реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Борис  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Борис ДОМОЦЬКИЙ » Зберігаючи історію рідного краю
Зберігаючи історію рідного краю
БорисДата: Середа, 08-Груд-10, 21:02 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 48
Нагороди: 2
Статус: Відпочиває
Штаб-квартира музею-заповідника «Слова о полку Ігоревім» займає найзатишніший й найзагадковіший куточок Новгорода-Сіверського. У період реставраційних робіт 90-х років ХХ ст. тут спромоглися підняти із руїн покої настоятеля (нажаль втративши Іллінську церкву та й взагалі первісний облік), а так і розмістити у немаленькому будинку основну експозицію заповідника. З пори початків українського Ренесансу і приречені уживатися на просторі за високими мурами Спасо - Преображенського монастиря музейна установа та братія обителі, що належить УПЦ МП.

Відкритий 1990 року музей-заповідник «Слова о полку Ігоревім» став майже ровесником незалежної України, а так і власним національним «продуктом». Відомо, що музейні традиції Новгород-Сіверщини доволі стійкі. Маємо на увазі немаленький як для малопомітного на мапі України містечка, прошарок інтелігенції, яка довела свою відданість справі збору старожитностей, задля відтворення хоча б віртуальної картини щонайменш 1000-літньої історії. З плином часу вдячні нащадки пам’ятатимуть імена всіх, хто присвятив душу добрій гуманітарній справі. Того ж року історико-просвітницьку установу очолив С.С.Воїнов, маючи багатий досвід бібліофільської діяльності - під двадцять п’ять років у відповідному напрямку.

Тепер вже і уявити важко місто над Десною без заповідника. За 20 років він здолав непростий шлях. І чи не найважливішою подією стало облаштування просторих приміщень будинку настоятеля у комплексі Спасо-Преображенського монастиря після реставраційних робіт за сприяння Президента України Леоніда Кучми.

Сьогодні нажаль місто швидко втрачає економічну складову, а так і зовнішнє обличчя. Сірість і буденність стають супутниками повсякденного життя. Єдиною втіхою для тієї частини новгород-сіверців, що мають щоденну потребу у духовному просвітництві і збагаченні інтелектуального рівня залишається музей-заповідник.

Тут працюють щиро закохані в утаємничені сторінки історії рідного краю люди, які прагнуть дістати з глибин минувшини краплинку інформації, яка здавалось би навічно була захованою.

Бідність стану гуманітарної царини моєї Новгород-Сіверщини, а конкретніше - безгрошів’я - це справжнє горе для нині сущих та наступників. От як би талановитим людям, що беруть участь у різних культурологічних заходах (конференціях, читаннях, виставках, художній самодіяльності) місцеві владні очільники ще й прагнули додати більш-менш пристойне забезпечення поза мізерною зарплатнею, то можна було б і говорити про непогані перспективи на дійсно таки розкішному духовному підґрунті краю.

Завершуючи перше двадцятиліття розвитку в умовах незалежної держави, музейна справа у Новгороді-Сіверському відчуває під собою потужний підмурок у напрямку дослідження, вивчення, демонстрації багатющого історичного надбання разом з широким інформуванням громадськості про епоху Давньої Русі-України, прив’язаної до невмирущого твору ранньоукраїнської літератури «Слово о полку Ігоревім».

Директор заповідника Микола Миколайович Сугоняко ділиться мрією чи бажанням провести впродовж цього і наступного років кілька заходів, які впливатимуть на подальшу популяризацію цікавих епізодів історії та створюватимуть непогану рекламу ширення на теренах області, країни та й зарубіжжя позитивного іміджу міста. Та вже на початку вересня вдалось дещо здійснити з запланованого - пройшли урочистості з нагоди 90-роковин створення у місті Краєзнавчого музею та першого 20-літнього ювілею заповідника.

На перешкоді вже за традицією постає питання бідності, що проявляється у постійній відсутності коштів для більшості заходів у галузі культури району, де фінансування відбувається переважно за бюджетні кошти. Це провідна причина млявого розвитку тієї частини життя району, яка за нормальних умов функціонування управлінських структур та правильної постановки профільного менеджменту галузі може приносити до місцевого бюджету не менше п’ятнадцяти відсотків загальної суми надходжень.

Наразі ж керівник установи сподівається, що мрію вдасться здійснити. В такому напрямку і працює колектив наукових, технічних, господарських та обслуговуючих працівників. Вони ведуть науково-дослідну роботу на окремих темах, охоплюючи історію міста і району з сивої давнини, збирають видання для поповнення каталогу з місцевої історії, виявляють і досліджують біографії відомих земляків і звичайно ж поповнюють фонди музею.

Знають місто на Десні через відвідини заповідника, до якого щорічно приходять під п’ятдесят тисяч людей!!! А ще співробітники читають багато лекцій, в тому числі з найактуальнішою у сучасних умовах тематики, як «Голодомори на Україні, Новгород-Сіверська сторінка», «Пам’яті Героїв Крут» тощо. Працівники музею є частими гостями на радіо, телебаченні, друкуються у виданнях України.

Разом з тим, на нашу думку, проблемою культурно-історичного життя Новгород-Сіверщини є помилковість підходу у погляді на історико-культурний заповідник як єдину у районі інституцію щодо вирішення справи відродження краю на туристичному напрямку. Адже поки районний відділ культури не перетвориться у справжній координаційний центр з високим рівнем управління на різних напрямках – від бібліотеки на селі і до потужного прориву на стезі організації туризму – ніякого успіху нам не бачити! Так і будемо тихесенько доживати.

Почув я від директора заповідника гарні слова про Павла Провозіна, Ніну Авдієнко, Олену Радченко, Юлію Чудновську, Олену Бунак, І.Лобачову, Світлану Приход, Н.Шабетю та інших гарних членів колективу. Системно працює з фондами Віктор Халіман, люблячи справу від душі.

Новгород-Сіверщина - прекрасний простір як для вивчення будь-яких етапів української історії так і гарне середовище енергетичного підживлення прийдешніх поколінь на нескінченому переліку окремих прикладів відомих і малознаних достойників. Все це зберегти і донести до свідомості українців і покликані такі установи як Новгород-Сіверський заповідник «Слова о полку Ігоревім». З нагоди у певному сенсі ювілейного року для колективу установи, вітаємо всіх працівників музейної справи міста і бажаємо добрих успіхів у перетворенні історичних підвалин нашого регіону у справжню українську твердиню, пам’ятаючи, що від роботи музейних установ багато в чому залежить формування національного духу наших нащадків.

 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Борис ДОМОЦЬКИЙ » Зберігаючи історію рідного краю
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: