Президента України», статей 172, 176, 257, 267 Кодексу адміністративного судочинства України прошу суд:
Визнати протиправною бездіяльність голови Окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №208 Фєтісова А.П., та систематичним грубим порушенням законодавства про вибори не повідомлення про порядок денний засідання комісії та час місце його проведення засідання комісії засобів масової інформації.

Додатки:
1. 1(одна) копія Звернення щодо публічності і відкритості виборчого процесу.
2. 1(одна) копія Письмової відповіді ОВК ТВО №208 довіреній особі.
3. 1 (одна) копія сторінок 4, 5 Протоколу №7 засідання ОВК №208 від 24 грудня 2009 р.
4. 1 (одна) копія посвідчення довіреної особи кандидата у Президенти України Ю.І.Костенка Соломахи С.В.
5. 1(одна) копія позовної заяви.
6. Документ про сплату судового збору.

Довірена особа
кандидата у Президенти України Ю.І. Костенка
у територіальному виборчому окрузі № 208
С.В. Соломаха
29 грудня 2009 року.

ДОДАТКИ:

<

Звернення до ОВК ТВО № 208 від 20 грудня 2009 року щодо публічності і відкритості виборчого процесу <

Письмова відьповідь довіреній особі на Звернення за підписом голови ОВК ТВО Фєтісова А.П., заступника голови комісії Колесника В.І., секретаря Мозгової Т.В., а також членів комісії Бутко С.К., Лісовця С.М., Хакімова М.М., Солдатова В.В., Тимошенко К.П, Олексієнка А.Л.

Витяг з "Постанови "ПРо порядок ведення діловодства виборчих комісій та комісій з референдумів" № 284 від 25 січня 2006 р. № 284:

"4. Рекомендувати комісіям з місцевих референдумів застосовувати цей Порядок у своїй роботі".

Саме на цей пункт Постанови ЦВК № 284 посилається члени ОВК №208 щоб відмовити у повідомленні ЗМІ про порядок денний засідання комісії та час і місце його проведення.
З цим суд погодився і визнав, що постанови ЦВК носять "рекомендований характер" на виборах Президента України.
І це при тому, що у п. 3. цієї Постанови чорним по білому занаписано, що "виборчим комісіям з виборів Президента України, народних депутатів України, комісіям ії всеукраїнського референдуму, виборчим комісіям з виборів депутатів місцевих рад ...забезпечити дотримання цього Порядку"

ВИТЯГ з Протоколу №7 від 24.12.2009 р.









Коментарі (2)
avatar
1
А Мозгова хиба не з УНП, як і Соломаха? Щось знову демократів не лади...
avatar
2
Дядько, в УНП навпаки усе лади.
Секретар ОВК №208 Мозгова Тамара Валентинівна від кандидата на пост ПУ Ющенка В.А.
avatar