Шкурко | Дата: П'ятниця, 10-Бер-17, 15:05 | Повідомлення # 1 |
Група: Редактор
Нагороди: 4
Статус: Відпочиває
| Доля України (за поезіями Тараса Шевченка)
Поетичну творчість Кобзаря можна умовно поділити на дві частини. Перша присвячена історії боротьби українського народу за визволення, друга – його майбутньому.
Поет закликає знати правду про минувшину
Все розберіть… та й спитайте Тойді себе: що ми?.. Чиї сини? яких батьків? Ким? за що закуті?..
Я ридаю, як згадаю Діла незабуті Дідів наших. Тяжкі діла! Якби їх забути, Я оддав би веселого Віку половину. Отака-то наша слава, Слава України. Отак і ви прочитайте, Щоб не сонним снились Всі неправди, щоб розкрились Високі могили Перед вашими очима, Щоб ви розпитали Мучеників, кого, коли, За що розпинали!
пророчо передбачає важкі часи
І не пом'яне батько з сином, Не скаже синові: “Молись, Молися, сину: за Вкраїну Його замучили колись”. Мені однаково, чи буде Той син молитися, чи ні… Та не однаково мені, Як Україну злії люде Присплять, лукаві, і в огні Її, окраденую, збудять… Ох, не однаково мені.
окреслює ідеал майбутнього України
І на оновленій землі Врага небуде, супостата, А буде син,і буде мати, І будутьлюди на землі.
вказує на джерело людського щастя
Любов –господня благодать! Люби ж, мій друже, жінку, діток; Діли з убогим заробіток, То легше буде й зароблять.
Український учений Сергій Подолинський ще 150 років тому зробив відкриття, згідно з яким завдяки праці людини збільшується енергетичний бюджет на поверхні планети Земля. Він аргументовано довів, що "вдосконалення людського життя повинно полягати у кількісному збільшенні енергетичного бюджету кожної людини. Тільки суспільство з прагненням до швидшого нагромадження енергії може швидко йти вперед. Застій у цьому випадку майже рівнозначний розсіюванню нагромадженої енергії". З цих позицій він вважав, що всяке обмеження чисельності народонаселення є тотожним розсіюванню енергії. Оскільки населення України різко скоротилося і цей процес триває, варто дослухатися до рекомендацій ученого. На практиці це полягає, насамперед, у подоланні трьох негативних явищ, які розсіюють енергію людини, гальмують дітонародження, відтак гублять українську націю, – алкоголізму, наркоманії, зловживання контрацептивами. Хлопці й дівчата, пам’ятайте й будьте здорові!
(Виступ Миколи Шкурка біля пам’ятника Кобзарю в Ніжині 10 березня в рамках заходів свята-конкурсу «Славні нащадки Тараса» Ніжинського обласного педагогічного ліцею).
|
|
| |