реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Павленко, mazepinez  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Сергій ПАВЛЕНКО » В ІТАЛІЇ Є ОДИН РИМ, А НА ЧЕРНІГІВЩИНІ — ДЕСЯТЬ!
В ІТАЛІЇ Є ОДИН РИМ, А НА ЧЕРНІГІВЩИНІ — ДЕСЯТЬ!
mazepinezДата: Середа, 24-Жов-12, 00:36 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 35
Нагороди: 3
Статус: Відпочиває
На Чернігово-Сіверщині багато цікавих назв місцевостей, населених пунктів, але серед них найбільш інтригуючим є топонім РИМ. Уперше згадується у літописах давнє місто під такою назвою у 1096 р . Є рядочок про нього і у «Слові о полку Ігоревім» : « Се у Римъ кричатъ подъ саблями половецкыми». У «Літописі руському» за Іпатіївським списком оповідається, що після поразки князя Ігоря, половці «пішли приступом до [города] Римова, а римовичі заперлися в городі. І коли вони вилізли на заборола, то тут, за божим промислом, упали дві городниці з людьми прямо до ворогів, і на інших городян найшов страх. І котрі ж городяни вийшли з города і билися, ходячи по римівському болоту, то ті уникнули полону, а хто зостався в городі, то ті всі взяті були» . Після татаро- монгольської навали 1239 р. від цього міста нічого не залишилося. Можна лише висувати гіпотези, де воно було. За однією із версій городище цього населеного пункту розміщувалося поблизу села Велика Бурімка Чорнобаївського району Черкаської області. Дослідник Володимир Грипась вважає, що у цьому плані «заслуговує на увагу Свиридівське городище, яке на 12 км північніше від м. Лохвиці» . Письменник Петро Ротач обстоював думку, що Римів – це місцевість біля села Харкове Талалаївського району, де стояв хутір Багреєві корчми . Але недалеко від цих місць у Варвинському районі Чернігівської області між Мармизівкою та Брагинцями є урочище Рим, до 1938 р. тут було невеличке поселення Рим. Краєзнавець з Варви Валентина Саверська-Лихошва небезпідставно теж вважає, що саме біля цього Рима Володимир Мономах у 1090-их рр. розгромив половців. Але... на Чернігіво-Сіверщині, виявляється, ще є чимало Римів. Так, між селами Лихолітки, Ставиське та Сивухи Козелецького району є урочище Рим ( колись там був хутір Рим). Біля села Кіпті цього ж району є ліс Рим. У «Календарі Чернігівської губернії на 1893 р.» згадується хутір Рим поблизу Шабалиніва Сосницького повіту . Є також урочища Рим біля Перепису Городнянського району, Рим Перший і Рим Другий поблизу села Антоновичі Чернігівського району. У донесенні Прилуцькій полковій канцелярії красноколядинського сотника за 1654 р. згадується Рим Іваницької сотні (колишній хутір Рими Южненської сільради) . Є і два поля, які називають Рим, у Чернігівському районі. Одне поблизу села Довжика, а інше – біля Андріївки. Таким чином нам вдалося відшукати на Чернігівщині 10 Римів! Зрозуміло, подібна назва урочищ, населених пунктів не випадкова. Як на нашу думку, така велика кількість Римів засвідчує певний логічний зв’язок між ними. Який? Можливо, під час небезпеки 1239 р. багато мешканців літописного Римова втекли у ліси подалі від загарбників. А тому й далі нові засновані поселення називали РИМами.
Ясна річ, загадкова назва породжує й інші версії. У тюркських мовах «рим» означає «щасливе передвістя» («счастливое предзнаменование») . Припускаємо, що Римів могло бути місто торків, які після 1060 р. поселилися під Києвом та на Переяславщині (південь нинішньої Чернігівщини підпорядковувався їй). Отож численні Рими – можливі невеликі поселення найнятих князями торкських військовиків, які несли свою службу.
Джерела:
Желєзняк І.М., Корепанова А.П., Масенко Л.Т., Стрижак О.С. Етимологічний словник літописних географічних назв Південної Русі. – К. : Наукова думка, 1985. – С. 115.
Літопис руський. – К.: Дніпро, 1989. – С.341.
Грипась В. Стояв Римів край поля Половецького // День. – 2000. – 11 серпня. -- №144.
Ротач П. Талалаївщина. Короткий історико-краєзнавчий довідник // Трибуна хлібороба. – 1991. – 28 вересня. – С.4.

Список населенных мест Черниговской губернии по данным за 1892 г // Календарь Черниговской губернии на 1893 г.. – Чернигов, 1892. – С. 145.
Савченко А. Дорога вела в Рим // Трудова слава. – 1998. – 11 лютого. -- №12. – С.4.
Радлов В.В. Опыт словаря тюркских наречий. – СПб., 1905 . – Т.ІІІ. – Часть І. – С. 720.
 
angorДата: П'ятниця, 30-Лис-12, 08:50 | Повідомлення # 2
Група: Читач
Повідомлень: 4
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Однакові назви поселень та урочищ в Україні вочевидь свідчить про обмеженність фантазії народу та про міграційні процеси.
Села Пивці, Липів Ріг, Улянівка та інші є і на лівому березі Дніпра і на правому, в Чернігівській і в Київській областях.
Поширенність назви Рим вочевидь свідчить про бундючність та гонористість нашого народу.
 
SherhanДата: Середа, 20-Чер-18, 11:06 | Повідомлення # 3
Група: Читач
Повідомлень: 19
Нагороди: 0
Статус: Відпочиває
Хорошая статья
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Сергій ПАВЛЕНКО » В ІТАЛІЇ Є ОДИН РИМ, А НА ЧЕРНІГІВЩИНІ — ДЕСЯТЬ!
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: