реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Експортери виходять на "стежку війни" з урядом?

Вони терпіли довго. Експортери продукції з Чернігівщини, яким уряд не повертає податок на додану вартість, спочатку терпляче чекали, тоді писали листи, тоді провели відкриту нараду за участю чиновників, тоді утворили робочу групу по виробленню плану дій, тоді знову написали листи...

Президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов констатував:" Від Президента нам відповів Шлапак, заступник голови секретаріату. Від Тимошенко і Генеральної прокуратури нам не відповів ніхто". Тож ніжинська просвітньо-виробнича комерційна фірма "Сяйво" не витримала першою і виставила біл-борди в Ніжині та на трасі Чернігів- Київ біля села Скибин. На них робітник серйозної зовнішності вимагає від уряду повернення 100 мільйонів гривень експортерам Чернігівщини. У Ніжині плакат повисів недовго -- зірвали. Проте керівник "Сяйва" Микола Шкурко пройшов немало стежок і доріг у політиці ( один із засновників ніжинських організацій Народного Руху та "Просвіти"), тож і здаватися не збирається: плакат висітиме знову.

А в Чернігівській регіональній торгово-промисловій палаті зібралася робоча група затвердити план дій. Він передбачає прес-конференції в УНІАНі та в Чернігові, ряд публікацій у столичній пресі, виставлення сіті-лайтів по трасі, де їздить начальство. Мета: змусити владу зважати на права підприємств, які формують бюджет, і відповідно до чинного законодавства повертати податок. Хоча на нараді учасники групи говорили й про те, що сам цей податок давно пора відмінити. За його відміну вже виступає навіть сам його ініціатор Віктор Пинзеник.

Говорить Костянтин Іванов:" На нас ляжуть додаткові витрати у зв"язку з підвищенням соціальних стандартів. Де ми братимемо гроші -- владу не цікавить. Але і зароблене уряд не віддає, чим ставить підприємства на грань виживання".

Людмила Логінова, директор підприємства "Джі-Ен-Ел" не втомлюється писати скарги та їздити у високі податкові кабінети:" Я поїду знову, але вже будемо залучати юристів для захисту своїх прав. Будемо судитися з чиновниками".

Микола Шкурко, директор ПВКФ "Сяйво":" Я дав слово: жодних відкатів чиновникам, жодних податків наперед, як того хоче уряд. Це слово бізнесмена і я його дотримаю. Навіть сьогодні донецький край отримує відшкодування по ПДВ від своїх опонентів в уряді, а що буде завтра, якщо їх представник здобуде всю владу?! Ми будемо ізгоями, як були в 2004 році!".

Учасники протесту переконують, що вони не агітують за чи проти жодного кандидата в Президенти. Хоча були б не проти всіх їх запитати -- як ви збираєтеся вирішити проблему неповернення ПДВ? І для цього робоча група запрошує всіх кандидатів до себе, в торгово-промислову палату. А раптом приїдуть?

До речі, невідшкодована сума ПДВ на Чернігівщині становить уже 106 мільйонів і кожного дня зростає. Найбільшою вона є для Корюківської фабрики технічних паперів, але її представник від участі в роботі протестної групи ухилилася. Домовились?

Василь ЧЕПУРНИЙ.




Теги:Костянтин Іванов, ПДВ, Сяйво, Микола Шкурко, експортери


Читайте також



Коментарі (0)
avatar