реклама партнерів:
Головна › Новини › Спецакції

На Чернігівщині створили "Змія Горинича"

На Чернігівщині цей пристрій назвали Змієм Гориничем. Винахідник Олег Топорець працював над машиною три роки.

Чернігівські винахідники створили машину, яка працює на вологому смітті. Достатньо заправити її свіжою тирсою або лушпинням зернових, і пальник видає триметровий язик полум'я. Теплогенератор можна застосовувати в побуті та промисловості — для сушіння зерна та опалення цілих мікрорайонів.

За рік у фермера Олексія Бутенка таких відходів накопичилося не багато не мало — понад тисячу кубометрів. Їх би на смітник, та він підрахував - купа лушпиння зекономить йому щонайменше півмільйона гривень.

За його словами, з 700 кубометрів сировини можна отримати приблизно 70 тонн солярки.

Сільськогосподарські відходи — це паливо, яке фермер застосовує для сушіння зернових. Раніше цех працював на дизельному пальному, щойно ціни на нього пішли вгору, довелося думати про альтернативу.

На Чернігівщині цей пристрій назвали Змієм Гориничем. Винахідник Олег Топорець працював над машиною три роки. Запевняє, паливо нічим попередньо не обробляють і не сушать. Горинич з'їдає будь-які відходи вологістю до 60% без шкоди для "травної" системи.

Спочатку пристрій розробляли для власних потреб, потім Змієм зацікавилися фермери. Він вирішує дві основні проблеми господарників — з утилізацією відходів та економією на пальному. Секрет цієї установки — вузол гарячого піддування. Така собі пігулка для апетиту, яка допомагає машині видобути енергію зі сміття. Гаряче повітря далі йде у зерносушарку.

Раніше за рік тут спалювали 60 тонн солярки, тепер від дорогого пального фермер відмовився взагалі і мріє про альтернативну електростанцію та біогазову установку на відходах.

RuporZT




Теги:змій горинич, Чернігівщина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar