реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: lyudmila  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Людмила СТУДЬОНОВА » свобода слова в змі
свобода слова в змі
lyudmilaДата: Четвер, 13-Січ-11, 20:23 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 67
Нагороди: 3
Статус: Відпочиває
Протягом останніх місяців багато говорять про різні свободи в нашій країні. Особливо - про свободу слова в ЗМІ. З цього приводу пригадалась стаття Леніна «Партійна організація і партійна література». Я не буду її коментувати, а лише наведу кілька тез із цієї статті, які характеризують деяких сьогоднішніх борців за цю саму свободу:
1. Мы хотим создать, и мы создадим свободную печать не в полицейском только смысле, но также и в смысле свободы от капитала, свободы от карьеризма…
2. Свобода слова и печати должна быть полная. Но ведь и свобода союзов должна быть полная. Я обязан тебе предоставить, во имя свободы слова, полное право кричать, врать и писать что угодно. Но ты обязан мне, во имя свободы союзов, предоставить право заключать или расторгать союз с людьми, говорящими то-то и то-то.
3. В обществе, основанном на власти денег, в обществе, где нищенствуют массы трудящихся и тунеядствуют горстки богачей, не может быть «свободы» реальной и действительной.
4. Жить в обществе и быть свободным от общества нельзя. Свобода буржуазного писателя, художника, актрисы есть лишь замаскированная (или лицемерно маскируемая) зависимость от денежного мешка, от подкупа, от содержания.
Від себе додам наступне. Європейські журналісти, які приїздили в Україну минулої осені для перевірки свободи слова, не проходили курсу марксизму-ленінізму, тому їм ніколи не зрозуміти наші реалії. Так і хочеться запитати у них: що робитиме влада ваших країн, якщо журналісти брехатимуть, писатимуть нісенітниці про президента, прем’єра спікера парламенту та їхні родини? Або, коли журналіст веде себе по-хамськи на прес-конференції голови держави, як це було з Мустафою Наємом під час першої зустрічі Януковича з «акулами пера» в якості Президента. Можна по-різному до нього ставитись, але вести себе треба гідно професії журналіста. Адже він в очах читачів є аналітиком, істориком, культурологом, людиною, яка може добитись правди і захистити скривдженого. А сьогодні журналісткою сміливістю вважаються риси, про які огидно говорити.
А тепер щодо Бандери і Шухевича. По радіо чула, що мешканці Львова сподіваються на підтримку їхньої точки зору в інших регіонах України. Біда полягає у повній відсутності знань про бандерівський рух у більшості простих українців. Так їх виховали у радянському суспільстві. Але опубліковані збірники документів, де можна знайти донесення начальника Українського штабу партизанського руху майора держбезпеки Тимофія Строкача у ЦК КП(б)У на ім’я Корнійця від 5 грудня 1942 року: «…арестовали Бандеру, выгнали с Украины других видных деятелей ОУНа и запретили местной фашистской администрации привлекать бандеровцев для борьбы с партизанами, объявить их «нежелательными» элементами». Строкач сповіщає також про розстріл Бандери. Але це була помилка. Фашисти вбили його двох братів, котрі, як і він, утримувалися у фашистському таборі Заксенхаузен. Далі «головний партизан» інформує, що оунівці ведуть підпільну боротьбу з німцями.
Просто необхідно, аби журналісти цю тему висвітлювали так, щоб ні у кого не було сумніву - Бандера і Шухевич гідні звання Героя України. На мою думку, Президент Ющенко прискорив коней.


Все життя займаюсь краєзнавчою бібліографією, історичним краєзнавством
 
finkaДата: Субота, 15-Січ-11, 10:25 | Повідомлення # 2
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
О! Пані Людмило, як слушно згаданий вождь світового пролетаріату!

Дійсно, Захід, на відміну від нашого народу, не жив упродовж десятиліть за його творами -- Захід обрав правову площину для свого суспільства. А метою нашого суспыльства було, як заповідав все той же дєдушка Лєнін, -- "сделать так, чтобы каждая кухарка могла управлять государством". І хіба не керують? Ще й як! І як казав російський сатирик Михайло Задорнов в одному з виступів, коментуючи неправильно встановлені розетки й вимикачі в готелі, щоб пояснити те, що у нас відбувається, треба починати з 1917 року...

Тому у нас і зі свободою слова -- проблеми. Адже кожен розуміє свободу по-своєму. І у кожного -- своя правда. А істина -- десь посередині, тільки ж до тієї золотої середини ще якось треба дістатися...

Повідомлення відредагував finka - Субота, 15-Січ-11, 10:25
 
StanislavДата: П'ятниця, 21-Січ-11, 09:41 | Повідомлення # 3
Група: Видалені





Quote
І у кожного -- своя правда. А істина -- десь посередині, тільки ж до тієї золотої середини ще якось треба дістатися...

Справа в тому, що за наявності елементарної свободи слова, хоча б такої хаотичної на початку, мало ліберальної, молодої української,як була в 2005-2009 середина, якщо не золота то бронзова, досягається майже гарантовано за рахунок збалансованості різних інтересів. А вже потім бронза переходить в срібло для наступного покоління і в золото для їх дітей.

 
finkaДата: П'ятниця, 21-Січ-11, 20:05 | Повідомлення # 4
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
У Вас виходить справжня алхімія :))) з перетворенням бронзи на золото... Може, все колись так і буде. Адже з хаосу також часто народжується порядок :))
 
StanislavДата: Субота, 22-Січ-11, 04:40 | Повідомлення # 5
Група: Видалені





найжорсткіший порядок молекул складається з хаосу атомів. Так само найсильніший, взірцевий громадський порядок Швеції, Норвегії складається з того, що це у них творить проблемний письменник Вестгаард і в парламенті присутня анархічна Піратська патрія.
 
finkaДата: Субота, 22-Січ-11, 19:29 | Повідомлення # 6
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває
Напевне, це подібно до одвічної боротьби Інь і Янь: коли занадто багато чогось одного, то або втрачається рівновага, або спричиняється безлад. А от коли дозовано... Трохи проблемного письменника, трохи енергії анархістів... А в результаті -- зручний для всіх порядок :))) А головне -- все це грунтується на Законі...
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Людмила СТУДЬОНОВА » свобода слова в змі
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: